2011. november 15., kedd

A Pentagon Kína elleni tervet készítv

Amerika elkészített egy új katonai tervezetet Kína ellen - írta a Washington Times. Miután több politikai és katonai vezető is jelezte, hogy nem fogja az USA tétlenül nézni, hogy Kína világbirodalommá, és katonai szuperhatalommá nője ki magát, már várható volt egy hasonló bejelentés. Kína olyan eredményeket tudott felmutatni az utóbbi években, ami szó szerint meglepte még az amerikai vezetőket is (valószínű, hogy hírszerzési hiányosságok is lehettek), mint például a semmiből előkerült ötödik generációs vadászrepülő, az épülő anyahajók, a rakétatechnológia fejlődése, elektronikai fejlődés a hadseregben, vagy a műholdak terén. Kína nagy pontosságú, hajók elleni rakétát fejlesztett ki, ami komolyan veszélyeztetheti az amerikai anyahajókat. Katonai szakértők szerint ez komolyan veszélyezteti nem csak a hajókat, hanem az USA egész csendes-óceáni jelenlétét is.
A Washington Times idézett egy magas rangú forrást Obama környezetéből, aki kijelentette, hogy teljesen új módon közelítik meg ezentúl a kínai kérdést. Az új hozzáállás sokkal közelebb áll régi hidegháborús hozzáállásoz, mint az eddigi gazdasági alapú megközelítéshez. „Ezentúl a hidegháború szellemiségében fogunk eljárni".
Az alapállás az, hogy megerősítik a térségben a katonai bázisok rakéták és légierő elleni védelmét, fokozzák a katonai jelenlétet, folyamatos gyakorlatozás indul a kínai térségek közelében, és megerősítik a tengeralattjáró egységeket azon a területen. A térség légibázisain elemik a repülőgépek számát. Növelik a pilóta nélküli gépek számát is, melyek 1600 kilométeres távolságban tudnak csapást mérni. Elmondta azt is a forrás, hogy a legmodernebb technológiákat is felsorakoztatják, közte az EMP és elektromosságot blokkoló technológiákat is. Fel kell készíteni a hadsereget, hogy blokkolni tudják azokat a kínai rakétákat, melyeket a műholdak elpusztítására fejlesztettek ki. Hivatkozásul kiemelik Laon Panetta védelmi miniszter októberi nyilatkozatát, miszerint 2014 után, amint kivonultak az arab területekről, Ázsia következik.
Az újság felteszi a kérdést: nem késő mindez? Miközben az USA hadereje lekötötte magát az arab és a kaukázusi térségekben, aközben a kínai sárkány már kitárta szárnyait, és éppen repülni készül. Nagy hatótávolságú fegyvereket fejlesztettek ki, jelentősen megerősödött a légierő, a haditengerészet. Kína lassan megkezdi a csendes-óceáni terjeszkedést. Kína egyértelműen jelezte, hogy ennek az évtizednek a végére már Ausztrália partjáig fognak járőrözni a kínai tengeralattjárók.
Kínának egyértelműen kijelentett céljai vannak, melyeket nem is rejt véka alá. Első, hogy a Sárga-tenger feletti uralmat biztosítani fogja. A második, hogy Tajvant Kína részeként kezeli, és a sziget feletti ellenőrzést meg is fogja szerezni. A harmadik, hogy a kínai tenger feletti uralmát biztosítsa a Spratlys szigetekig. A két tenger feletti ellenőrzés fő motivációja, hogy mindkettő olajban gazdag terület. Márpedig Kínának szüksége is van az olajra, és ez sokkal fontosabb annál, mint pusztán megjeleníteni, hogy egy erős nemzet.
Az amerikai szándék, hogy lassítsa Kína erősödést, nem lehetséges máshogy, mint úgy, hogy megpróbálja ezeken a területeken elvágni Kína útját. Erősíteni kapcsolatait a Fülöp-szigetekkel és Tajvannal, valamint megfogalmaztak egy új célországot, mellyel újra jó viszonyba akarnak kerülni, ez Vietnam (lehet nem kellett volna annak idején lepermetezni az egész országot, és százezreket nyomorékká tenni?. Nem valószínű, hogy a nép jó szemmel nézne újra amerikai katonákat a földjén.)
Kína persze nem alszik, és felkészül az amerikai tervekre. Gazdasági kapcsolatait elmélyítette például Vietnammal is, mellyel hosszú idő óta problémái voltak. Vietnam azonban rendkívül jó kapcsolatokat ápol Moszkvával. A kínai gazdasági övezethez azonban szervesen csatlakozik a térség több országa, így az USA az ottani terveivel lehetséges, hogy valóban elkésett.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése