2012. augusztus 17., péntek

Venezuela felkészíti a lakosságot a NATO elleni elhúzódó háborúra

A venezuelai hatóságok egymillió fős partizánhadsereget állítanak fel egy lehetséges amerikai invázió esetére. A tervek szerint 2013-ra egymillió, 2019-re pedig összesen kétmillió fegyveres fog tartozni azokhoz a lakossági milíciákhoz, melyeket a kormányerők gerilla-hadviselésre képeznek ki egy olyan helyzetre, amiben a kormányerőket leköti az amerikai katonai beavatkozás és így a lakosság védelmét nem tudják teljes mértékben ellátni.
A kormány már most elkülöníti az államhatalomtól a lakossági milíciák anyagi forrásait, a most képzett gerillahadsereg egy olyan helyzetre készül, amiben a lakosságnak az államhatalom összeomlása esetén kell megvédenie magát az idegen katonai megszállás ellen.
A cél egy olyan új katonai doktrína létrehozása, amely már az amerikai katonai beavatkozás megkezdése előtt felfegyverzi és felkészíti a lakosságot az ország megvédésére. A Hugo Chavez venezuelai elnök tervei szerint létrehozott fegyveres szerveken felül a rendőrségi erőket is megduplázzák a következő évek során.
Ezt a lépést a líbiai és szíriai háborúk tapasztalatait figyelembe véve hozták meg. Mindkét esetben az idegen beavatkozást követően indult meg a lakosság nagymértékű fegyveres önszerveződése, ezért a venezuelai hatóságok még időben elkezdik a lakossági milíciák felkészítését. Chaveznek nincsenek kétségei afelől, hogy a közeljövőben Venezuela is a NATO célpontjává válik – azonban mire a katonai beavatkozásig fajul a helyzet, a lakossági milíciák már többéves kiképzést tudhatnak maguk mögött, és nem újonnan szerveződött gerilla alakulatoknak kell majd szembenézniük a hivatásos amerikai haderővel.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése