2013. július 2., kedd

Életbe lépett a gyermekkorúak büntethetősége

A hétfőn életbe lépett új Büntető törvénykönyv lehetővé teszi a 12 éven felüli bűnelkövetők büntetését, életellenes bűncselekmény, rablás és kifosztás bűncselekmények esetén, belátási képesség megítélésétől függően. A büntetés négy év javítóintézeti nevelésig terjedhet. 
Ezzel egy folyamat egy jelensége lett részben és egy időre kezelve. Tudniillik a cigánykérdésről beszélünk. Melynek egy jelensége a gyermekkorúak bűnözése (az ilyen bűncselekmények elkövetői biztosra vehetően csaknem száz százalékban cigánygyerekek). 
Részben lett kezelve (és nem megoldva), mert ettől a jelenség nem fog megszűnni, a folyamatok nem fognak megállni. És időlegesen, mert csak idő kérdése, hogy mikor jut olyan szintre a gyermekkorú bűnözés statisztikája, hogy pl. a 10-11 éves bűnelkövetők száma is eléri az ingerküszöböt.
És kiemelten hangsúlyozzuk: a kérdéskörnek csupán egy jelenségéről van itt szó. Mert amíg azt nem teljes egészében vizsgáljuk, és megkerüljük a cigánykérdés tudomásul vételét és teljes egészként kezelését, addig megoldás nincs, a negatív irányú folyamatok pedig nem állnak meg! 
Juhász Pál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése