2008. október 11., szombat

A Défense: egykor a siker, most a kudarc jelképe

Le Monde
  A Coeur Défense - a Défense negyed „szíve" - torony, amelyet Jean-Paul Viguier tervezett, 2001-től mostanáig az ingatlanpiac fellendülésének, újabban éppenséggel a kudarcának a jelképe lett.
        A lenyűgöző és elegáns toronyházat 2001 májusában adták át a nyugat-párizsi üzleti negyed központjában. Az első példája volt az 1990-es évek ingatlanválsága után tervezett új, modernebb, a korábbinál igényesebb építészeti megoldásokat felmutató épületeknek, amelyek lehetővé tették a Défense negyed számára, hogy a londoni Canary Wharf üzleti negyed komoly versenytársa legyen.
        Az óriási épületek erdejében a maga 180 méteres magasságával szinte szerénynek tűnhet, de a két karcsú, alig 25 méter széles, 40 emeletes, egymáshoz képest eltolt, de összekapcsolt, ellipszis formájú toronyból álló komplexum mégis Európa legnagyobb irodaegyüttese: 350 ezer négyzetméteres területéből 190 ezer négyzetméter a munkaterület.
        A Coeur Défense kétségkívül a boldogult Lehman Brothers amerikai befektetési bank egyik legkomolyabb vesztesége. A ma csődbement cég 2007 márciusának végén 2,11 milliárd euróért vásárolta meg két akkori tulajdonosától, az Unibail ingatlancégtől és az egyik fő vetélytársának számító Goldman Sachs amerikai befektetési bank Whitehall ingatlanalapjától.
        Ezzel a Coeur Défense Európa legdrágább épületévé vált, messze megelőzve a londoni „uborkát", a City híres, lövedék-szerű felhőkarcolóját, amelyet Norman Foster tervezett és amelyet 2007-ben „csak" 911 millió eurónak megfelelő összegért adtak el
        Ez az üzlet kétségkívül a csúcspillanat volt a francia ingatlanpiacon, mivel 18 hónappal később a Coeur Défense a szakértők szerint már csak 1,1 és 1,8 milliárd euró közötti összeget ér, sőt inkább az előbbihez áll közel. Mihelyt tisztázzák a különböző tulajdonos cégek közötti jogi viszonyt, eladása elkerülhetetlen lesz és a Lehman Brothers feltehetően nemcsak a saját forrásból befektetett 528 millió eurót fogja elveszíteni, de az ügylet során felvett 1,8 milliárd eurós kölcsön egy részét is. A társbefektető General Electric és egy, a Lehman által kezelt alap (75, illetve 78 millió euró) szintén sokat veszthet az ügyleten.
        Előzőleg azonban az épületen előző tulajdonosai jócskán kerestek. Goldman Sachs 2004 decemberében 1345 millió euróért vásárolta meg és alig két évvel később 56 százalékkal drágábban adta el a Lehmannak. Az Unibail, a Coeur Défense kezdeményezője és első tulajdonosa még többet nyert az építkezésen, amelyet alig 32 hónap alatt bonyolított le - időben ahhoz, hogy az ingatlanpiac fellendülésekor adhassa át a tornyot 2001-ben és végül egymilliárd eurót nyerhessen rajta -, amivel egyben a legnagyobb francia, sőt európai ingatlancéggé vált.
        Ma viszont a Coeur Défense a szilárdnak tekintett, de a válság által kivégzett nagy bankházak hanyatlásának jelképeként került be ismét a hírekbe. „Tetszik vagy nem, magyarázza Léon Bressler, az Unibail volt vezetője, az ingatlanpiac ciklikus."   

http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1054277

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése