2008. november 9., vasárnap

A Baltikum államai eltérően reagálnak a válságra


Aripaev
A lett kormány szombati döntése alapján állami kezelésbe vette az Parex Bankot írja az észtországi napilap, az Aripaev. Az egyetlen állami tulajdonban lévő lettországi bank a Jelzálog és Földhitelbank szimbolikusan 2 latért (mindegy 3,5 euróért) vette meg a Parex Bankot. A lépéssel a csődeljárás megindítását kívánták elkerülni, s a legnagyobb betétállománnyal rendelkező, más baltikumi országokban is jelenlévő Parex Bank stabilitását és további működését kívánták elősegíteni. Nemcsak a magas egyéni és vállalati betétállomány miatt folyamodtak e megoldáshoz, hanem az is indokolta a gyors döntést, hogy a Parex hatalmas bankközi kölcsönt halmozott föl, amelyet 2009-ben kellett volna visszafizetnie.
A pánik elkerülése végett folyamodtak a pénzügyi szakemberek e megoldáshoz, mivel a nehézségek hírére számos betétes vette ki pénzét a bankból, és ez súlyos likviditási problémát eredményezett. A bank új vezetése az eddigi Parex bankos folyószámlák és bankkártyák, betétek zavartalan működéséről és garanciájáról biztosítja az ügyfeleket. Az állami segítségnyújtás azonban rontotta Lettország gazdasági besorolását, az elemző cégek szerint pedig a pénzügyi válság súlyosbodott a baltikumi országban.
Az Észt Nemzeti Bank vezető elemzője úgy látja: Észtországban nem kellett hasonló lépéseket tenni, ami az észt pénzügyi helyzet viszonylagos stabilitását mutatja, és ezzel plusz pontokat szerzett a Riga és Tallinn között, a baltikumi pénzügyi és gazdasági vezető szerepért folyó küzdelemben.
Az észt vállalkozók legerősebb lobbycsoportja (Targa Eesti Mõttekoda) a külföldi monetáris tartalékok hazahozatalát és észtországi kereskedelmi bankokban való elhelyezését javasolja a kormánynak – tudható meg az Aripaev egy másik cikkéből. A pénzügyi válság miatt nehéz kölcsönhöz jutni az észt bankokban, amely főleg a vállalkozásokat sújtja, ezért tette meg javaslatát az észt vállalkozókat tömörítő csoport a külföldi tartalékok mozgósítására. Az észt pénzügyi tartalékok háromnegyede külföldön halmozódott föl (25 milliárd koronából 17 milliárd), amelynek észtországi bankokban való elhelyezése a hitelkamatok csökkenését és a hitelek volumenének növekedését eredményezhetné a vállalkozói lobbycsoport szerint.
A javaslatot igen megfontolandónak tarja az Észt Államkincstár vezetője, mivel szerinte a kereskedelmi bankoknak nem kell semmilyen burkolt vagy nyílt állami segítség a válság megoldására. Valamint azt is hozzátette, hogy szerinte a pénz nem érne el közvetlenül a vállalkozásokig, mivel az észtországi kereskedelmi bankok svéd tulajdonban vannak, a pénz tovább áramlana Skandináviába, ezáltal az észt tartalékok esetleges mozgósítása a svéd financiális válság megoldását segítené, amely természetesen nem érdeke a baltikumi országnak.
Az ötletet elveti az Észt Fejlesztési Alap és a Nemzeti Bank vezetősége is, kiegészítve az Államkincstár indokait azzal, hogy a tartalékok megbontása kockázatos lépés, mivel az esetlegesen tovább mélyülő válságban már nem marad más felhasználható forrás. Mivel szerintük nincs likviditási probléma Észtországban, és a lépéssel nem csökkenne jelentősen a hitelkamat, az ötlet nem járulna hozzá pénzügyi stabilitáshoz. Hozzátették még, hogy a válság globális jellegű, ezért a helyi megoldások helyett magasabb szintű orvoslásra van szükség a gazdasági életben. Egyedül a Hansabank (Swedbank) vezetői üdvözölték a vállalkozói lobby javaslatát; szerintük az mindenképpen nagyobb likviditást és gazdasági mozgást eredményezne.

http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=0b3bfb1b-4204-4517-a15a-ab7ea2df54ea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése