2009. június 16., kedd

Irán még nem érett meg a nyitásra


A szavazatok újraszámlálása pusztán taktikai manőver
A Neue Zürcher Zeitung egykori közel-keleti tudósítója, Arnold Hottinger kérdésekre válaszolva fejti ki, hogy Iránban még nem érett meg a helyzet a nyitásra, és arról is beszél, miért nem alkalmas a választások vesztese, Hoszein Muszavi egy olyan vezetői pozícióra, amilyenre az országnak szüksége volna.
Hottinger több okból is gyanúsnak tartja a szavazatszámlálás eredményét. Nem csak a folyamat gyorsaságát érzi furcsának, hanem azt is, hogy az országban mindenütt hasonló eredmények születtek, továbbá hogy Mohszen Rezai, a harmadik jelölt csak egy százalékot ért el, pedig a korábbi választásokon 17 százalék körüli eredményeket ért el. Nyilvánvalónak látja, hogy felső utasításra alakították mindenütt az eredményeket. Ennek pedig az az oka, hogy az Őrök Tanácsa a legfőbb vallási vezető, Ali Khamenei szándékának megfelelően még egyszer Mahmúd Ahmadinezsádot kívánta az államfői posztra, mert tart a rendszer fellazulásától. Muszavi nem mondható valódi reformistának, de mindenki mögötte sorakozott fel, aki alternatívát keres a fennálló állapotokkal szemben.
A zürichi lap további kérdésére válaszolva Hottinger úgy vélte, hogy a szavazatok újraszámlálása pusztán taktikai manőver. Az Őrök Tanácsa ugyanis egyfajta állam az államban, amely a politikai és katonai mellett a saját gazdasági hatalmát is elkezdte kiépíteni. Velük szemben a politizáló ajatollahok belátják, hogy Ahmadinezsáddal nem vezet út előre. Már csak ezért is mindenképpen a nyugalom helyreállításában érdekeltek. Khamanei és társai azzal is tisztában vannak, hogy meg kell akadályozniuk egy lehetséges vezető kiemelkedését a másik oldalon.
„Nincs elegük a fiatal irániaknak a totalitárius rendszerből?" - kérdezte a Neue Zürcher Zeitung volt közel-keleti tudósítójától. Hottinger szerint igen, de ehhez vezetőre van szükségük, aki lelkesíti őket, aki mögé fölsorakozhatnak. Személyes emlékeire utal: Khomeini ajatollah hatalomra kerülése után egy fiatal iránitól csodálkozva kérdezte: „Most zavarták el a sahot, és máris új vezetőt kerestek maguknak?" „A perzsák már csak ilyenek." - hangzott a válasz. Ez az ottani hagyományokból következik. Muszavi azonban aligha tenné ki magát annak a veszélynek, hogy ilyen vezéri törekvéseket ápoljon. Sokan mondják, hogy hogy még mindig túl szkeptikusak azok, akik átélték az 1979-es fordulatot, és nem akarnak újabb forradalmat. Újabb lökést az adhat, ha többségbe kerül a fiatalabb nemzedék. És akkor is az lesz a kérdés, hogy felbukkan-e az új vezető. Más lehet a helyzet, ha Khamenei meghal, ő ugyanis élethossziglan áll az ország élén. Az utódlásért folyó harc elvezethet a nyitáshoz, de mindenképpen hosszú és összetett folyamatra kell számítani - mondta Arnold Hottinger a Neue Zürcher Zeitungnak.

http://www.nzz.ch/nachrichten/international/arnold_hottinger_ehemaliger_nzz-nahostkorrespondent_zur_lage_in_iran_1.2751202.html?printview=true

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése