2012. január 9., hétfő

"Az USA el tudja pusztítani Irán atomprogramját"

Az Egyesült Államok egy katonai csapással megsemmisítheti Irán egész nukleáris programját, állapította meg vasárnap Martin Dempsey tábornok a Vezérkari Tábornokok Bizottságának vezetője. „Amerikai katonai csapás eltörölheti Irán nukleáris programját a föld színéről, és azt akarom, hogy az Iszlám Köztársaság vezetése értse ezt meg” - jelentette ki a tábornok a CBS tv-társaságnak adott nyilatkozatában.
Beszédében Dempsey kommentálta a Hormuzi-szorosban kialakult helyzetet. Szerinte, ha Teherán katonai akciót hajt végre, akkor bizonyos időre blokkolhatja a szorost. Ebben az esetben azonban az Egyesült Államok „meg tudja oldani a problémát”.
Iránban nemsokára megkezdi működését az urándúsító létesítmény, ezt Abbasi-Davani, az iráni atomügynökség vezetője jelentette be. Nyilatkozata szerint a "Fodrow" létesítmény csak alacsony fokon dúsított urán előállítását fogja végezni(3,5%, 4% és 20%-os típus).
Atomfegyver előállításához legalább 75% dúsított urán szükséges, ezért Irán hivatalos közleményeiben továbbra is kitart amellett, hogy atomprogramja békés célú, és ezt nyugati szakértői körökben sem sokan vonják kétségbe. Ennek ellenére az iráni atomprogram minden lépcsőfoka hatalmas ellenszelet vált ki a nyugati médiában.
Azhdar Kurtov orosz elemző szerint "az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már hagyománnyá vált, hogy vagy atomfegyver folyamatban lévő előállításával vádolják, vagy azzal, hogy már korábban előállított atomfegyvert - nem is csoda, hogy az új létesítmény kapcsán ez újabb lendületet kapott. Mindazonáltal az atomfegyver előállításához olyan technológiai tudás szükséges, aminek Irán jelenleg még nincs birtokában."
Tény, hogy se az Egyesült Államoknak, se a NAÜ-nek mindeddig semmilyen bizonyítékot nem sikerült felmutatnia arra vonatkozóan, hogy Irán valóban atomfegyver előállításán dolgozik. A találgatások azonban mindig kiújulnak, mert Irán nem minden létesítményébe enged be nemzetközi megfigyelőket. A Nyugat elsősorban azért ellenzi az iráni atomprogramot, mert az nem nyugati támogatással (és ellenőrzéssel) valósul meg, hanem az iráni nemzet önerőből viszi véghez.
A nyugati országok kényszerítő eszközöket akarnak alkalmazni Iránnal szemben, ami odáig fajult, hogy korábban elkészült az a 180 fő nevét tartalmazó feketelista az iráni hivatalnokokról, akik az EU területén nemkívánatos személynek minősülnek. A nyugati országok tiltólistát hoztak létre a főbb iráni cégekkel való üzletkötések blokkolására, és nagy valószínűséggel minden iráni számla be lesz fagyasztva a nyugati országokban.
A legújabb szankció értelmében a Nyugat beszüntette az iráni olajimportot.
Az újév kezdetével Obama aláírt egy törvényt az Iráni Központi Bank kapcsán, aminek hatására az iráni valuta azonnal 12%-ot veszített értékéből. Válaszul Teherán bejelentette, hogy az iráni állam is több szankciót fog alkalmazni, elsőként blokkolni fogja a Hormuzi-szoroson áthaladó olajkereskedelmi útvonalat. Ennek értelmében Irán kiterjedt katonai gyakorlatot tartott a Hormuzi-szorosban, melynek során tesztelte az új, hazai fejlesztésű cirkálórakétákat. Azhdar Kurdov kijelentette, hogy az amerikai retorika ellenére minden amellett szól, hogy Irán képes lesz megvédeni atomprogramját. "Irán nyíltan a Nyugat ellen cselekszik, ami azt mutatja, hogy készen áll egy közvetlen konfliktusra is. Ezt jól mutatja a Hormuzi-szorosban tartott gyakorlat is, ami kifejezi, hogy Irán készen áll egy újabb háborúra".
Teherán fenyegetéseire válaszul az Egyesült Államok és Izrael nagyszabású manővereket tervez februárra. Tavasszal Irán háborús szimulációt tart a Hormuzi-szorosban, és felszólított minden szomszédos közel-keleti államot, hogy csatlakozzanak ehhez a rendezvényhez. Miközben Irán szomszédai még gondolkodnak az ajánlaton, Ahmadinedzsád dél-amerikai körútra indul - tervbe van véve Venezuela, Nicaragua, Kuba és Ecuador meglátogatása.
Bár hivatalosan még nem jelentették be, Ahmadinedzsád körútjának célja, hogy elnyerje a dél-amerikai államok támogatását egy az Egyesült Államokkal való nyílt katonai konfliktus esetére.
Natalya Kovalenk - ruvr.ru 


Panetta elismerte, hogy Iránnak nincs atomfegyver-programja

Leon Panetta,  az USA védelmi minisztere  azt mondta, hogy Irán jelenleg nem folytat munkálatokat nukleáris fegyverek előállítására. A miniszter nyilatkozata január 8-án abban az interjúban hangzott el, amelyet CBS televíziós csatorna Face the Nation adásának vettek fel.
Panetta szerint, Teherán egyelőre csak bizonyos lehetőségek megteremtését kívánja megtenni az atomenergia területén. Az USA védelmi minisztere aláhúzta, hogy Irán saját atombombája kifejlesztésének elkezdése az a ”vörös vonal”, amelynek átlépése Washington számára elfogadhatatlan.
Panetta bejelentette, hogy az Egyesült Államok minden eszközt igénybe vehet Iránnal szemben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelenleg a legészszerűbb, hogy továbbra is diplomáciai és gazdasági nyomást gyakoroljanak Teheránra.
Az Associated Press  információi szerint az interjút még január 6-án vették fel.
Amint azt a hírügynökség publikációjában kiemelték, a jelenlegi nyilatkoza azt a pozíciót erősíti meg, amelyet Barack Obama elnök adminisztrációja korábban is elfoglalt.
Novemberben Panetta óvott az Irán elleni támadástól és megjegyezte, hogy az ”előre nem látható következményekhez” vezethet.
Az Irán nukleáris programja körüli helyzet novemberben a Nemzetközi Atomügynökség jelentése után kezdett élesedni. Ebben a jelentésben a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az iráni nukleáris kutatás katonai irányt vett.
Lenta.ru

 

Irán 18.000 tonna acélterméket exportált 2011-ben

 Az iráni bányászati és bányászati iparágak fejlesztési és felújítási Szervezete (IMIDRO) bejelentette, hogy az ország ötvözött acél gyártásával foglalkozó cége mintegy 18.000 tonna különféle acélterméket exportált a jelenlegi iráni év első 9 hónapjában (március 21-től december 21-ig). A jelentés szerint, a szám 26%-os növekedést mutat az exportáló cég előző évi azonos időszakához képest.

Németország, Örményország, Egyesült Arab Emírségek, Törökország, Brazília, Franciaország és Lengyelország voltak a fő célpiacai az iráni termékeknek, áll a jelentésben. 2011 februárjában, az iráni Iparágak minisztere és a Mines Ali Akbar Mehrabian bejelentette, hogy az ország éves acélipari termelési kapacitása 20 millió tonna fölé fog növekedni a közeljövőben. A World Steel Association legfrissebb jelentése szerint Irán a második legnagyobb acéltermékeket előállító állam a Közel-Keleten.
A fenti hírből is világosan látszik, hogy mennyire álságos a nyugat az Irán elleni szankciók tekintetében. Korlátozásokkal igyekeznek bénítani Iránt, miközben felhasználják annak olcsó és kiváló minőségű termékeit.
(Az Iráni Fars hírügynökség nyomán)

Sólyom Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése