2012. december 11., kedd

A kormány mikulása

A kormány december hatodikán tette fel honlapjára "Az Ócsán megvalósuló Szociális Családiház-építési Program I. ütemének keretében épülő lakások bérlői kiválasztásának szempontrendszeréről és eljárásáról kormány-előterjesztés tervezete" című munkaanyagát. A jóval korábban nagy hangon meghirdetett "szociális lakópark" azóta sincs sehol, csak az újabb és újabb határidők tolódnak. Az első munkálatokat októberben kezdték el, most márciusra ígérik az elkészülést. (Majd pont a télen fogják felhúzni...) 
Azonban ahogy már akkor jeleztük, a hiperszupernek ígért lakópark egyre inkább gettóvá válik - még az elkészülés folyamatában. Szó sincs itt már korszerű energiagazdálkodásról és hasonlókról, csak végre fel tudjanak mutatni valamit! Az ígért 80 négyzetméter már 50-re csökkent, a közművesítésnek is híja lesz. A szociális intézmények felépítéséről pedig már szó sincs. Arról se feledkezzünk meg, hogy mindössze 80 családra építkeznek. Nonszensz. Százezer család áll kilakoltatás előtt!
De szóljunk a megoldásról is, melyre nemcsak ez a kormány képtelen, de az ellenzéknek is kellemetlen, mert mindannyian bűnösök a helyzet ilyetén alakulásában. A felelős államnak kutya kötelessége a lakosság érdekeinek képviselete! Bárkivel szemben. Ha már a megelőzésre nem volt gondja, akkor az azonnali beavatkozás lenne elvárható, látszatintézkedések, és a kizsigerelt lakosság további magára hagyása helyett. Nem mismásolni, hanem azonnal beszüntetni a bankok szabadrablását.
Rövid távon és azonnali intézkedésként szabályozni kell a bankok hitelügyleteit. A korábban megkötött hitelszerződéseket felülvizsgálni. Szabálytalanságok esetén eljárni a pénzintézettel szemben, teljes szigorral. Hosszú távon a bankszektort lehetőleg államosítani kell. Egy állami bankot, vagy több kisebb helyi pénzintézetet működtetni. Melyek meghatározott szociális és demográfiai elvárásokat támasztva (pl. lakáshitel esetén adott időn belül családalapítás) kamatmentes hitelt nyújtanak. A lakhatás pedig alapjog (ami nem ingyen lakást jelent, hanem a megszerzett otthon szándékon kívüli elidegeníthetetlenségét. Sorolhatnánk. Csakhogy a kézenfekvő megoldások nem erre a rendszerre vannak szabva.
Úgyhogy bár lassan, de épül a gettó!

Bányai Péter
Varga István a BAÉSZ tanácsadója az ECHO TV-ben.
Az Echo TV Heti Mérleg című műsorának volt vendége Varga István a BAÉSZ tanácsadója. (A beszélgetés az adás 39:48 időpontjától látható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése