2012. június 7., csütörtök

Oroszország védelmezi Irán békés atomhoz való jogát

Vlagyimir Putyin, aki részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet pekingi csúcstalálkozóján, ma találkozik Mahmúd Ahmadinezsad iráni elnökkel. A két államfő megvitatja az iráni nukleáris probléma rendezését.
„Oroszország nyomatékosan, agresszíven támogatja azt a gondolatot, hogy jóvá kell hagyni egy olyan döntést, ami elismeri Irán jogát a békés atomenergiához a NAÜ ellenőrzése alatt” – jelentette ki Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója.
Szavai szerint a Kreml „különleges jelentőséget” tulajdonít Putyin és Ahmadinezsad találkozójának. Usakov elmondta: most, amikor „ feszült a helyzet az iráni nukleáris program körül, Putyin számára fontos annak ismerete, hogyan értékelik ezt a helyzetet Teheránban”.
A SCO az eurázsiai biztonság szavatolásáért
A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) pekingi csúcstalálkozóján a regionális biztonság szavatolása a fő téma. Ezt a problémát vitatják meg szűk körben Oroszország, Kína és négy közép-ázsiai ország államfői.
A következő nap a vitába bekapcsolódnak a megfigyelői státusban levő Mongólia, India, Pakisztán és Irán vezetői is. A csúcstalálkozóra vendégként meghívták Afganisztán és Türkmenisztán elnökeit. Több kétoldalú találkozót is beterveztek. Így Vlagyimir Putyin eszmecserét folytat az afganisztáni és az iráni elnökkel.
A „sanghaji hatok” vezető jóvá akarják hagyni a szervezet megújított stratégiáját. Az új dokumentum egyebek között kibővíti a rendkívüli helyzetekre való reagálás lehetőségeit.
A SCO vezetői egyebek között elfogadják a terrorizmus, a szeparatizmus és a szélsőségességek elleni harc együttműködési programját. Mint kiderült, ez kibővíti a terrorizmus finanszírozási csatornáinak közös elzárásával kapcsolatos lehetőségeket.
Várhatóan Afganisztán megkapja a megfigyelői státust. Jurij Morozov szakértő ezt az eseményt jelzésértékűnek tekinti.
- Az Egyesült Államok 2014-ben kivonul Afganisztánból, ez pedig a harcias iszlamisták és gerillák ellenőrizetlen akcióit vonhatja maga után Közép-Ázsiában. Ha Afganisztán megfigyelőként van jelen, nagyobb nyomást lehet gyakorolni Kabulra a helyzet stabilizálása érdekében. Ezen kívül Afganisztánnak segítséget kell kapnia a lerombolt infrastruktúra helyreállításában. Ezt megteheti a SCO, és ez egyebek között megfelel Oroszország érdekeinek is. Hiszen Afganisztán területén helyre kell állítani 43 olyan vállalatot is, amelyeket még szovjet közreműködéssel építettek.
Sztanyiszlav Taraszov szakértő a maga nemében különlegesnek tartja a SCO mostani csúcstalálkozóját:
- A csúcstalálkozó különlegessége, hogy Afganisztán mellett Törökország megkapja a párbeszéd partner státusát. Ismeretes, hogy a szíriai vonalon Oroszország, Kína és Irán pozíciói élesen különböznek Törökország érdekeitől, amely mögött felfedezhető a Nyugat árnyéka. A második dolog: a SCO nyilatkozatot fogad el az ázsiai biztonsági rendszer kialakításáról. Kérdés, hogyan kapcsolható be e feladat megoldásába Törökország.
A SCO pekingi csúcstalálkozójának egyik érdekes témája Irán, India és Pakisztán állandó tagságának kérdése. Moszkva ajánlotta, hogy gyorsítsák meg a pénzügyi, jogi és adminisztratív feltételek egyeztetését az új tagok felvételéhez. Mindenesetre a „sanghaji hatok” vezetőinek találkozója választ ad erre a kérdésre.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése