2008. november 29., szombat

Régi-új republikánus fiskális szigor


The Washington Post
Miután 1000 milliárd dollárt különített el a pénzpiacok megmentésére, és több bankot állami felügyelet alá vont, a Bush-kormány a választások óta nem hajlandó további segítséget nyújtani a piacoknak. A republikánusok ellenzik a demokrata javaslatot, hogy 25 milliárd dollár segélyt biztosítsanak a csőd szélére jutott három nagy amerikai autógyárnak - írja a washingtoni napilap.
A kormány ismét a régi lemezt vette elő, és a piaci folyamatok hatékonyságát hangsúlyozva áll ellent az állami beavatkozásnak. Bush elnök a G-20-ak hétvégi washingtoni csúcstalálkozóján kiállt a szabadpiac elvei mellett, és ezt fogja tenni a csendes-óceáni térség országainak a napokban kezdődő perui találkozóján is.
A The Washington Post szerint a fordulat hátterében az állhat, hogy számos vezető republikánus politikus bírálta a kormányt a 700 milliárdos állami piacmentő csomagért, és a választási vereséget is annak tulajdonították, hogy a konzervatívok nem tartották be a fiskális szigorral kapcsolatos ígéreteiket.
A lap emlékeztet rá, hogy Bush elnök szabadpiaci retorikája ellenére az állami kiadások az égbe szöktek, és a költségvetési hiány rekordot döntött. David Hamilton, a nagy gazdasági világválság egyik vezető történésze szerint elég furcsa, hogy George W. Bush nyolc évig tartó elnöksége utolsó két hónapjában kezdi a gyakorlatban megvalósítani a kis államra vonatkozó gazdaságpolitikai elképzeléseit.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/11/19/AR2008111903691.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése