2008. november 20., csütörtök

Timothy Garton Ash: „A kapitalista Amerikában nagyobb az újraelosztás, mint a kommunista Kínában”

The Globe and Mail
„Őrületes idők járnak. A tegnap pénzügyi óriásai ma nem érnek semmit, a General Motors pedig a kormánynál könyörög alamizsnáért. A szemünk előtt alakul át a világ" - írja Timothy Garton Ash angol történész és publicista hongkongi levelében.
A pénzügyi válság során világossá vált, hogy a keleti nagyhatalmak - Kína és India - egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, és véget ér Amerika hegemóniája. Miközben az Egyesült Államok a válsággal küzd, a nyugati politikusok Pekinget győzködik, hogy töltse fel a Nemzetközi Valutaalap kasszáját. Kína világossá tette, hogy a segítségért cserébe nagyobb hatalmat szeretne az IMF-ben. De vajon a nagyhatalmi átrendeződés ideológiai átalakulásokkal is jár majd? - kérdezi Garton Ash.
Ha alaposan összevetjük az amerikai és a kínai gazdasági modellt, akkor kiderül, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem olyan különbözőek, mint azt elsőre hinnénk. A régi kapitalizmus-kommunizmus szembeállítás értelmét vesztette. Becslések szerint Peking a kínai GDP mindössze 20 százaléka fölött rendelkezik - vagyis a nemzeti össztermék kisebb részével, mint az Egyesült Államok kormánya. „A kapitalista Amerikában nagyobb  az újraelosztás, mint a kommunista Kínában."
Az ideológiai jelszavak persze továbbra is érvényben vannak: „Kína elnöke nem beszél majd demokratikus kapitalizmusról, a hamarosan leköszönő Bush elnök pedig nem karolja fel az amerikai szocializmus eszméjét." Az ideológiai különbségek retorikai szinten továbbra is megmaradnak - jósolja az angol történész.

http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/v5/content/subscribe?user_URL=http://www.theglobeandmail.com%2Fservlet%2Fstory%2FRTGAM.20081120.wcoecon20%2FBNStory%2FspecialComment%2Fhome&ord=55353598&brand=theglobeandmail&force_login=true

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése