2013. július 2., kedd

Új magyar magán légitársaság indulhat augusztustól

Júniusban bejegyezték a cégbíróságon a Sólyom Hungarian Airlines Kft.-t, amely meg nem erősített hírek szerint egy új nemzeti légitársaság elindítását tervezi. A Malév utódjának szánt cég már augusztusban megkezdheti a működését hat gépből álló flottával. A cég mögött állítólag közel-keleti befektetők állnak.
Már augusztusban megkezdheti a működését egy új magyar nemzeti légitársaság - írja a Magyar Nemzet meg nem nevezett informátorára hivatkozva. A lap által a Malév utódjaként beállított cég Sólyom Hungarian Airways néven kezdené meg a működését, piros-fehér-zöld lenne a festése, és jövőre már tengerentúli célpontokra is repülne.
Az Opten cégadatbázis adatai szerint június 13-tól hatályos az állítólag légitársaság indítását szervező cég, a Sólyom Hungarian Airways Kft. változásbejelentése. A cég képviselője a cégbírósági adatok szerint Vágó József, aki korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának igazgatója volt.
A Magyar Nemzet meg nem nevezett repülőtéri informátora szerint a Sólyom mögött "közel-keleti kisebbségi befektetők" állnak, akiknek a segítségével még a nyáron elindulna a társaság, kezdetben hatgépes flottával. A tervek szerint ezt 2017-re 50 gépből álló flottára bővítenék.
Az első évben a lap szerint 700 munkatársat vennének fel a céghez, de három év alatt háromezer főre bővítenék az alkalmazottak számát. Annak ellenére, hogy a csődbe ment Malév mögötti űrt a konkurens vállalatok, fapados és külföldi nemzeti légitársaságok többé-kevésbé betöltötték, a Magyar Nemzet informátora szerint a Sólyom azt tervezi, hogy már jövőre eléri a Malév utasforgalmát, hárommillió főt. A hosszabb távú terveik még ambiciózusabbak, 2017-re nyolcmilliós utasforgalmat szeretnének bonyolítani.
A Sólyom a Magyar Nemzet forrása szerint nem a fapadosok versenytársa lenne, prémium kategóriába szeretné magát sorolni, és a nagy nemzeti légitársaságokat, például a török Turkish Airlinest vagy az arab Emiratest tekinti versenytársainak.
A Sólyom Hungarian Airwayst az Opten cégadatbázis adatai szerint egy 2000-ben alapított cégből, az Avicraft Légiszolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ből gyúrták át május végén. Az Avicraft 2011-ben 31 millió forintos nettó árbevételt és 636 ezer forint adózott eredményt produkált. A cég főtevékenysége a cégadatok szerint "légi- és űrjármű gyártása" volt, de 2013 februárjától a légi személyszállítást is bejegyezték a tevékenységi körei közé. A cég jegyzett tőkéje összesen 3 millió forint.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Sólyom Hungarian Airwaysnek nincs külföldi érintettsége, tulajdonosa egy Budapesten bejegyzett cég, az idén áprilisban alapított Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding. Ennek a holdingnak három magyar nevű magánszemély a tagja, Vágó József mellett Hurtyák Róbert András és Lucsik János szerepel a tulajdonosok között. A cég tőkéje mindössze 500 000 forint.
A Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding nem csak egy céget alapított, májusban több mint egy tucat további kft.-t hozott létre Sólyom Air kezdetű nevekkel. A céghálózatból, amelyben Lucsik János és a holding is mindenhol tulajdonosként szerepel, kirajzolódik egy leendő légitársaság különböző munkafolyamataira specializálódott cégrendszer. Többek között bejegyezték már a Sólyom Air Informatikai Szolgáltató Kft.-t, a Sólyom Air Központi Beszerzési és Közbeszerzési Kft.-t, a Sólyom Air Légijármű és Légijármű-alkatrész Kereskedelmi Kft.-t, parkolóüzemeltetési, pénzügyi és számviteli, PR-marketing, média és kommunikációs, illetve utazásszervező kft.-ket is.
(origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése