2013. május 2., csütörtök

Szíriai olajmezők

Rengeteg okot és indokot tudnánk felsorolni, miért is támadták meg Szíriát a nyugati és cionista országok, a csatlósaikkal szövetségben. Ám egy dologról elfeledkeztünk, amiért a modern kor háborúi kitörnek; az energiáról! A közelmúltban a híradásokból megtudtuk, hogy a Földközi-tenger partjainál nagy méretű gázmezőt találtak, ami részben nemzetközi vizeken található, másrészt megosztott szíriai, libanoni, ciprusi, egyiptomi és izraeli területeken fekszik.
Izrael energiában szegény ország, rá van szorulva az importra. Most viszont kihasználva az „arab tavasz” zűrzavaros folyamatát, szokás szerint öntörvényileg megkezdte a gázmezők kitermelését. Ezek a gázmezők óriási méretűek, így Izrael egy évszázadig bebiztosíthatja magát a lopott energiájával.
Viszont amit elhallgat a világ sajtója, hogy az elmúlt években óriási olaj- és gázmezőt találtak közvetlenül a szíriai partoknál. A norvég Ensis cég több mint 5000 négyzetkilométert fésült át, az adatokat szintén a norvég Jedix vállalat dolgozta fel. A libanoni határ és a szíriai Banias város közé eső tengerparti részen összesen 14 olaj és gázmezőt találtak. A hivatalos adatok alapján csak a 9, 10, 13, 14-es mezők tartalékai megegyeznek a világ olajkitermelésének élvonalában szereplő Kuvaitéval.
Hirtelen fontos lett, hogy „demokrácia” legyen Szíriában. Vajon kinek áll az útjában egy önellátó, államadósság nélküli szuverén ország, amely ekkora energiatartalékkal rendelkezik - és (na)kik szeretnék rátenni harácsoló, kapzsi mancsukat az összes kitermelhető energiahordozóra?
Izidor, Izidor, nem lesz ennek jó vége!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése