Fontos cikk erről az elterjedt mérgező anyagról.
Fordította, kivonat: Mezei Elmira
Forrás: Soffritti M, Belpoggi F, Degli Esposti D, Lambertini L,
Tibaldi E, Rigano A. First experimental demonstration of the
multipotential carcinogenic effects of aspartame administered in the
feed to Sprague-Dawley rats. Environ Health Perspect. 2006
Mar;114(3):379-85.
Ez az első vizsgálat, amely végre sokak gyanúját
beigazolta: az aszpartam jóval az engedélyezett biztonságos napi
mennyiségnél kisebb adagban is töb rákfajta kialakulásának akockázatát
megnöveli.
A fogyasztók egyre jobban aggódnak a fejlett ipari országok
élelmiszereinek minősége és biztonságossága, különösen a mesterséges
édesítőszerek, aromák, színezékek, tartósítószerek, és
táplálékkiegészítők miatt. Általános ellenérzés övezi a nyersanyagok és a
csomagolási, sterilizációs, és disztribúciós technológiák hosszútávú
egészségi hatásait is. Leginkább e termékek és technológiák potenciális
rákkeltő hatása aggasztja az embereket. A jelenleg rendelkezésre álló
kísérleti és epidemiológiai adatok elégtelenek és gyakran
megbízhatatlanok. Ez, és az élelmiszerek rákkeltő hatásával kapcsolatos
általános tájékozatlanság együttesen motiválta ezt az átfogó
kísérletetet a Cesare Maltoni Cancer Research Centerben. A következő
termékek vizsgálatára került sor:
1. PVC palackban tárolt víz
2. Coca-Cola
3. Pepsi Cola
4. Etil alkohol
5. Szacharóz
6. Aszpartám
7. Szukralóz
8. Koffein
9. A Vitamin
10. C Vitamin
11. E Vitamin
12. Gammasugárzással sterilizált takarmány
2. Coca-Cola
3. Pepsi Cola
4. Etil alkohol
5. Szacharóz
6. Aszpartám
7. Szukralóz
8. Koffein
9. A Vitamin
10. C Vitamin
11. E Vitamin
12. Gammasugárzással sterilizált takarmány
Ebben a cikkben az aszpartám rákkeltő hatásának vizsgálati erdményeit
közöljük. Az aszpartámot több mint 30 éve használják élelmiszer
adalékként erőteljesen édes íze miatt, ami a cukornál 200-szor édesebb.
Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) először
1974-ben engedélyezte, aztán '81-ben jóváhagyták a szilárd ételekben
való limitált használatát, majd '83-ban kiegészítették az üdítő
italokban való használatának engedélyezésével. 1994-ben Európában is
elfogadottá vált általános édesítőszerként. A szacharin után az
aszpartám a világon a második leggyakrabban használt mesterséges
édesítőszer. Az Egyesült Államokban évente 8000 tonna fogy belőle (az
adat a Veszélyes Anyagok fogyasztását nyilvántartó adatbázisból
származik).
Aszpartám több mint 6000 termékben található, beleértve a szénsavas
és poralakú üdítőket, azonnal oldódó kakaóporokat, rágógumikat,
cukorkákat, desszerteket, joghurtokat, asztali édesítőket,
gyógyszerkészítményeket, vitaminokat, cukormentes köhögés elleni
cukorkákat. Az Aszpartám Információs Központ becslései szerint a világon
kb. 200 millió ember fogyasztja.
Az édesítőt patkányoknak adagolták különböző koncentrációban, a
teljes élettartamuk alatt. Természetes haláluk bekövetkezte után
boncoláson mentek keresztül, a problémás szerveket és szöveteket
összegyűjtötték, majd az eredményeket analizálták. . Az eredmények
elsőként mutatják ki, hogy az aszpartám kísérleti környezetben fokozta a
rosszindulatú tumorok előfordulási gyakoriságát. Ez a mega-kísérlet azt
mutatta ki, hogy az aszpartám egy multipotenciális rákkeltő anyag, már
napi 20 mg/ testsúly kg esetében is, ami jóval kevesebb, mint a jelenleg
elfogadott napi határ.
Egy 2000-ben végzett csontvelő sejtek kromoszóma aberrációját
vizsgáló tesztben az aberrációt hordozó sejtek aránya az aszpartám és
aceszulfám-K kombinált édesítőszer dózis emelésével párhuzamosan nőtt,
pedig a dózisemelés nem volt statisztikailag szignifikáns.
A gyártó (Searle & Co.) 1970-ben két biológiai vizsgálatot
végzett az aszpartám rákkeltő hatásának mérésére. Az eredményeket az FDA
áttekintette és a Federal Register-ben (az amerikai szövetségi kormány
hivatalos kiadványa) összefoglalta. A kísérletek részleteit a mai napig
nem hozták nyilvánosságra. Lényegében az elvégzett három vizsgálat közül
kettőben megnőtt a tumorok előfordulási gyakorisága annál a csoportnál,
amelynek az ételéhez aszpartámot adagoltak. Az FDA negatívnak
minősítette az eredményeket. A mi véleményünk azonban, hogy ezek a
vizsgálatok nem feleltek meg a karcinogén hatás vizsgálata mai
alapkövetelményeinek. Ezért, és annak okán, hogy az aszpartámot egyre
több kisgyermek és várandós anya által fogyasztott termékben használják,
fontosnak tartottuk egy mega-kísérlet lefolytatását a jól bevált,
modern nemzetközi laboratóriumi gyakorlat követésével.
A kísérlet a patkányok 8 hetes korában kezdődött, és természetes
halálukig tartott (151 hét). A kísérletben résztvevő állatokat 4-5 hetes
korukban randomizáltan választottuk ki, és a vizsgálat alatt
rendszeresen ellenőriztük a viselkedésüket, testsúlyukat, és az
általános egészségi állapotukat. Különböző koncentrációban adagoltuk az
aszpartámot. A kontroll csoport ugyanazt az étket kapta, aszpartám
hozzáadása nélkül.
Az utolsó kísérleti alany elhalálozása után mindet alapos boncolásnak
vetették alá. (Az időközben elpusztult állatokat addig megfelelően
hűtve tárolták.) Megvizsgálták többek között: a bőr- és a bőr alatti
szöveteket, az emlőmirigyet, az agyat, az agyalapi-, a nyál- és a Zymbal
mirigyet, a koponyát, a hallójáratokat, a nyelvet, a pajzsmirigyet, a
mellékpajzsmirigyet, a gégét, a csecsemőmirigyet, a légcsövet, a tüdőt, a
szívet, a rekeszizmot, a májat, a lépet, a hasnyálmirigyet, a vesét, a
mellékvesét, a nyelőcsövet, a gyomrot, a beleket, a hólyagot, a
prosztatát, és az ivarmirigyeket.
Eredmények
A csoportok között nem volt túlélési vagy viselkedésbeli különbség,
azonban a legnagyobb dózisú aszpartámot kapó állatok bundája megsárgult.
Ezt a jelenséget korábban is megfigyeltük a laboratóriumban, az
ivóvízben lévő formaldehid hatására.
Különböző területeken számos különféle tumort találtak, illetve azonos zónában többet, ugyanolyan fajta tumorokat páros szervekben, a bőrön, a bőralatti szövetben, az emlőmirigyben, a csontokban, és a koponya izmokban.
Különböző területeken számos különféle tumort találtak, illetve azonos zónában többet, ugyanolyan fajta tumorokat páros szervekben, a bőrön, a bőralatti szövetben, az emlőmirigyben, a csontokban, és a koponya izmokban.
A rosszindulatú daganatok összesítése
Mind a nőstény, mind a hím patkányoknál pozitív trend mutatkozott a
rosszindulatú tumorokban. A kontroll csoporthoz képest statisztikailag
szignifikáns növekedés mutatkozott a rosszindulatú daganatok
előfordulásában a 50.000 ppm-t (ppm=1 mg/liter vagy 1mg/kg) kapott
nőstény állatoknál. Alább található a daganattípusok részletes leírása.
Limfómák/leukémiák.
Az adatok világosan kimutatják, hogy az aszpartám szignifikáns mértékben megnöveli a limfómák és leukémiák előfordulási gyakoriságát. Leggyakoribb volt a tüdőben, a májban, a lépben és a nyirokcsomókban, valamint a végtagokon jelentkező szarkóma.
Az adatok világosan kimutatják, hogy az aszpartám szignifikáns mértékben megnöveli a limfómák és leukémiák előfordulási gyakoriságát. Leggyakoribb volt a tüdőben, a májban, a lépben és a nyirokcsomókban, valamint a végtagokon jelentkező szarkóma.
Rákmegelőző állapotú léziók a vesemedencében és a húgyvezetékben
Az aszpartám dózisától függően a papillóma előfordulásának növekedését tapasztaltuk a nőstényeknél. Háromszoros növekedés volt megfigyelhető a 80 ppm-et kapó csoportnál. Bár az átmeneti sejtes karcinómák a vesemedencében és a húgyvezetékben egyébként mind a hím, mind a nőstény patkányoknál rendkívül ritkák, az aszpartámot kapó csoportban összesen 21 ilyen eset alakult ki, míg a kontrollcsoportban egy sem.
Az aszpartám dózisától függően a papillóma előfordulásának növekedését tapasztaltuk a nőstényeknél. Háromszoros növekedés volt megfigyelhető a 80 ppm-et kapó csoportnál. Bár az átmeneti sejtes karcinómák a vesemedencében és a húgyvezetékben egyébként mind a hím, mind a nőstény patkányoknál rendkívül ritkák, az aszpartámot kapó csoportban összesen 21 ilyen eset alakult ki, míg a kontrollcsoportban egy sem.
Rosszindulatú schwannoma daganatok a perifériás idegekben
Az aszpartám csoportban különböző dózisoknál összesen kilenc eset fordult elő, míg a kontroll csoportban egy sem. A legtöbb a koponyaidegekben, és néhány a gerincideg tövénél. A legmagasabb dózisú csoportban áttéteket is képzett a nyirokcsomókba, a tüdőbe, és a májba.
Az aszpartám csoportban különböző dózisoknál összesen kilenc eset fordult elő, míg a kontroll csoportban egy sem. A legtöbb a koponyaidegekben, és néhány a gerincideg tövénél. A legmagasabb dózisú csoportban áttéteket is képzett a nyirokcsomókba, a tüdőbe, és a májba.
Rosszindulatú agydaganatok
Nagyon fontos megemlíteni, hogy dózistól függetlenül, 12 rosszindulatú agydaganat alakult ki az aszpartám csoportokban, míg a kontroll csoportnál egy sem. (Az aszpartam ellenes kritikát megfogalmazók régi állítása volt, hogy az aszpartam piacra kerülése óta a népességben folyamatosan nő az agydaganatok száma. Ezek szerint ez a vizsgálat megerősíti az összefüggést. Sz. G. megj.)
Nagyon fontos megemlíteni, hogy dózistól függetlenül, 12 rosszindulatú agydaganat alakult ki az aszpartám csoportokban, míg a kontroll csoportnál egy sem. (Az aszpartam ellenes kritikát megfogalmazók régi állítása volt, hogy az aszpartam piacra kerülése óta a népességben folyamatosan nő az agydaganatok száma. Ezek szerint ez a vizsgálat megerősíti az összefüggést. Sz. G. megj.)
Egyéb rosszindulatú daganatok
Az egyéb rosszindulatú daganatok a kísérletben részt vevő patkányoknál amúgy is gyakran előforduló tumorfajták voltak, kivéve két átmeneti sejtes hólyag karcinómát, amit a 10.000 ppm-t kapó hímeknél, és egy 2.000 ppm-t kapó nősténynél találtak, a kontroll csoportnál pedig egyet sem. Mivel ez a fajta daganat rendkívül ritka e patkányok "történeti kontrolljainál" (korábbi adatok kontrollként való felhasználása), a jelenséget nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Az egyéb rosszindulatú daganatok a kísérletben részt vevő patkányoknál amúgy is gyakran előforduló tumorfajták voltak, kivéve két átmeneti sejtes hólyag karcinómát, amit a 10.000 ppm-t kapó hímeknél, és egy 2.000 ppm-t kapó nősténynél találtak, a kontroll csoportnál pedig egyet sem. Mivel ez a fajta daganat rendkívül ritka e patkányok "történeti kontrolljainál" (korábbi adatok kontrollként való felhasználása), a jelenséget nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Következtetés
A vizsgálat kimutatja, hogy az aszpartám egy multipotenciális
rákkeltő anyag, amelynek a rákkeltő hatása már napi 20 mg/testsúly kg
adagnál is evidens, ami sokkal kevesebb, mint a ma érvényben lévő
európai (40 mg/kg) és amerikai (50 mg/kg) elfogadható napi beviteli
adag. A rágcsálókon végzett karcinogenitás biológiai vizsgálatainak
eredményei következetesen bejósolják a humán rákrizikót. E vizsgálat
eredményei tehát a jelenlegi aszpartám fogyasztási ajánlások sürgős
felülvizsgálatát teszik szükségessé. Fontos döntés lenne kísérleti
adatokat használni a népegészségügyben, mert az aszpartám széles körű
alkalmazásának időtartama még túl rövid ahhoz, hogy megbízható
epidemiológiai adatokat biztosítson. Emellett nem valószínű, hogy a
közeljövőben kielégítő epidemiológiai adatok állnak majd rendelkezésre,
mivel egyre nehezebb lesz olyan kontroll csoportot találni, amelynek
tagjai még nem fogyasztottak ebből a széles körben elterjedt anyagból.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/az-aszpartam-rakot-okozhat.htm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése