2012. január 9., hétfő

A veszélyes kutyák ebadója

Az érvénybe lépett rendelet szerint a veszélyes kutyák ebadója az alap hatezer helyett húszezer forint. Emellett a veszélyes kutyát kötelező ivartalanítani, valamint mikrochip-pel megjelölni (ez utóbbi újabb 3500 forint, ami az állatorvosok szerint épphogy fedezi a költséget). Továbbá tilos az ilyen kutya versenyeztetése, kiállítása, országból kivitele, és figyelem: őrző-védő feladatokra képzése.
Ez akkor válik igazán érdekessé, ha tudjuk, mi minősül veszélyes kutyának. Ezeket az információkat persze véletlenül sem egy hírben közlik. Józan ember azt gondolná, hogy mondjuk, a harci kutyákat sorolják ebbe a kategóriába (a korábbi, egyszerűen kijátszott pitbull törvény persze megszűnt), vagy valamilyen komoly kritériumok alapján döntenek.
A törvény szövegét nem mellékeljük, inkább egy szakmai véleményt erről. Az állatorvos szerint ez a gyakorlatban a következőképpen működik. Ha a kutya kétszer megharap valakit (akár véletlenül, játék közben), veszélyes eb. Tehát ha az ujjunkba kap a kutyánk véletlenül az orvosnak semmiképpen se mondjuk ezt írja be az ellátó lapra, ha nem akarunk rosszat kutyánknak – és pénztárcánknak.
Ha a kutya megölte mondjuk a szomszéd macskáját, veszélyes eb. (Lesz majd ebből is egymás feljelentgetése!) De ha éppen a kirendelt „szakértőnek” nem tetszik a jószág, mert mondjuk, rámordul: veszélyes eb.
Összességében tehát a házőrző, vagy kifejezetten őrző-védő szolgálatot ellátó ebeket sürgősen le kell szoktatni az agresszív viselkedésről, hogy véletlenül se lehessen feltételezni, hogy „gond van a pszichikai állapotával”. Jó lesz, ha sürgősen leszoktatjuk őket az ugatásról, vicsorgásról, ne adjisten arról, hogy megharapják a portánkra bemászó cigánygyereket. A „Harapós kutya!” tábla pedig felér egy beismerő vallomással!
Ezeket a pszichikailag elvetemült, harapós ebeket pedig a törvény szerint elzárva kell tartani (a törvény a kennel méretét, anyagát, annak vastagságát, lyuksűrűségét is pontosan előírja), a nyakába pedig veszélyes eb feliratú táblát helyezni (a tábla méretei szintén előírás szerint). Legpraktikusabb, ha a „Harapós kutya!” táblát leszedjük a kapuról – úgysem kóricálhat szabadon a portán az eb – és az elzárt kutya nyakába akasztjuk. Arról nem rendelkezik a törvény, hogy értéktárgyainkat elhelyezhetjük-e a kennelben, esetleg a kutya mellé költözhetünk-e mi is, vagy minden mozdítható rakjunk inkább rögtön ki a kapu elé, és kössük fel magunkat – mondjuk a kennelben?
Még egy apróság: a veszélyesnek minősülő ebet csak 18 éven felüli, erkölcsi bizonyítvánnyal (!) rendelkező személy sétáltathatja. Nos, kíváncsian várjuk, hogy ennek kapcsán eltűnnek-e az utcákról a harci kutyákkal grasszáló, azokat lopott tacskókon „edzető” cigánykölykök?
Bánfalvi Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése