2013. május 2., csütörtök

Leállt az élet Európában

Magyarország Jóbban teljesít! Az egyre alacsonyabb életszínvonal és rekord magas munkanélküliség sújtotta munkavállalók ezrei vettek részt a munka ünnepén tartott felvonulásokon Európa-szerte. A tüntetők felhívást intéztek az uniós, s főként az eurózóna tagállamainak vezetőihez, hogy enyhítsenek a megszorító intézkedéseken, s ösztönözzék a növekedést.

Több ezer tüntető vonult fel Madridban, a Gran Via központi sétálóutcán, zászlókat lengetve, "A megszorítások rombolnak és ölnek", valamint a "Reform rablás" feliratú transzparensekkel tiltakozva. Az 54 éves, egykori közszolga a Reuters hírügynökségnek elmondta, Spanyolország jövője szörnyű képet fest, a jelenlegi kormánnyal szerinte inkább visszafelé haladnak. Alicia Candelas már két éve munkanélküli. Nem tévedett sokat a tüntető, hiszen a spanyol gazdaság immár hét egymást követő negyedben esett, a munkanélküliség pedig rekord magas 27 százalékot ért el. "Soha nem volt több okunk utcára vonulni május elsején" - fogalmazott az egyik legnagyobb spanyol szakszervezet vezetője, amely több mint 80 demonstrációt tartott szerte az országban.


Görögországban 24 órás sztrájkot hirdettek a szakszervezetek: leállt a tömegközlekedés, a vonat- és kompjáratokat törölték, ahogy a pénzügyi és kórházi dolgozók is letették a munkát. Az ország hatodik éve recesszióban van, már a lakosság is unja a tüntetést: a tiltakozók száma messze elmaradt a tavalyi százezer főtől. Bár több mint ezer rendőrt vezényeltek ki Athén utcáira, a demonstráció rendbontás nélkül véget ért. A hatóságok adatai szerint mintegy ötezer dolgozó, nyugdíjas és hallgató vonult a parlament elé "Nem válunk rabszolgává" transzparenseket emelve a magasba. A korábbi összecsapások helyszínén, a Szintagma téren a kommunista KKE párthoz köthető, mintegy pár száz tüntető szalutált, karját magasba lendítve.

"A gazdaság nem a csődben álló bankok és a korrupt politikai rendszernek köszönhetően fog talpra állni, hanem a munkavállalók és az ő küzdelmük által" - jelentette ki Alekszisz Tsziprasz, a mentőcsomag-ellenes Sziriza párt elnöke. "Üzenetünk egyértelmű: elég az olyan intézkedésekből, amely az embereket sújtja, s amely a szegényt még szegényebbé teszi" - fogalmazott az ADEDY, legnagyobb görög szakszervezet főtitkára, Iliász Iliopolusz.Olaszország nagyvárosaiban is utcára vonultak az emberek azt követelve a kormánytól, hogy tegyen lépéseket a munkanélküliség leküzdésére - a teljes lakosság 11,5 százaléka munkanélküli, a fiatalok pedig 40 százaléka -, mérsékelje a megszorításokat, s vessen véget az adókerülésnek. A legtöbb felvonulás békésen ért véget, Torinóban azonban fekete festékkel megtöltött tojásokkal dobálták meg a biztonsági erők tagjait.

A német szakszervezetek irányváltást követeltek a Merkel-kormány uniós politikája kapcsán a május elsejei nagygyűléseken, hangsúlyozva, hogy a megszorítások helyett a jóléti állam stabilizálására kell törekedni az euróövezeti válság kezelésében. A DGB szakszervezeti szövetség közel 500 rendezvényt szervezett, több mint 400 ezren vettek részt rajtuk. Európán kívül is számos helyen rendeztek felvonulásokat, Oroszországban a becslések szerint több mint egymillió ember vett részt a majálisokon - kis töredéke a szovjet korszakban tapasztalt létszámhoz képest. Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári Konstantin Palotában adta át a Munka Hőse újból rendszeresített kitüntetéseket - a díjat a Lenin által alapított Szocialista Munka Hőse mintájára állították vissza. Öt orosznak nyújtotta át tegnap az arany érmeket Putyin. Az Arab Tavasz forradalmát is túlélt Egyiptomban első alkalommal vonultak utcára a munka ünnepén. A korábbi években a kormány által szervezett rendezvényeken emlékeztek meg az állami- és magánszektor dolgozóiról.

A munkáról értekezett Ferenc pápa is

A munkahelyteremtés elősegítésére és a hátrányos helyzetűek melletti szolidaritásra szólította fel tegnapi audienciáján a politikusokat Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szokásos szerdai meghallgatásán, amely egybeesett a munka ünnepével, a munka világára összpontosította beszédét, különleges hangsúlyt helyezve a munkaerőpiac bővítésére. Állást foglalt a túlzottan "gazdaságközpontú" szemlélet ellen, amely szemben áll a társadalmi igazságosság elveivel. "Ha valakit nem fizetnek meg rendesen a munkájáért, ha nem adnak számára munkát csak azért, mert a vállalkozás pénzügyi mérlege a szempont, az Isten ellen való vétek" - mondta Ferenc pápa a Szent Péter-téren összegyűlt tömeg előtt. Szerinte ugyanis a munka az isteni szeretet tervének a része. A kizsákmányolás kapcsán a pápa utalt a bangladesi házomlás áldozataira, akiket havi 38 eurónak megfelelő összegért dolgoztatták. Ez rabszolgamunka, ami megengedhetetlen - hangsúlyozta.
Népszava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése