2013. április 21., vasárnap

Bokros került elő a kalapból

Nem sokkal azután, hogy Fodor Gábor bejelentette egy új liberális párt alapítását, Bokros Lajos is létrehozott egy másik pártot. A "Modern Magyarország Mozgalom" céljaként nevezte meg az egyén, a piac, a magán- és szellemi tulajdon szabadságát, vagyis egyértelműen liberális pártként sorolható be.
Annak ellenére, hogy egy liberális pártról van szó, azt láthatjuk, hogy mint minden politikai szervezetnek, ennek az új pártnak is egyetlen eleme a vezérelv. Teljesen természetes dolog, hogy az emberek egy vezetőt követnek, és annak ellenére, hogy tagadják, a baloldali pártalapítások is erre alapoznak. Magyarországon az emberek pedig egyre inkább egy vezetőt akarnak; egy személyt, akinek pusztán a személye is kiutat jelent a válságból. Erre a társadalmi igényre alapozva próbált Gyurcsány a magafajtáknak új pártot csinálni, és függetlenül a párt megszövegezésétől, a korábbi szavazók egy része ment a párt élén álló személy után.
Később ugyanerre a társadalmi igényre alapozva húzták elő a kalapból Bajnait. Bajnai Gordon hiteles vezetőként beállítása és pártalapítása azonban nagyon gyorsan kudarcba fulladt, mivel az embereknek Bajnai Gordon nevéről előbb jut eszébe a "liba" szó, mint a "gazdasági stabilitás". Márpedig a porondra most egy olyan bohóc következne soron, akinek a nevéhez valamiféle "gazdasági stabilitás" köthető.
Hazánkban most olyan mértékű belpolitikai kínlódás zajlik, amit leginkább egyfajta "kétoldalú kiútkeresésként" lehet jellemezni. A nép vezetőt akar, az atlantista megszállók pedig megpróbálnak előhúzni a kalapból olyan személyeket, akikre a nép mint potenciális vezetőkre tekinthet.
Azonban a felmérések arról árulkodnak, hogy a magyar lakosság nem egy, hanem két irányba radikalizálódik. Egyik irány szemmel látható a "jobboldali" retorikát folytató pártok látványos erősödésében. Megjelent azonban egy másik irányú radikalizáció is, ami csak attitűdvizsgálatokból derül ki, és ennél fogva nem is jut nyilvánosságra. Van egy egyre szélesebb néptömeg, ami ideológiától, világnézettől, külpolitikai irányoktól független politikai erőt akar látni, ami garantálja a gazdasági stabilitást és az egyén biztos megélhetését. Ez egy potenciális hatalomátmentési irányvonal, és először emiatt lett előhúzva a kalapból Bajnai, mint külföldi pénzemberek által hitelesnek tartott személy, aki - mivel Nyugaton hitelesnek számít - az ország gazdaságát stabilizálhatja.
Fodor Gábor pártalapítása is ugyanezt a hullámot akarja meglovagolni, csak nem a "pénzügyileg hiteles személy", hanem az "egyén érdekéért kiálló személy" képében, a liberális oldalról. Mivel se a Bajnai, se a Fodor kártya nem jött össze, ezért most a páholy előhúzta a kalapból a kettő ötvözeteként működő Bokros Lajost.
Bokros ténykedése idején a papírra vetett makrogazdasági adatokban érdekelt körök szép makrogazdasági mutatókat láthattak, a nyugati érdekeltségek pedig megkaparintották az ország fizikai vagyonának tekintélyes részét. Ezért Bokros egy amolyan sokadik biztosíték, aki korábbi szerepének eljátszása mellett most szembehelyezte magát a "tekintélyuralommal", hogy leadja a jelzést: igényt tart a liberális szavazatokra is.
Ha a páholynak ez a próbálkozása sem jár sikerrel, feltehetőleg a "nemzeti vezető" és a "pénzügyi körök szemében ellenséges személy" kombinációja következik a porondon, hátha az még leköti a nézőközönséget. De ki kell ábrándítsuk őket: ha képtelenek egyetlen magyar arcú személyt is középpontba állítani, és csak a Bokroshoz hasonló torzszülöttek kerülnek elő, akkor Magyarországon pár év múlva aligha lesz atlantizmus. Ugyanis a nép nem szerepet játszó bohócokat, hanem vezetőt akar - aki egyszerre képviseli az egyén és a közösség érdekét, aki megadja a gazdasági stabilitást, aki megteremti a közrendet, de legfőképpen: aki nem valami múltbéli szereplésből akar tekintélyt kovácsolni, hanem JÖVŐKÉPet ad!
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése