2008. november 30., vasárnap

A családügyi államtitkár kihordaná saját unokáját

A francia képviselők elutasítják a dajkaanyák gyakorlatát
  Más nő gyermekét kihordó dajkaanyák, petesejt-átadás - ilyen kérdésekről készít jelentést a francia képviselőház egyik, tudományos és technológiai kérdésekkel foglalkozó bizottsága, az OPECST a 2004 évi bioetikai törvény jövőre esedékes módosításának előkészítésére.
A Le Figaro című napilapban ismertetett tanulmány arra szolgál, hogy a képviselőket tájékoztassa a tudományos és technológiai jellegű döntések várható következményeiről.         Jean-Sébastien Vialatte UMP-képviselő, a bizottság egyik rapportőre elmondta, hogy júniusban szenátorok egy csoportja javasolta a dajkaanyaság (mère porteuse - a gyermeket kihordó anya) intézményének engedélyezését Franciaországban. A gyakorlat törvényesítésére irányuló kezdeményezés nagy felzúdulást keltett.
Az OPECST jelentéstevői óvatosan közelítették meg a kérdést, felhívták a figyelmet arra, hogy nincsenek tanulmányok arról, milyen lélektani hatást gyakorol más gyermekének kihordása az így születő gyerekre, akit a dajkaanyával kötött szerződés egy üzlet tárgyává változtat - mondja Vialatte. Kérdésesnek tartja azt is, milyen következménnyel jár ez a dajkaanya családjára. „Az anya gyermekei látják, hogy a mama terhes, de nem lesz kistestvérük...".
        Kritikus véleményeket váltott ki az is, hogy Nadine Morano családügyi államtitkár kijelentette: kész lenne kihordani saját lánya gyermekét. Vialatte szerint ez már-már vérfertőzést jelentene, és elviselhetetlen bonyodalmat támasztana a születendő gyerek számára. „Egy olyan nagymama, aki egyben a mama is: micsoda teher a gyermek számára!" A rapportőr szerint különösen nehéz lenne elkerülni azt, hogy a dajkaanya - vagy ilyen esetben inkább béranya - pénz fejében vállalja más gyermekének megszülését.
        A külföldi béranya által szült, de Franciaországban élő  gyermekek ügyét esetenkénti vizsgálat alapján kell eldönteni, a meghatározó szempont a gyermek érdeke - fogja javasolni a bizottság. 2007-ben egy párizsi bíróság például állampolgárságot adott két gyereknek, aki az Egyesült Államokban élő dajkaanyától született.
        Az OPECST amellett foglal állást, hogy az ivarsejtek adományozása maradjon ingyenes és névtelen. A rapportőrök szerint fizetség esetén túl nagy lenne a kockázat, hogy mindez az emberi test kereskedelmére vezet.
        A petesejtek terén Franciaországban hiány mutatkozik, ennek ellenére az ingyenesség megszüntetését ellenzi a bizottság - a fizetség bevezetése ugyanis elkerülhetetlenül a nehéz helyzetbe kerülő nők kizsákmányolására vezetne. A rapportőr ezt Spanyolországban, ahol megengedett, hogy pénzbeli ellenszolgáltatást adjanak a petesejtekért, maga is észlelte: mivel nincs elég spanyol petesejt-adományozó, nehéz helyzetben lévő kelet- és közép-európai nők adják el petesejtjeiket. A névtelenség megszüntetése, állapították meg másfelől a rapportőrök, az adományozások számának csökkenésére vezet.
        A bizottság az anya által a szüléskor állami gondozásba adott, majd nevelő szülőknek átadott gyermekek esetében a biológiai szülő személyét övező titoktartás részleges feloldását. Követni lehetne a spanyol példát, ahol az adományozóról olyan információkat lehet közölni, amelyek nem teszik lehetővé az azonosítást.  A gyermek megismerhetné például szülei fizikai megjelenését vagy szakmáját. Tanulmányozzák a brit gyakorlatot is: Angliában a névtelenség megszüntetését a nagykorúság elérésekor kérhetik a gyermekek, anélkül azonban, hogy módosíthatnák a családi köteléket.

http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1059352&clef=ARC-TRK-D_01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése