2008. november 20., csütörtök

Világtörténelmi csúcstalálkozó, érdemi előrelépés nélkül


The International Herald Tribune, The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal

Miközben az európai vezetők optimistán nyilatkoztak, és történelmi megállapodásként értékelték a G-20-ak csúcstalálkozóját, a világ vezető gazdaságainak szinte semmilyen érdemi kérdésben nem sikerült megállapodásra jutni - értékeli a The International Herald Tribune a hétvégi washingtoni csúcstalálkozót. A francia pénzügyminiszter saját győzelmeként tálalta a közös megállapodást. Gordon Brown szerint a G-20-ak találkozóján megszületett a válság megoldásának forgatókönyve, amely milliók életét könnyíti meg.
Sarkozy elnök egyenesen arra utalt, hogy sikerült meggyőznie az amerikai vezetést a pénzpiacok nemzetközi szabályozásának szükségességéről. A csúcstalálkozón elfogadott megállapodás azonban nem tartalmaz konkrétumokat: az érdemi kérdések megvitatására az áprilisi újabb tárgyalásokon kerülhet sor. A lap által megkérdezett pénzügyi elemzők meglehetősen hűvösen értékelték a csúcstalálkozót. 'Legalább nem fogadtak el meggondolatlan javaslatokat, amelyek tovább mélyítették volna a válságot' - nyilatkozta Julian Jessop, a Capital Economist igazgatója. 'Ezért a megállapodásért teljesen fölösleges volt csúcstalálkozót tartani' - vélte Simon Johnson, az IMF korábbi vezető közgazdásza.
Bár a világ vezető országai egyetértettek abban, hogy összehangolják a gazdasági válság megfékezésével kapcsolatos intézkedéseket, konkrét lépésekről nem esett szó: az érdemi döntéseket jövő áprilisra, Barack Obama amerikai elnök beiktatása utánra halasztották - összegzi a The New York Times a G-20-ak washingtoni csúcstalálkozóját. George W. Bush leköszönő amerikai elnök a találkozón elfogadott közös nyilatkozattal kapcsolatban kiemelte, hogy megállapodás született a pénzügyi szektor nagyobb átláthatóságáról, de hozzátette, hogy a válság megoldását nem remélhetjük egy csúcstalálkozótól. Míg európai politikusok lényeges előrelépésként értékelték a megállapodást, amerikai szakértők csalódottságukat fejezték ki, és megjegyezték, hogy semmilyen konkrét együttműködésről nem született döntés: sem globális gazdaságélénkítő csomagról nem sikerült megállapodni, sem pedig a nemzetközi pénzpiacokat ellenőrző szervezet működésének részleteiről. Az IMF megerősítésében ugyan egyetértés volt, pénzt - 100 milliárd dollárt - csak Japán ajánlott.
Bár érdemi döntés nem született, legalább abban egyetértés volt, hogy tovább kell folytatni a tárgyalásokat, és keresni kell a közös fellépést - írja szerkesztőségi cikkében a The Washington Post. A lap kiemeli, hogy már az is nagy előrelépés, hogy a washingtoni csúcs zárónyilatkozata értelmében a jövőben a nemzetközi hitelminősítők és a derivatív eszközökkel kereskedő befektetési alapok működését átláthatóbbá teszik. A legfontosabb azonban az, hogy a résztvevők ígéretet tettek rá, hogy legalább a jövő év közepéig nem hoznak protekcionista intézkedéseket, amelyek tovább súlyosbítanák a nemzetközi gazdasági válságot. A washingtoni lap szerint még érdemi döntések nélkül is történelmi jelentőségű volt a csúcstalálkozó, hiszen végre sikerült egy asztalhoz ültetni a világgazdaság vezetőit. A The Washington Post egy másik cikkében kitér rá, hogy Kínát nem sikerült rávenni, hogy elkötelezze magát 1900 milliárd dollárnyi devizatartalékának megnyitására. „A kínai vezetők megígérték, hogy együttműködnek a Világbankkal, de hozzátették, hogy Peking elsődleges feladata a kínai gazdaság támogatása."
A The Wall Street Journal szerint a találkozó után aligha enyhül a feltörekvő piacokkal szembeni bizalmatlanság. A konzervatív napilap valószínűsíti, hogy konkrét megállapodások híján tovább folytatódik a feltörekvő országok devizáinak mélyrepülése, illetve a jen és a dollár erősödése. A New York-i lap egy másik írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy elemzők szerint a pénzpiacok ellenőrzésnek szigorítása tovább csökkentheti a hitelezési hajlandóságot, és ezzel a válság elmélyüléséhez vezethet. A lap reggeli számában arról is beszámol, hogy az ázsiai tőzsdék hétfőn eséssel nyitottak, ami szintén arra utal, hogy a hétvégi washingtoni csúcstalálkozón nem sikerült visszaállítani a befektetők bizalmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése