2012. július 28., szombat

Búcsú a petróleumtól

A találmány Robert Godes nevéhez fűződik, és a "szakmában" a sokat emlegetett LERN (Low Energy Nuclear Reactor) technológiára épül.
Godes vezetésével a Brillouin Corporation, az elektron befogási reakció elvét használja fel.
A technológia nem tévesztendő össze a hagyományos, egészségre ártalmas, sugárzó nukleáris technológiával. Ez olcsó, tiszta és jól kontrollált nukleáris energia a legtágabb értelemben.


"Tudjuk, hogy működik"

Bár úgy tűnhet, hogy a nyilvánosság előtt "kicsit későn" jelentek meg, biztosan nem újoncok ezen a területen. Remélik, hogy a hidegfúzió sikeres dekódolásának elve előnyt jelent, és nagy volumenben hamarosan a piacon is megjelenhet. Robert azt állította, hogy sikerült a fizikai mechanizmusok mögött a hidegfúzió elvének teljes gyakorlati optimalizációja. Így most már lehetséges a számukra, hogy rendezzék a folyamatokat és a dizájnt az eszközökön nagyon gyorsan. Ezek közé tartoznak a megfelelő ellátások, az indítás, a reakció leállítása, vagy a magas-és kikapcsolt állapot, valamint a folyamatos működés kérdéskörei. Ez egy bizonyos fokú fejlesztési folyamat-ellenőrzés, amely során a fejlesztőknek mindig meg kell küzdeni a bizonytalansággal.

A bemutatón (Defkalion Görögország), egy állandó teljesítménygörbét vártak, ami akkor még nem jött létre, csak egy sor folyamatosan lüktető csúcs volt az, amit látni lehetett.
A Brillouin Corporation most kapott két független szakmai értékelést a készülékeikről. Az egyik a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumból jött, a másikat Dr. Michael McKubre, a Stanford Research International (SRI) kutatója készítette. A meggyőző eredményeknek köszönhetően a kuratóriumi társaság aktív résztvevője, Dr. McKubre azt mondta, hogy számára ez az első alkalom, hogy többször meg tudtak ismételni LENR kutatási eredményeket.

McKubre 2009. április 19-én, egy kiadós egyórás interjúban beszélt a "hideg fúzióról". Az SRI a "de novo" - műszaki találmányok területére sorolta, mint egy úttörő nemzetközileg elismert kutatási intézmény, bár Robert nyilatkozata szerint a "hideg fúzió" és a "LENR" félrevezető, hiszen semmi sem hasonlít a hagyományos maghasadási vagy fúziós folyamatokhoz. Úgy jellemezte, hogy ez egy "ellenőrzött elektron befogási reakció (CECR), vagy "moderált fonon-hidrogén-reakció".
(Phonon moderált hidrogén reakció"- a fonon olyan kifejezés a kvantumfizikában ami hivatkozik az atomok vagy molekulák kollektív gerjesztésére. Figyelik a mozgásokat, a rezgés bizonyos mintáit, és értékelik)

Az interjú: "Cold Fusion Hot Again" http://peswiki.com/index.php%20/News:_Cold_Fusion:_60_Minutes:_More_Than_Junk_Science&usg=ALkJrhiZjkg5NigSlTdRo-9X5XfU5qKbcA

A technológia két kazánváltozatban kerül a gyártáshoz kifejlesztésre az SRI-vel közösen. Az egyik Brillouin új hidrogén Kazán ™ (MNB TM) vagy "meleg-cső" kazán. Ez a kisebb energiafelhasználáshoz, a másik a BEC, 400-500 ° C fokos erőművi turbinákhoz. Mindkét típus fejlesztését nagy érdeklődés kíséri, főleg az erőművi alkalmazást, mivel az USA-ban a szigorú környezetvédelmi követelmények miatt sok erőművet leállítottak. A kazán a meglévő infrastruktúrához egyszerűen csatlakoztatható, az alacsony javítási költség, és a hatalmas beruházás az új erőművekben szinte teljes mértékben elkerülhető. Az előzetes számítások szerint 1 cent/kWh előállítási költség mellett nincs környezetszennyezés.

Az USA-ban Utah államban a legolcsóbb az elektromos energia, de az új technológia negyedére csökkenti az árát, bár mi itt Magyaroszágon, az öt és félszeresét fizetjük ennek. A LERN-technológiával 9.-Ft-ra csökkenhetne a kilowattonként az itthoni ár (ha Kapolyi nem kergeti körbe a fél világon a számlát, és Orbánék nem raknának rá félezer százalék körüli jövedéki -és luxusadót).

A másik változatú Brillouin kazán, amelyt már kifejlesztettek, és több ezer órányi tesztelés közben működik a nedves módszerrel, desztillált vizet és elektrolitokat (ásványi sókat) tartalmaz. Ez a kazán hőt termel 100 - 150 ° C-on. A prototípus készülék egy ideig még a Berkeley Laboratóriumban próbaüzemel.
Mivel korlátozottak a pénzügyi források, a fejlesztőknek alkalmazkodnia kellett a polcról levehető szabványos alkatrészekhez a tervezésnél. Megfelelő pénzügyi források mellett úgy vélik, hogy meg lehet építeni egy optimalizált kivitelezésű nedves kazánt. Teljesítménye a legáltalánosabb vízmelegítőkével megegyező a piacon, akár az otthoni, vagy az ipari szektorban. Az MNB TM kazán típusa inkább villamosenergia-termelésre és folyamatos hőtermelésre használható.
Sajnos a megadott YouTube videókhoz nincs hozzáférés (nem is értem miért?), de majdcsak megtaláljuk valahol:
Link

Viszont van hír a Rossi-féle reaktorról is. Az 1 MW-ra tervezett blokk 5,5 órás próbaüzeme 479 kW energiatermelés mellett működik: http://pesn.com/2011/10/28/9501940_1_MW_E-Cat_Test_Successful/&usg=ALkJrhhW00FWoDDVBLPNGJyXkJS7RNVpfw
Andrea Rossi fejlesztésének megjelenéséről a piacon viszont még nem lehet beszélni, mert az eszközök még a béta-teszt fázisánál tartanak. Várhatóan 6-18 hónap, amíg túljutnak az ellenőrzési problémákon.

Mint az eddig ismertetésre került fejlesztések, találmányok, berendezések esetén többször is megjegyeztem, már nem az a kérdés, hogy lehetséges-e fosszilis energiahordozók kiváltására ingyen vagy nagyon olcsó energiát termelni, hanem az, hogy mára komoly konkurenciaharc alakult ki a "piacon"!

/Tulok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése