2012. február 3., péntek

Oroszország is készül a háborúra

Oroszország ideiglenesen felfüggeszti a régebbi atom tengeralattjárók kivonását
Oroszország ideiglenesen lemond a harmadik generációs stratégiai tengeralattjárók kivonásáról. Üzemeltetési idejüket 35 évre hosszabbították - közölte Dmitrij Rogozin, a kormány alelnöke. A döntést azzal indokolják, hogy ezek a hajók ugyan már kiszolgálták a megszabott időt, de jó állapotban vannak, és a felújítást követően tovább üzemeltethetők. Az így megtakarított költségvetési eszközöket a katonai-műszaki szféra perspektivikus projektjeinek finanszírozására fordítják.
Beindul az orosz tengeralattjáró gyártás
"2013-tól a gyártási kapacitás már lehetővé teszi számunkra évente hat atom-tengeralattjáró és egy repülőgép-hordozó anyahajó gyártását" - mondta Dimitrij Rogozin egy szerdán tartott sajtótájékoztatón. A sorozatgyártás 2013-ban kezdődik. Az orosz gyártási kapacitás ezzel túllépte a szovjet korszak lehetőségeit - akkor éves szinten öt tengeralattjárót tudtak legyártani. Rogozin kiemelte, hogy a múltban a gyártókapacitás anyagi ráfordítás és a kellő mértékű szakképzett munkaerő híján csökkent, de ezt a közeljövőben nagyban ellensúlyozni fogják.
A jövőben a Borej osztályú negyedik generációs atom-tengeralattjárók fogják felváltani a Delta IV és Tájfun osztályú ballisztikus rakéta hordozó gyártmányokat, és az orosz tengeralattjáró flotta ezzel egységesítve lesz.
A "Jurij Dolgorukij" (1996) jelentette a sorozat első gyártmányát, de a gyártás szünetelt az anyagi források csökkentése miatt. 2007-ben a folyamat újra elkezdődött - gyakorlatilag ez az első orosz stratégiai rakétahordozó tengeralattjáró a szovjet korszak óta, így egyben mérföldkőnek is tekinthető az orosz flotta vonatkozásában. Jelenleg két Borej osztályú tengeralattjáró, az "Alexandr Nyevszkij" és a "Vlagyimir Monomak" van gyártás alatt.
A Borej osztályú tengeralattjáró a haditengerészetnél rendszeresített Bulava ballisztikus rakétákat hordozza, a Jurij Dolgorukijnak 16 ilyen rakéta tárolására van kapacitása, de az újabb fejlesztések 20-ra növelik a tárolókapacitást. A Bulava rakéták hatósugara 8000 kilométer. A negyedik generációs tengeralattjárók jóval nehezebben észlelhetőek a hanglokátorok számára, mint elődeik.
Molnár István



Oroszország igényt tart arra, hogy a világ egyik új gazdasági központjává váljon, jelentette ki Vlagyimir Putyin miniszterelnök az "Oroszország-2012" befektetési fórumon, amelyre Moszkvába jöttek vezető orosz és külföldi szakértők.
A kormányfő szerint ez a cél elérhető nemcsak új technológiák és innovációk meghonosítása révén, elősegítheti ezt az üzleti kultúrának és az oktatási rendszernek megváltoztatása is. „Az elkövetkező évtizedek nagy kihívások, kockázatok és transzformációk korszaka lesz. Ennek eredményeképpen elkerülhetetlenül megjelennek új gazdasági központok a világon, és biztos vagyok benne, hogy egyikük Oroszország lesz," mondta a miniszterelnök.
- Nyilvánvaló, hogy más lesz a világ. Ha történelmi kategóriákkal megmérjük a történteket, akkor úgy tűnik, hogy végéhez közeledik az az öt évszázados korszak, amikor néhány ország dominált a politikában, a gazdaságban és a pénzügyekben. A globális növekedés fő központjai a feltételes történelmi Nyugat határain kívülre helyeződnek át. Kialakult egy illúzió, mely szerint lehet gazdagodni és fogyasztani, nem gondolva a hatékonyságra és a versenyképességre, hogy fejlődés nélkül is lesz növekedés, hogy lehet adósságból élni. Tulajdonképpen, így is volt.
Vlagyimir Putyin úgy véli, hogy fennáll a soron következő globális recesszió kockázata, egy új modell megjelenése viszont sok időt igényel. Véleménye szerint a helyzet fejlődésének két lehetséges változata létezik: az első esetben kardinális megoldások nélkül csak kiéleződnek a problémák – mind nemzeti, mind pedig nemzetközi szinten. Pozitív forgatókönyv esetén lemondanak a „buborékok gazdaságáról”, és visszatérnek a reális politikához, amely nem derivatívákat, hanem munkahelyeket hoz létre. A miniszterelnök megjegyezte, hogy Oroszországnak saját nemzeti problémáit kell megoldania globális transzformáció kontextusában, figyelembe véve, hogy a gazdasági válság tartóssá vált a világon. De az országnak megvan történelmi esélye: gyökeres modernizálás céljából fel kell használnia természetes előnyeit. Világszerte Oroszországot piacgazdasággal rendelkező államnak tekintik.
Vlagyimir Putyin emlékeztetett rá, hogy ma komoly lépéseket tesznek a gazdasági modell változtatása érdekében. Tervben van több millió új munkahely létrehozása a nem olajipari ágazatokban. Realizálják a korrupcióellenes intézkedések csomagját. A közeljövőben bevezetünk egy biztost, aki minden vállalkozó – nemcsak külföldi befektetők – érdekeinek védelmével foglakozik majd. Orosz vállalati jogszabályokat összhangba kell hozni vezető európai országok törvénykönyvével.
Február 3-án az "Oroszország - 2012" fórum folytatja munkáját.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése