2014. június 7., szombat

Gázháború - veszélyben az európai ellátás

Ukrajna igen nehéz helyzetbe került. Az új megválasztott elnök küldöttséget szeretne küldeni Moszkvába holnap - az az június 8-án. A küldöttség célja, hogy kapcsolatot kezdeményezzen Moszkvával. Két fő kérdéskörben szeretnének tárgyalni, az egyik, hogy Moszkva ne támogassa a kelet-ukrajnai lázadókat, a másik pedig az, hogy kialkudjon egy megfelelő gázárat.
Moszkva ugyanis érvényesítette azt a megállapodást, amelyet még az előző elnökkel, Janukoviccsal kötöttek meg. Kijev nagyon olcsó gázárat kapott, ha felújítja a kapcsolatokat Moszkvával, befejezi az EU-s tárgylásokat, és keletre orientálódik. Janukovics végül emellett a megoldás mellett döntött. A megállapodás azonban tartalmazta azt is, hogy Kijev rendszeres fizetési problémái és csúszása miatt, ha újabb fizetési gondok adódnak, akkor kötbéres emelt áron kapják a gázt. Mivel Kijev nem volt hajlandó a szerződés szerinti áron, 260 dolláron kifizetni a gázt időben, ezért Moszkva 500 dollárra emelte a gáz árát. Egyértelmű, hogy a moszkvai lépésnek politikai nyomásgyakorlás is oka, de papírforma szerint Moszkva a szerződés szó szerinti betartásával járt el.
Poroshenko a nyugati báb elnök úgy nyilatkozott, hogy nemzetközi bírósághoz fognak fordulni, és ha a bíróság úgy dönt, hogy Moszkvának a szerződés szerinti olcsóbb áron kell adnia a gázt, akkor az kötelezi Oroszországot, ha jogos a drágább ár, akkor is jó, akkor nem vesznek orosz gázt. Poroshenko nyilatkozata előtti napon, Yatsenyuk miniszterelnök 7 milliárd köbméter orosz gáz megvásárlására adott ki szándéknyilatkozatot. Poroshenkot, az új elnököt láthatóan Moszkva nem veszi komolyan, és nem is tartja megfelelő tárgyalópartnernek. Bármilyen tárgyalás történik, csak másodlagos félként van jelen a kijevi képviselet, Moszkva nem tárgyal a bábelnökkel, csak azokkal, akik a pórázát tartják kézben. Poroshenko szavai után azonban Putyin elnök nagyon kemény nyilatkozatot adott ki.
Franciaországban tett nyilatkozata szerint, Moszkva kész arra, hogy drasztikusan korlátozza a nyugatra irányuló gázszállítást, sőt ha kell elzárja a gázcsapokat, ha kiderül, hogy bárki fordított irányú gázszállítást hajt végre. Vagyis az Oroszországból származó gázt, az Európába történő gázszállítás céljára épített vezetéken keresztül Kijevnek próbálná eladni.
Szlovákia a múlt héten hivatalosan is bejelentette egy Ukrajnába irányuló új gázvezeték építését. Lavrov külügyminiszter erre reagálva kijelentette, hogy a Szlovákia felől Ukrajnába szállított gáz eladással semmi bajuk nincs, hogyha az a szlovák gázlelőhelyekről került a csővezetékbe. De ha nem, és orosz gázt próbálnak Kijevnek eladni, annak súlyos következményei lesznek.
orosz - kínai gázvezeték, amelyre Kína előre lerakta a 25 milliárd eurót.
A zöld vonallal és pontokkal látható a Korea és Japán irányába történő fejlesztés is 
Moszkva 30 évre szóló, rekord gázszerződést kötött Kínával. Ettől kezdve Oroszországnak nincs gondja arra, hova adja el az orosz gázt. Emellett egy új vezeték építését is tervezik Észak- Koreán keresztül Dél-Koreába. Ezen a vezetéken mindkét ország kapná az orosz földgázt, sőt még talán Japánnal is megállapodnak. A távol-kelet teljességgel képes kiváltani a nyugati piacot. A nyugat immár nem tud azzal az érvvel hatni Moszkvára, hogy az orosz gázt el kell adni valahová. Ez pedig merőben új piachelyzetet és új hatalmi állapotokat teremt a világban.

http://www.hidfo.net/2014/06/07/gazhaboru-veszelyben-az-europai-ellatas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése