2009. február 15., vasárnap

Ismét Paris, Texas…

Faji nyugtalanság egy gyilkosság után
Brandon McClelland meggyilkolása, jóllehet borzalmas volt, mégsem írható le klasszikus lincselésként. A rendőrség állítása szerint két barátja egy kisteherautóval elgázolta egy italozással töltött éjszakán. McClelland azonban fekete volt, míg a gyanúsítottak fehérek. Az eset újabb faji ellentétekhez vezethet Parisben, ebben a texasi kisvárosban, ahol nemzedékek óta elterjedt volt a fajgyűlölet. Száz évvel ezelőtt még brutális nyilvános lincselésekre is sor került - írja James C. McKinley Jr. a The New York Times-ban.
A feketék arról panaszkodnak, hogy az igazságszolgáltatás ellenük van, míg a fehérek a feketék körében elterjedt bűnözés, a fiatalkori terhességek és a drogozás miatt vannak elkeseredve.
Paris mezőgazdasági település Dallastól 100 mérföldre északkeletre, ahol főleg gyapot- és gabonatermesztésből éltek az emberek. 1850-ben 4000 lakosa volt, a negyedük rabszolga. A bíróság előtti téren a konföderációs déli hadsereg bronzemlékműve ma is áll, de a piactéren semmilyen mementó sem őrzi a 19. század folyamán és a 20. század elején ott élve elégetett vagy felakasztott feketék emlékét.
Ma 26 ezren élnek itt, közülük 5700 fekete. Főképpen a városközpont tőszomszédságában lévő lakótelepen élnek, gyermekeiket pedig a városi középiskolába járatják, ahol a diákok fele fekete, a tanulmányi eredmények pedig kifejezetten rosszak. A jobb képzést nyújtó North Lamar High Schoolban a tanulók 86%-a fehér, a feketék pedig azt állítják, hogy a beiskolázási körzeteket azért húzták meg így, hogy ezt az állapotot fenntartsák.
Lamar megye legmagasabb rangú választott tisztségviselője, M. C. Superville bíró szerint azok, akik elégedetlenek a helyi igazságszolgáltatással, eltúlozzák a rasszizmus szerepét a legutóbbi eseményekben. „Sok a félreértés a feketék és a fehérek között, de nem hiszem, hogy a megyében szisztematikus faji diszkrimináció uralkodna" - vallja. Ennek ellenére a szövetségi igazságügyi minisztérium közvetítő csapatot küldött a helyszínre, hogy rávegye a lakókat a problémák megbeszélésére és a lehetséges megoldások kidolgozására.
Januárban több mint százan, fehérek és feketék gyűltek össze és mondták el sérelmeiket, a közvetítők pedig igyekeztek fenntartani a rendet. Jelen voltak a dallasi Új Fekete Párducok Párt tagjai, akik rasszizmussal vádolták a helyi hatóságokat, és idősebb fekete parisi lakosok, akik pedig azt vetették a fiatal feketék szemére, hogy a mai problémákat az évtizedekkel ezelőtti Jim Crow-korszakkal (az iskolákban, nyilvános helyeken, közlekedési eszközökön, éttermekben stb. érvényesülő szegregációs törvények időszaka 1876-1965 között - a szerk.) hozzák párhuzamba.
McClelland meggyilkolása Lamar megye határain túl is figyelmet keltett, mert emlékeztetett egy másik faji alapú gyilkosságra, amelyet 1998-ban Jasperben követtek el. Három, fehér felsőbbséget valló férfi elfogta a fekete James Byrd Jr.-t, akit kötélen teherautóval addig húztak maguk után, amíg meg nem halt. A 24 éves McClelland hasonlóan végezte, holttestére, összeroncsolt koponyájára az út mentén találtak rá. A szegény sorsú fiatalember régóta barátságban állt a két 27 éves gyanúsítottal, akik a rendőrség feltételezése szerint együtt szórakoztak McClellanddel, majd összevesztek vele, elgázolták és magára hagyták. Később elmentek az anyjához és elmondták neki, hogy a fiát gyalogosan ott hagyták az út szélén, mert összekaptak azon, hogy melyikük vezessen. Ezt a rendőrök először elhitték és cserbenhagyásos gázolásnak tartották az esetet, később azonban megváltoztatták a véleményüket, amikor McClelland vérét megtalálták a kisteherautón. A vádlottak azóta is tagadnak.
Az ügyet bonyolítja, hogy az egyik vádlott, Finley 2003-ban - állítása szerint gondatlanságból - lelőtt egy embert, aki fehér volt. Három évet töltött börtönben. Ráadásul McClelland a tárgyaláson a barátjának, Finley-nek megpróbált hamis alibit igazolni, amiért egy év börtönbüntetést kapott. Emiatt a barátság miatt gondolta a rendőrség azt, hogy nem rasszista indítékok állhattak McClelland meggyilkolásának hátterében.
Az áldozat anyja szerint az első vizsgálatokat szakszerűtlenül folytatták le. A nyomozók nyilvánvaló bizonyítékokat nem vettek észre vagy figyelembe a helyszínen. Szerinte a polgárjogi harcosok nyomásának köszönhető, hogy a vádlottakat letartóztatták. „Szőnyeg alá akarták söpörni az ügyet" - állítja.
A gyilkosság egy évvel azután történt, hogy ugyanitt egy másik eset is felkeltette a rasszizmus gyanúját. Superville bíró egy évre a fiatalkorúak börtönébe küldött egy 14 éves fekete lányt, amiért nekilökött a falnak egy teremfelügyelő tanárt. Három hónappal korábban viszont próbaidőre bocsátott egy 14 éves fehér lányt, aki felgyújtotta a családi házukat. Az aránytalan ítéleteket heves tiltakozások követték. A bíró szerint azonban szó sem volt rasszizmusról, a fekete kislánynak már azelőtt súlyos magatartásproblémái voltak, az anyja pedig elutasított minden együttműködést az állami hatóságokkal lánya magatartását megváltoztatandó.
Az anya persze úgy véli, lányát „szándékosan juttatták börtönbe". Többször is tiltakozott az iskolaszéknél amiatt, hogy nem azonos súlyú büntetéseket szabnak ki a fekete és a fehér diákokra. Az emiatt feldühödött tisztviselők szerinte a lányán álltak bosszút.
Paris polgármestere, a fehér Jesse James Freelen szerint az ilyen vélekedések nem „a kommunikációhiány" eredményei. Emlékeztet arra, hogy az elődje fekete volt, akit a város szabadon választott meg. Megjegyzi: „Remélem, megoldjuk azokat a problémákat, amelyekről azt hiszem, nem is olyan nagyok, mint gondoljuk."

http://www.nytimes.com/2009/02/15/us/15paris.html?scp=2&sq=James%20C.%20McKinley%20Jr.%20Killing%20Stirs%20Racial&st=cse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése