2012. április 18., szerda

Menekül a tőke: közel vagyunk a rendszer összeomlásához

(egy olasz privát bankár jelzése, aki 20 éve a szakmában van)
 fordította: Olajos Tibor –szerkesztette Molnár Géza
A válság érezhetővé válásával egyidejűleg növekszik az államkötvények kamatkülönbsége (spread), és a periférikus országok tőzsdéi esnek. Az elmúlt napokban jól megfigyelhettük ezt. A piacokon csak látszólag uralkodott nyugalom, nem kellett semmi eget rengető hozzá, hogy ismét rájuk törjön az aggódás és a félelem. Ma már, mint az látható, mindenki menekül a kockázatoktól. A tőke biztos kikötőt keresve vonul ki azokból az országokból, amelyekben bizonytalannak tűnik az adósság rendezése, vagy az a veszély fenyeget, hogy kieshetnek, kiléphetnek az Euró zónából.
Nem egyszerű számszerűsíteni ezeket a pénzmozgásokat, így nehezen átlátható, mennyi pénz érkezik és távozik ezekből az országokból. Mégis lehet becsléseket készíteni az euró zóna központi bankjainak mérlegéből. A határon átnyúló különböző hitelek és ügyletek elemzéséből tudható, mennyi pénz távozik egy-egy tagállamból és hová megy.
Ez az elemzés a napnál világosabban mutatja: A tőke a maga teljességében menekül a periférikus országokból az északi biztosabb partok felé.
Tőkemenekülés: mindenki biztos helyre igyekszik

E grafikon a Bloomberg hírügynökségtől, bemutatja a meztelen igazságot, SOHA ilyen mértékben nem menekült a tőke a PIIGS országokból (+ Belgium) a szokásos északi országok Németország, Hollandia, Luxemburg felé.
Csak márciusban kb. 65 milliárd euró hagyta el Spanyolországot. A februárt megelőző hét hónapban Spanyolország adóssága 155 milliárddal, az olaszoké 180 milliárddal nőtt! Ugyanezen időszak alatt a német, holland, luxemburgi jegybankok követelése más Euró zóna államok jegybankjai felé kb. 360 milliárd euróval nőtt!
Lényegében e három ország jegybankja 789 milliárd eurót vett át, ami korábban az ún. PIIGS országok mérlegében volt (Portugália, Italia, Írország, Görögo, Spanyolo.)
Mi következik ebből? Őrült egyensúlytalanságok alakulnak ki. Az EKB (európai központi bank) erőfeszítései mit sem értek, egyszerűen hatástalanok. Végül a különböző LTRO (hosszú lejáratú kedvezményes hitelek) egyetlen hatása, hogy az olasz és spanyol bankok bevásároltak a saját nemzetük államadósságából. De SEMMI se oldódott meg.
A kemény megszorítások, amit az új pénzügyi egyesség ír elő, tovább növelik a recessziót, s így csak rontanak a dolgon.
NEM LEHET TÖBBÉ FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI A VALÓSÁGOT
Mert ez a legrosszabb, hogy az Eu vezetése teljesen irreális módon kezeli a helyzetet. A java még csak most jön, mert ha a tőkeáramlás ilyen egyirányú marad, az összeomlás elkerülhetetlen.
Olajos Tibor megjegyzése: csak a nagyságrendek érzékeltetésére, Magyarország 10-15 milliárd Euró hitelkeretért küzd hónapok óta hiába a Valutaalappal.  2010-hez képest, amikor már két éve benne voltunk a gazd.i válságban most az utóbbi negyedévben 6 x –ára nőtt ! (600 %) a tőkekiáramlás! Ez azt is jelenti, hogy a pénzvilág nem hiszi el hogy az Eu, a politikusok erőfeszítései sikerrel járnak. Ráadásul közben a döntéshozók egyre lazítanak a bankok tőke megfelelési, likviditási, készpénz tartalékolási szabályain, amivel átmenetileg megkönnyítik a helyzetüket, de cserébe még nagyobb rendszerkockázat épül fel.
 ps. az ide tévedő olvasók részére mi a logikus lépés?  a példa követése, a meglevő megtakarítások biztonságba helyezése….

http://intermarketandmore.finanza.com/fuga-di-capitali-siamo-vicini-al-collasso-del-sistema-44616.html
 http://ffek.hu/blog/molnar_geza/kitekinto_szemelveny_ezuttal_ismet_olaszorszagbol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése