2013. augusztus 1., csütörtök

Felmondhatják a hitelt az autósok – De hol itt a csapda?

Különös kijelentést tett a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja, Varga István, amitől sok devizahiteles úgy érezheti, talán ki tud kecmeregni a kutyaszorítóból. A pénzügyi szakember szerint ugyanis az adós is kimondhatja, hogy a kölcsönszerződése érvénytelen.
Ha pedig ezt megteszi, akkor a banknak kell kérnie a bíróságtól, hogy orvosolja a helyzetet. Ez azonban nem nagyon sikerülhet: Varga úgy véli, eljött az idő, amikor nem az adósok vannak bajban, hanem a bankok.
– Ha bizonyos tételek hiányoznak a szerződésből – ilyen lehet például az árfolyamrés költségként való felsorolása –, akkor az semmis. Miután az adós ezt tudatja, a hitelezőnek kell ennek ellenkezőjét bebizonyítania – közölte Varga István. Az MNB felügyelőbizottságának tagja egyébként együttműködik a pénzügyi jogok biztosával, Doubravszky Györggyel is, aki hasonló állásponton van a kérdésben. Szerinte minden devizaalapú lakossági kölcsön esetében vizsgálni kell, hogy van-e benne úgynevezett költséglista, amelyből ki kell derülnie minden olyan tételnek, ami az adóst terheli.

– Egy horvát bíróság, igaz, csak első fokon, de rövidre zárta a történetet. Ott kerek perec kimondták, hogy az adósnak a felvételkori árfolyamon kunában, rögzített kamattal kell kiegyenlítenie az adósságát, és ennek megfelelően kell a banknak és az ügyfélnek elszámolnia. Itthon háromoldalú tárgyalásokra lenne szükség, ahol a kormány és a bankok mellett a civilek érdekében tárgyaló szakértők is helyt kapnak. A vitát alapvetően a bankoknak és az ügyfeleknek kell lefolytatniuk, a kormányra mediátori szerep jutna, illetve a gyakorlati végrehajtás feladata hárulna rá – fejtette ki a devizahitelesek jogaiért küzdő biztos, aki hozzátette: nem szabad megfeledkezni az autóhitelesekről sem. Hiszen az ő hitelük ugyanolyan konstrukció, tehát a Kúria semmisséget eredményező ítélete rájuk is vonatkozik. Ráadásul az egyre növekvő terhek sokszor már otthonvesztéshez is vezetnek…


SzRTI megjegyzés:
Na ez érdekes lesz… De tapasztalatainkból okulva, mégis azon kezdünk gondolkodni: Hol van itt az átverés?…
Hát íme: “Háromoldalú tárgyalásokra lenne szükség, ahol a kormány és a bankok mellett a civilek érdekében tárgyaló szakértők is helyt kapnak. A vitát alapvetően a bankoknak és az ügyfeleknek kell lefolytatniuk…”
Még az emberek tárgyaljanak a saját kifosztóikkal, a bankokkal? Mióta tárgyal bárki is a bűnözőkkel? – Mégha fehér galllérja van akkor is. (Az még nagyobb kárt okoz, mint egy közönséges rabló). – Ezt a kormánynak kellene elintéznie, és a törvénynek, az igaságszolgáltatásnak, melyeknek elvileg védeniük kellene a saját állampolgáraikat, – az uzsorával, a kifosztással szemben. – De úgy látszik, nem fogják.
Mégis csak a nép veszi kezébe saját sorsát?…
Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése