Meg kell reformálni a húsfogyasztási és az állattartási szokásokat
Upton Sinclair amerikai író és publicista A dzsungel
című könyvében már több mint száz éve felhívta a figyelmet a modern,
nagybani állattenyésztés visszásságaira: a borzalmas körülményekre, az
állatok szenvedésére. A huszadik század második felétől pedig egyre
több állatvédő szervezet lép fel az állítok jogainak védelmében, de
sokáig elsősorban csak jogi aktivisták tekintették fontosnak a kérdést,
az amerikaiak többségét az érdekelte, hogy minél több olcsó hús legyen
a piacon.
Az elmúlt évtizedekben egyre hatékonyabbá váló óriási
farmokon jelentősen csökkent a hús előállításának költsége: a kis
ketrecekben hizlalt sertések gyakorlatilag egyáltalán nem mozognak, így
már öt hónap alatt elérik a vágósúlyt. A kiadásokat és velük a hús árát
csökkenti az állami támogatásnak és a modern vegyszerezésnek
köszönhetően olcsó kukorica. A rossz körülmények között, az ürülék
közvetlen közelében élő sertéseket antibiotikumokkal óvják a
betegségektől és a fertőzésektől. A farmok hatékonyságának köszönhetően
az amerikaiaknak egyre kevesebbet kell húsra fordítani: a mezőgazdasági
minisztérium adatai szerint 1966-ban egy átlagos háztartás még
bevételeinek 18 százalékát költötte élelmiszerre, ma viszont mindössze
10 százalékot, annak ellenére, hogy jelentősen nőtt az
élelmiszer-fogyasztás.
Az elmúlt években azonban egyre inkább
világossá kezd válni, hogy nem csak az állatok szenvedésének enyhítése
érdekében lenne szükséges megreformálni az állattartási szokásokat.
Az
olcsó hús miatt az elmúlt évtizedek során egyre nőtt a túlsúlyos és az
elhízott amerikaiak aránya is - figyelmeztet Walsh. Az államilag
támogatott kukoricának köszönhetően olcsó az ennivaló: egy 5 dolláros
kisebb McDoanld's menü 1200 kalóriát tartalmaz, ami több mint fele egy
felnőtt számára ajánlott napi bevitelnek. Nem véletlen, hogy az
amerikaiak ma átlagosan 20 százalékkal több kalóriát visznek be
naponta, mint negyven éve. A probléma elsősorban a szegényeket sújtja:
szakértők számítása szerint egy dollárból 1200 kalóriányi sült
krumplit, 875 kalóriányi üdítőitalt lehet venni, zöldségből viszont
mindössze 250 kalóriát, gyümölcsből alig 170 kalóriát. Szinte
természetes, hogy a kevésbé tehetősek a kalóriában gazdag,
egészségtelen ételeket fogyasztják. „Nem meglepő, ha a szegények
körében magasabb az elhízottak aránya, hiszen soványnak lenni túl sokba
kerül."
Súlyos környezetvédelmi problémát jelent az állati ürülék
is. A trágyát gyakran a szabad ég alatt hagyják, ahonnét az eső az
ivóvízbe mossa az ürüléket. A Mississippi olyan szennyezetté vált a
trágya és a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek miatt, hogy a folyó
torkolatánál a Mexikói-öbölben több mérföldes körzetben kihaltak a
halak. Az olcsó húst biztosító nagy kukoricahozamhoz viszont
elengedhetetlen az intenzív műtrágyázás és vegyszerezés.
Az
állattartás közvetlenül hozzájárul a globális felmelegedéshez is. A
klímaváltozásért felelős, üvegházhatást okozó gázok egy jelentős része
az állattartás során képződik: az Egyesült Államok összes
energiafogyasztásának 19 százalékát az állattarásban használják fel.
Komoly
egészségügyi kockázatokat jelent az állatok gyógyszeres kezelése is. A
modern ipari farmok egyre több antibiotikumot használnak: az amerikai
összes antibiotikum 70 százalékát kapják tenyészállatok - közel kétszer
annyit, mint amennyit a lakosság. Az antibiotikumok persze megjelennek
a húsban is, és így bejutnak az emberi szervezetbe.
Ráadásul -
teszi hozzá Walsh -, a farmokon összezárt, az agyongyógyszerezés miatt
gyenge immunrendszerű állatok között új, ellenálló baktérium- és
vírustörzsek fejlődhetnek ki. Halálos vírusok a természetben is
létrejönnek, de az ipari állattartás az újabb és veszedelmesebb
mutációk kialakulásának melegágya. Szakértők szerint a sertésinfluenza
néven ismertté vált A/H1N1 vírustörzs kialakulásában minden bizonnyal
nagy szerepet játszott a modern ipari állattartás. Amerikai biológusok
feltételezése szerint a sertésektől származó vírustörzs, amely a
Mexikóban kirobbant járványt okozta, egy észak-karolinai sertésfarmon
korábban kialakult változat mutációja.
Walsh szerint az
elkövetkező években még súlyosabbá válhatnak a fenti problémák, hiszen
Kína és India felzárkózásával egyre inkább nő a hús iránti igény.
Szakértők szerint 2015-re 25 százalékkal nőhet a globális csirke- és
sertésállomány. Ezért mielőbb átfogó reformokra van szükség: nem csak
az állattartási előírásokat kell szigorítani, de az étkezési szokásokat
is át kell alakítani.
A leginkább előnyös az lenne, ha a
fejlett nyugati államok visszatérnének a hagyományos állattartáshoz, a
legeltetéshez: ezzel ugyanis egyszerre meg lehetne oldani a fenti
problémákat. A szabadon tartott állatok életminősége jelentősen
javulna, csökkenne a környezetszennyezés és az előállított hús nemcsak
egészségesebb, de ízletesebb is lenne. Nyilvánvaló, hogy mindez a
húsárak emelkedésével járna - ám egészségügyi szempontból az is előnyös
lenne, ha az amerikaiak kevesebbet ennének.
http://www.time.com/time/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése