2013. július 2., kedd

Tízezer számra maradnak az emberek fűtés és főzési lehetőség nélkül

Az Old Dohányfüstmentes Egyesület közleménye
Budapest, 2013. július 2., kedd (OS)
Tízezer számra maradnak az emberek fűtés és főzési lehetőség nélkül
TÖBB MINT 100 MILLIÁRD FORINTOS TEHER ZÚDUL A LAKOSSÁG NYAKÁBA. MÁR 2.500 LAKÁSBAN KIKAPCSOLTÁK A GÁZSZOLGÁLTATÁST – www.napi.hu.
A Nemzetgazdasági Miniszter 19/2012. (VII. 20) NGM számú rendelete 2013. december 31-iki határidővel kötelezi a gázzal rendelkező lakások tulajdonosainak nagy részét a gázvezetékeik és gáz készülékeik műszaki-biztonsági felülvizsgálatára.
Egy gáztűzhely és két konvektor esetében, ha mindent rendben talál az ellenőr, ez vállalkozótól függően 20.000-32.000 forint költséget jelent. (Nem minden gázszerelő jogosult az ellenőrzésre!)
Ha javítás és készülék csere szükséges – pedig az biztosan lesz, hiszen abból él a szerelő – az már nagyon komoly 100.000 forintot meghaladó összeget jelent.
Magyarországon a KSH szerint 3,47 millió lakásban van vezetékes gázszolgáltatás, ha ezt megszorozzuk legkevesebb két készülék (24.000 Ft) ellenőrzésének díjával, akkor ez TÖBB, MINT 83 MILLIÁRD FORINT bevételt jelent a gázszerelő szakmának. Ehhez jönnek még a javítások, kikapcsolások, visszakapcsolások stb költségei, amik mind a fogyasztókat terhelik, sarcolják. Ezt az összeget a fogyasztók vagy meg tudják fizetni, vagy gáz nélkül maradnak.
A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy a szegény ember nemcsak fűtés és főzés lehetősége nélkül marad, de a későbbiekben sem lesz lehetősége a gázszolgáltatást igénybe venni.
Pusztuljon a férgese? Ők nem magyarok? De igen, csak talán nem Fidesz választók?

Akinek a felülvizsgálatra nincs 20.000–32.000 forintja, azt kikapcsolják a gázszolgáltatásból. A kikapcsolás díja 20.000 forint, a későbbi esetleges visszakapcsolás díja pedig 18.000 forint, de meg kell fizetni a kikapcsolás teljes idejére (pedig semmi fogyasztás sincs) minden hónapra, a havi bruttó 1.172 forint alapdíjat is.
A visszakapcsolás előtt a gázművek vezeték ellenőrzést és tömörségi vizsgálatot is végeztet, némely esetben kéményseprői szakvélemény is kell, melyeknek díja a fent említett költségeken túl kerül számlázásra.
Nagyon sok családnak van hatalmas adóssága, ők ezeket a további költségeket biztosan nem tudják kifizetni. Mások, akik eddig adósság nélkül valahogy nyomorogva, de túléltek, szintén az adósok közé kerülnek.
A szegények, akik már eddig sem tudtak fűteni, és így csak havi 117 forint (1.172.-Ft/hó alapdíj 10%-a) rezsicsökkentés kaptak, most 20-100.000 forint terhelést fizethetnek, de nekik nincs miből, ők biztosan gáz nélkül maradnak.
Ez a NGM rendelet munkát teremt a gázszerelőknek, a temetkezési vállalatoknak, sőt még a sírásóknak is. HURRÁ, HURRÁ, HURRÁ. Ez a munkahelyteremtés hatékony módja?
Több társadalmi szervezet és párt is folyamatosan kéri, hogy a KORMÁNY gondoljon a szegényekre és SZÜNTESSE MEG A GÁZALAPDÍJAT. A kormány hallani sem akar erről.
A szegényeknek pedig csak az a bűnük, hogy nem tudtak ott és akkor lopni, ahol a mostani gazdagok azt megtehették.
Kiadó: Old Dohányfüstmentes Egyesület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése