2012. augusztus 17., péntek

35 millió forint lehet a magyar olimpiai aranyérmesek jutalma

Az előző olimpiához képest közel kétszer annyit, 35 millió forintot kaphatnak a Londonban aranyérmet nyert magyar sportolók.
Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy javaslatuk szerint a második helyen végzettek 25, a bronzérmesek 20 millió forinttal lehetnek gazdagabbak, míg a negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10, a hatodikak nyolc, a hetedikek négy, a nyolcadikak pedig kettő milliót kaphatnak.

A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, a négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapnák meg. A sportolókat felkészítő szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülnek, ez egy keretösszeg, a sportági szövetség tehet javaslatot a személyekre.

A MOB előterjesztését a kormánynak kell jóváhagynia. Hétfőn, az augusztus 20-i állami ünnepnapon köszöntik a londoni olimpián legsikeresebb sportolókat, szeptember közepén pedig állami fogadásra kerül sor a Parlamentben. Négy évvel ezelőtt, a pekingi játékok alkalmával az aranyérem 20, az ezüst 18, a bronz pedig 16 millió forintot ért. A MOB London előtt nem hozta nyilvánosságra a pénzdíjat, mert a szervezet megítélése szerint ez gátolta volna az eredményességet.

A MOB most igyekezett arányosítani, nagyobb értéket tulajdonítani az aranynak, valamint arra is figyelt, hogy akik csapatban nyernek az olimpián, azoknak a díjazása csak minimálisan térjen el az egyéni sportágakban győztes versenyzők jutalmazásától. A magyar sportolók Londonban nyolc arany-, négy ezüst-, és öt bronzérmet nyertek, ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat 9. helyén végzett.

http://www.mob.hu/35-millio-forint-lehet-a-magyar-olimpiai-aranyermesek-jutalma


Brazíliában nincs állami díjazás az olimpiai arany után

 

 Míg egy kazah sportoló 200 ezer eurónak megfelelő jutalmat kap az olimpiai aranyéremért, Brazíliában nincs állami díjazás, a sportolók szponzoroktól remélhetik teljesítményük anyagi elismerését.

"Nálunk soha sem járt pénz az olimpiai sikerekért, igyekszünk minden rendelkezésünkre álló forrást a minél jobb felkészülési körülmények biztosítására fordítani" - mondta a dél-amerikai ország olimpiai bizottságának szóvivője.

Nem minden brazil győztes marad azonban jutalom nélkül: az állami posta az úszásban elért első helyért 40 ezer eurónak megfelelő összeget ajánlott fel, a pénz húsz százalékát a sportoló edzője kapja meg. A labdarúgócsapat győzelméért a szövetség fejedelmi jutalmat ígér. Az ötszörös világbajnok ország még soha nem tudott olimpiát nyerni.

Malajzia még nem rendelkezik olimpiai bajnoki címmel, az első győztes egy bányatulajdonos felajánlásának köszönhetően félmillió euró értékű aranyrudat kap teljesítményéért.

Olaszországban 140 ezer eurót, Egyiptomban 130 ezer, Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában, Fehéroroszországban 100 ezer eurónak megfelelő összeget ér az ötkarikás aranyérem. Franciaországban 50 ezer, Németországban 25 ezer euró, az Egyesült Államokban 25 ezer dollár jár az első helyért. Az amerikaiak esetében az összeg azonban a támogatóktól függően még emelkedik. A birkózók például a Living the Dream Medal Fund nevű alapítványnak köszönhetően fejenként további 250 ezer dolláros (200 ezer eurós) összeghez juthatnak, amit a sportági szövetség még 100 ezerrel (81 ezer eurónak megfelelő összeggel) egészít ki. Az úszók aranyérmenként további 75 ezer dollárral (61 ezer euróval) lehetnek gazdagabbak. Michael Phelps a 2008-as pekingi játékokon például mind a nyolc versenyét megnyerte, ezáltal közel 490 ezer eurónak megfelelő összeget keresett akkor, az extraklasszis úszó Londonban hét számban áll rajthoz.
http://inforadio.hu/hir/sport/hir-509335 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése