2013. május 2., csütörtök

Összecsapások Isztambulban – A török munkások megmutatták, hogyan kell ünnepelni május elsejét

Míg a magyar dolgozók vonulgattak, majálisoztak, esetleg időnként a provokátorokkal lökdösődtek, vagy pedig siránkoztak sanyarú helyzetükön, – addig Törökország legnagyobb városában Isztambulban, a török dolgozók példát mutattak abból, – hogyan is kell bánni a kapitalista hatalommal, május elsején, a Munka ünnepén.
- Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség a tüntetők ellen Isztambulban -
15A török rohamrendőrség gázgránátokkal és nagynyomású vízsugarakkal fogadta a tüntetők tömegeit Isztambulban 2013. május elsején, – amikor azok megpróbáltak eljutni a Taksim térre, mely a tüntetések hagyományos helyszínének számít a városban.
Helyszíni jelentések szerint több tucat tüntető megsebesült, a könnygáz is számtalan rosszullétet okozott. A rendőrség 72 embert letartóztatott.
A összecsapások akkor robbantak ki, amikor a tüntetők “Éljen a Munka ünnepe!” – kiáltásokkal, megpróbálták áttörni az útjukat elálló rendőrsorfalat, hogy eljussanak a Taksim térre. Válaszként könnygázt és vízágyút vetettek be ellenük, – amire viszont néhány radikális tüntető molotov koktélokkal, kövekkel és fémtárgyakkal dobálta meg a rendőröket. Ennek következtében két rendőr is megsérült.
Huseyin Avni Mutlu, a város kormányzója (polgármestere), az újságíróknak tett nyilatkozatában a tüntetőket hibáztatta az események elfajulásáért, mondván, hogy azok támadtak neki a rendőröknek. “Radikális csoportoknak” nevezte őket.
Ennek a ténynek némileg ellentmond az a tény, hogy a tüntetések és naggyűlések helyszínének számító Taksim teret már előzőleg lezárta rendőrség, mivel Isztambul város kormányzói hivatala már márciusban megtiltotta a szakszervezetek és ifjúsági szervezetek demonstrációját a téren. Azzal az indokkal; hogy a helyszínen nagy építkezés kezdődött. (Miért is jut eszünkbe erről a budapesti Kossuth tér? – a szerk.)
Hivatalos jelentések szerint: a kirobbant összecsapásokban legalább 3500 szervezett dolgozó és fiatal vett részt. (A helyszínen készült felvételek alapján azonban sokkal több résztvevő lehetett. Számuk akár tízezres nagyságrendet is elérte. – a szerk.)
18A szakszervezetek és ifjúsági szervezetek felháborodásuknak adtak hangot, s azt nyilatkozták, hogy a Taksim tér történelmi jelentőséggel bír a nép számára, és ezért joguk van ott rendezni a május elsejei ünnepségeket. Iszatmbul utcáin már megjelentek azok a plakátok is, melyekre az van írva: “Hozd a haragod, s gyere a Taksim térre!”
Helyi idő szerint, csak este 10 órára sikerült a rendőrségnek “helyreállítani a rendet”.
Naközben, az összecsapások alatt a város tömeközlekedése leállt, a metró, a buszok, s a két városrészt összekötő kompok sem jártak. Ennek következtében az utcákon hatalmas dugók alakultak ki, mert mindenki autóval akart eljutni a céljához. A helyzetet csak súlyosbították a tömött és elakadt túrista buszok is.
Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök rezidenciájának biztonsági őrségét megerősítették, tekintettel arra, hogy ez a Besiktas negyedben található, mely nincs messze a Taksim tértől.
Fotók: AFP / Ozan Kose, Adem Altan, Bülent Kilic
12 16 17 20 21 22
Fenti képen: Ilyen körülmények között dolgoztak a tudósítók Isztambulban 2013. május elsején
Russia Today – Szabad Riport / Fort András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése