2013. június 27., csütörtök

A brit nonprofit szervezetek véget vetnek a napfénnyel kapcsolatos tudatlanságnak

A brit nonprofit szervezetek véget vetnek a napfénnyel kapcsolatos tudatlanságnak, és leveszik a tiltólistáról a D-vitamint. A szervezet szempontjából a napozás egészséges.
Forrás: NaturalNews
Fordította: Homok Szilvia
Hét vezető brit egészségügyi csoport hivatalos közleményt adott ki, amely megcáfolja az előző évtizedek ostoba napozásellenes álláspontját. A közlemény elismeri azt, amit a NaturalNews (és szerény személyem is) évek óta hirdet, miszerint a napozás egészséges, és annak érdekében, hogy szervezetünk több D-vitamint állítson elő, több időt kellene a napon töltenünk napvédőszerek használata nélkül.
A hivatalos közleményt a következő nonprofit szervezetek bocsátották ki:
Brit Rákkutatási Alapítvány (Cancer Research UK), National Osteoporosis Society [Brit Osteoporosis Társaság, NOS], Multiple Sclerosis Society [Brit Sclerosis Multiplex Társaság; NMSS], Brit Bőrgyógyászok Társasága (British Association of Dermatologists), Az Egyesült Királyság Cukorbetegségért Alapítványa (Diabetes UK), a Brit Nemzeti Szívfórum (National Heart Forum) valamint a Primary Care Dermatology Society [Népegészségügyi Bőrgyógyászati Társaság].
A hét nonprofit szervezet közleménye, melyben elismerik, hogy a napfény egészséges, hatalmas változást jelent a hagyományos egészségügyi nonprofit szervezetek régóta fennálló álláspontja terén, mivel azok hosszan tartották magukat az elképzeléshez., mely szerint a napozás káros.
Vigyázat, a napozás halálos lehet!
Ez az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society), az Amerikai Orvosszövetség (American Medical Association; AMA), a hagyományos bőrgyógyászok és jóformán az egész nyugati orvoslás álláspontja - más szóval a napozás káros, és a "biztonságos" szabadban való tartózkodás egyetlen módja, ha agyonkenjük magunkat napvédőszerekkel. Ez persze a tudatlanság és ostobaság filozófiája, ám annyira régóta szolgál a hagyományos orvoslás alapjául, hogy legtöbb egészségügyi szakember sohasem vette a fáradságot, hogy megkérdőjelezze azt.
A nyugati orvoslás tudniillik függő viszonyt alakított ki a folyamatos és széleskörű D-vitaminhiánnyal. Márpedig erre a hiányra vezethető vissza a rák, a skizofrénia, a csontbetegségek, a veseproblémák, a cukorbetegség, a kóros elhízás és sok más betegség, amelyektől függ a rendkívül bonyolult egészségipar. Az amerikai egészségügy üzleti szempontból (és persze a nyereség szempontjából) évtizedek óta a D-vitaminhiányból építkezik, és éppen ezért jelent a brit nonprofit szervezetek közleménye oly nagy veszélyt az Egyesült Államok egészségügyi rendszere számára. Ha mindenki egy kis napfényt enged majd az életébe, hirtelen rohamszerűen leesik majd a D-vitaminhiány aránya - és vele együtt a rákos megbetegedéseké is. Ez azzal magyarázható, hogy D-vitaminnal a rákos megbetegedések 77%-a megelőzhető.
Miért retteg az egészségügy a D-vitamintól
A D-vitaminbevitel mind napozással, mind pedig táplálékkiegészítőkkel való növelése ma vitathatatlanul a legfontosabb teendő az egészség javítása, az egészségügyi kiadások csökkentése és a degeneratív betegségek megelőzése érdekében. Ugyanakkor éppen e figyelemre méltó tulajdonságainak köszönhetően a D-vitamin veszélyt jelent a betegellátás jelenlegi állapotának fenntartása szempontjából, és ezzel magyarázható, hogy az amerikai nonprofit szervezetek minden bizonnyal továbbra is elzárkóznak mindennemű, a D-vitamin szükségességét alátámasztó közleménytől.
A Susan G. Komen for the Cure Alapítvány biztosan nem áll ki a D-vitamin mellett, az Amerikai Rák Társasaság sem ajánlja, és Obama elnök sem állítja azt, hogy megoldást jelentene népe egészsége számára. Mindezek helyett az Egyesült Államokban nevetséges figyelmeztetéseket kapunk az Egészségügyi Intézet (Institute of Medicine) részéről, mely nemrégiben rengeteg energiát fektetett azon közleményének népszerűsítésébe, miszerint nem szabad túl sok D-vitamint szedni, mivel az káros lehet a szervezet számára.
Még az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) sem engedélyezi, hogy a tápálékkiegészítőket gyártó nagyvállalatok lerántsák a leplet a D-vitaminról, illetve arról, hogy az milyen szerepet játszik a betegségek megelőzésében. Az ilyen kijelentés törvényellenesnek számít az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a gyógyszereket "egészségesnek", ugyanakkor a természetes tápanyagokat csempészárunak tekintik.
Hosszú távon semelyik ország nem élheti túl a D-vitanminhiányt
Az idő elteltével azonban az amerikai kormány kénytelen lesz ugyanarra a következtetésre jutni, mint nemrégiben a brit kormány: egészsége megőrzése érdekében mindenkinek szüksége van D-vitaminra, márpedig a népesség jelenlegi D-vitaminhiányos állapotának fenntartása a betegellátási költségek következtében csődbe viszi az országot.
Annak ellenére, hogy a közlemény a brit nonprofit szervezetek részéről óriási lépést jelent a helyes irányba, továbbra is hatalmas marad az információs szakadék. Például a fenti brit szervezetek napi tízperces napon töltött időt javasolnak, ám továbbra is óva intenek, hogy 10 perc feletti napozással csakis árthatunk az egészségünknek. Ez természetesen nem így van - különösen ha sötétebb a bőrünk. A Nagy-Britanniában élő afrikai származású embernek többre, akár napi három órányi napsütésre van szüksége a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállításához.
Így habár a frissen kibocsátott közlemény talán segít csökkenteni a fehérbőrű népesség D-vitaminhiányát, a sötétebb bőrűek esetében szinte elenyésző arányban járul hozzá a hiányosság csökkentéséhez. Márpedig mivel bőrszín alapján tenne különbséget, kifejezetten diszkriminatív lenne ilyen javaslatot tenni.
Úgy tűnik, hogy még ha mondanivalójukkal a megfelelő irányba is tapogatóznak a brit nonprofit szervezetek, még nem éreztek rá arra, mennyire kell őszintének lenniük a teljes igazság beismeréséhez a D-vitaminhiányt, a mellrákot és az afrikai származású nőket illetően. Talán majd a következő évtized során valahogyan meglátják a tudományos összefüggést, és képesek lesznek közölni a napsütés és a D-vitamin teljes történetét.
Addig azonban tartják magukat az álláspontjukhoz, mely szerint napi tíz percre korlátozzuk a napozást. Merthogy végülis senki se szeretné, ha túl hamar vetnénk véget a D-vitaminhiánynak, nemdebár? És bármennyire is hihetetlennek tűnik, az amerikai nonprofit szervezetek továbbra is ahhoz ragaszkodnak, hogy naponta egyetlen percet se töltsünk napon.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/mozgolodas-a-d-vitamin-fronton.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése