2012. október 5., péntek

Joseph Stiglitz: "Az amerikai álom egy mítosszá vált"

Az amerikai álom a gazdagságról, már nem a valóság, ez már csak az amerikai mese. - Állítja Joseph Stiglitz, az ismert Nobel-díjas közgazdász.
Az amerikai álom egy mítosszá vált, mondta Stiglitz a közgazdaság professzora a Columbia Egyetemen. Az amerikai álom hitelét nem támasztják alá az adatok. Nincs bizonyíték, ami alátámasztja az ilyen állításokat. Az Egyesült Államok gazdasági mobilitása kisebb, mint Kanadáé vagy sok más Nyugat-európai országé.
Bár az adatok nem ezt mutatják, de vannak néhányan akik úgy vélik, hogy az amerikai álom elképzelése nagyon fontos. Paul Ryan Republikánus elnökjelölt azt mondta tavaly, hogy "az amerikaiak 70%-a szeretné az amerikai álmot és mindössze 30% szeretné a jóléti államot."
Stiglitz elmondta, hogy az anekdoták ellenére, amikben a szegény emberekből gazdag válik amerikában, már csak mese. Az amerikai fiatalok oktatása jobban függ szüleik jövedelmétől, mint bármely más fejlett ipari országban. A leggazdagabb amerikai és a tipikus amerikai családok közötti szakadék több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 50 évben, állítja egy nemrégiben készült felmérésre hivatkozva.
Miközben az USA-ban vagyoni és jövedelmi különbségek évtizedek óta nőttek, a tendenciát csak felgyorsította a nagy recesszió. Az átlagos családi jövedelem 6%-kal csökkent 2010-ben, mint egy évtizeddel korábban. A legtöbb amerikai állampolgárnak csökkent a vagyona az elmúlt évtizedekben. Míg 1983-ban egy átlagos család vagyona 73 000 dollár volt, addig 2010-ben ez az összeg 57 000 dollár lett.
A felső 1% vagyona viszont nőtt! Míg 1983-ban 9.6 millió dollár volt, 2010-ben 16 400 000 millió dollár lett. Ez jelentős részben megmutatja a növekvő jövedelemegyenlőtlenséget.

(presstv.ir)
Fordította: Völgyesi Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése