2013. július 17., szerda

A gazdaság észrevétlen összeomlása már elkezdődött

Gazdasági összeomlás. Ezeket a szavakat hallva sokak szeme előtt bankrohamok, törvénytelenség, az utcán halmokban heverő, értéktelen pénzhegyek és a kereskedelmi tévék bemondóinak felkavaró beszámolói jelennek meg. Egy olyan gondterhes, minden örömtől és szórakozástól mentes világot képzelnek el, ahol az emberek rongyos ruhákban turkálnak a kukákban élelmet keresve.
Ezen apokaliptikus elképzelések miatt a gazdasági összeomlás egy nehezen hihető fogalom a legtöbb átlagember számára. Végtére is a házak felhajtóin ott állnak a szép autók, a közvilágítás működik, a lakásokban van áram, a gyerekek iskolába a szülők pedig munkába járnak. Úgy tűnik, minden rendben van és az összeomlás is csak egy olyan összeesküvés elmélet, mint a többi. Vagy mégsem?
Sajnos nem. A gazdasági összeomlás szinte tényként kezelhető, hiszen kézzelfogható jelei egyre több területen tapasztalhatók. A gazdasági összeomlás csendesen és alattomosan érkezett. Valószínűleg nagyon sok ember gondolja azt, hogy csak az ő életében tapasztalható, miután elvesztette megélhetését, kikapcsolták a gázt vagy a villanyt a lakásában vagy kamrája lassan kiürül.
Nem beszélnek róla, mert szégyellik újdonsült szegénységüket, inkább csendben tűrnek, és nem veszik észre, hogy a szomszédban ugyanaz a helyzet. Nem veszik észre, hogy nincsenek egyedül.

Az amerikaiak kevesebb, mint felének van munkája

A megtévesztően tálalt legújabb munkaerő-piaci jelentés szerint a helyzet derűlátásra ad okot, azonban a breitbart július 5-i cikke kicsit más fényben tünteti fel a hivatalos számokat. Igaz, hogy technikailag több munkahely van, azonban ennek egyszerű magyarázata, hogy a korábban teljes munkaidős állásokat ma részidejű munkavállalók töltik be, tehát a korábban egyetlen ember által végzett munkát két ember látja el.
A cikk szerint az amerikaiak mindössze 47 százaléka rendelkezik teljes idejű munkával, egy olyan korban, amikor a legtöbb családban mindkét szülő teljes keresetére szükség van a megélhetéshez.
Az állam nagy gondot fordít a számok tálalására, hogy az összkép növekedést mutasson.

A bevételek csökkennek, a kiadások emelkednek

Mindeközben a lakossági fogyasztás emelkedik, amit a kormány szeret kihangsúlyozni. Arról azonban ritkán esik szó, hogy az emberek kénytelenek többet fizetni és cserébe kevesebbet kapnak a megélhetéshez szükséges alapvető árucikkekből. A pénz leginkább ételre, közüzemi számlákra és benzinre megy el.
Üzemanyag. Az üzemanyagok ára 10 év alatt 294 százalékkal emelkedett, ami persze mindenre kihat.
Élelmiszerek. Az élelmiszerek ára ijesztő mértékben emelkedik. A legnagyobb növekedés az elmúlt két évben következett be, főleg az egészséges ételek, a gyümölcsök, zöldségek és bio élelmiszerek terén. Az áremelkedés leplezésére sok gyártó a termék súlyát csökkentette.
Rezsi. A rezsiárak is emelkednek, ami különösen a már eleve nehéz helyzetben lévő családok életét lehetetleníti el.

Segélyek

Az amerikaiak több mint fele részesül az állami segély valamilyen formájában, legyen az élelmiszerjegy, kiegészítő juttatás, egészségügyi ellátás vagy egyéb. Nagy a baj. Többen vannak a segélyben részesülők, mint a dolgozó emberek. Ennek egyik oka, hogy a politikusok az ilyen juttatásokkal vásárolnak szavazatokat.
A néhai Margaret Thatcher is arra figyelmeztetett, hogy „a szocializmussal az a baj, hogy egy idő után elfogy a mások pénze.” Ez történik most. Az ország adóssága gyorsabb ütemben sokszorozódik, mint amennyi időbe telik Bernanke Fed elnöknek kinyomtatni egy adag százdollárost. Ez a lufi is a korábbiak sorsára fog jutni: kidurran. Akkor már lehetetlen lesz tagadni az összeomlást.

Az összeomlás túlélése

A legtöbb ember szeretné megőrizni a függetlenségét, miközben a hatalom pedig egy új hűbéresi rendszer felállításán fáradozik. Nem számíthatunk többé arra, hogy majd valaki kiment ebből a helyzetből. A mentőcsomagok csak a milliárdosoknak szólnak. Életmódváltásra van szükség. Semmi értelme arra várni, hogy egyszer csak bemondják a tévében: „Itt az összeomlás!” Az összeomlás elkezdődött. Itt az ideje átgondolni, hogy mi magunk mit tehetünk a túléléshez.
Csökkentsd a kiadásaidat. Mindenki készíthet személyre szabott megszorítócsomagot a saját kiadásainak csökkentésére. Ez nem meghátrálást, hanem nagyobb függetlenséget jelent, hiszen így nem a kormány, hanem az ember saját maga dönti el, hogy mire van kevésbé szüksége.
Próbálj néhány dolgot önállóan előteremteni. Termelj növényeket (akár a lakásod ablakában), vegyél néhány csirkét, fürjet vagy nyulat. Itt most nem a teljes önellátásról beszélünk, hanem arról, hogy az embert jó érzéssel tölti el, hogy képes megtermelni a napi salátájára valót és még meg is tanul néhány hasznos dolgot közben. Arról nem is beszélve, hogy az így előállított növények garantáltan organikusak lesznek és csökkentik kiadásainkat. Csatlakozhatsz egy termelői közösséghez is. Próbáljuk megtanulni, hogyan javíthatjuk meg vagy viselhetjük jobb gondját eszközeinknek. Próbáljunk minél kevésbé függni a háztartási elektronikai eszközöktől.
Próbáljunk kevésbé függni a közművektől. Erre országonként és élethelyzetenként más-más lehetőségek adódnak. Ha mást nem tehetünk, legalább kevesebb nagyfogyasztású eszközt használjunk.
Figyeljük a közüzemi számlákat. Az árak folyamatos emelkedésével egyre több ember nem lesz képes fizetni a számláit, aminek a villany, a gáz vagy a vízszolgáltatás lekapcsolása az eredménye. Figyeljük a fogyasztást és előzzük meg a bajt.
Az amerikai életmód a végéhez közeledik. A felkészülés nagyon fontos. Akinek új a téma ismerkedjen meg az alábbi oldalakkal:
Az óra ketyeg, de bárki bármit mond is, soha nincs késő elkezdeni a felkészülést.
Ne a világrengető zűrzavart várjuk!  A valóságban a gazdasági összeomlás sok apró esemény összességéből adódik, mint az emelkedő árak, a bevétel csökkenése vagy teljes megszűnése és az önellátás lehetőségének felszámolása azok által, akiknek célja, hogy minden és mindenki felett teljes hatalmat gyakoroljanak.
(Időkjelei: Ismét fontos kihangsúlyozni, hogy itt a világkormány hatalomra jutását megelőző gazdasági összeomlásra és nem a Bibliából Nagy Nyomorúságként ismert időszakra való felkészülésről van szó.)

Forrás: shftplan.com

http://idokjelei.hu/2013/07/a-gazdasag-eszrevetlen-osszeomlasa-mar-elkezdodott/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése