2013. február 20., szerda

Rágalmazással vádolja a PSZÁF a devizahiteleseket védő egyesületet

Tanúként hallgatta ki az I. kerületi Rendőrkapitányság Bűnüldözési Alosztálya a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület (PITEE) egyik alapítóját, dr. Lázár Dénes pénzügyi jogászt, akivel decemberben a devizahiteles szerződésekkel kapcsolatos kifogásairól készítettünk interjút
pszaf-vitakultura.jpg
Lázár a feljelentő levelet nem ismerhette meg, de annyit megtudott, hogy azt a PSZÁF hivatalos levélpapírjára nyomtatták. A PITEE  weboldalán közzétett közlemény szerint a feljelentést a fogyasztóvédelmi szervezet által 2012 novemberében megjelentetett ironikus hangvételű bejegyzés miatt tehették.
Tavaly novemberben két alkalommal is kritikusan írt a PITEE a pénzügyi felügyeletről: az egyik bejegyzésben arról, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerintük alkalmatlan a rábízott feladatok ellátására, mert – érveltek –  a hivatal munkatársainak éveken keresztül nem tűnt fel, hogy a bankok eltérő módon számították ki a devizahitel-szerződésekben feltüntetett teljes hiteldíj mutatót (THM). A másik anyagban, egy a PSZÁF vezetője, Szász Károly nevében Orbán Viktornak címzett ál-levélben ugyanezt a kritikát ironikus formában fogalmazták meg.
Pert nyertek a devizahitelesek - az összes jelzáloghitel szerződés hibás lehet
Devizahitel-szerződések ezrei válhatnak érvénytelenné egy december 7-i bírósági ítélet (PDF) nyomán, amely semmissé nyilvánított egy – az OTP-vel kötött – devizahitel-szerződést. A döntés jelzésértékű, mert rámutat a magyarországi pénzügyi szektor jogalkalmazási hibáira – állítja  a pert indító Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület egyik alapítója, dr. Lázár Dénes pénzügyi jogász. Az atlatszo.hu-nak adott interjúban a szakember sérelmezte a bankok sokszor felelőtlen hitelezési gyakorlatát, és azt hangsúlyozta, hogy az őket ellenőrző, és egyúttal a pénzügyi fogyasztóvédelmet is biztosítani hivatott állami szervezet, a PSZÁF megfelelő működése megakadályozhatta volna a lakosság órási mértékű devizahitel-eladósodását. Tovább a teljes interjúra.
A PITEE a weboldalán most megjelentetett közleményben kifogásolja, hogy a PSZÁF munkatársai "munkaidejükben feljelentéseket gépelnek fogyasztóvédelmi egyesületek ellen", míg szerintük "a bankok állami felügyelet nélkül, érvénytelen szerződések alapján fosztogatják a fogyasztókat. A bíróságok pedig azon tanakodnak, hogy vajon jogilag költség-e az, ami a fogyasztóknak valódi kiadást a bankoknak pedig valódi bevételt okoz (értsd árfolyamrés). Pedig a PSZÁF-nak minden törvényes eszköze és felhatalmazása meglenne arra, hogy a törvénysértő állapotot megszüntesse.”
Az atlatszo.hu kérdésére a PSZÁF megerősítette, hogy rágalmazás vétsége elkövetésének gyanúja alapján ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, de ennél többet a nyomozás lezárultáig nem árulnak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése