2013. augusztus 1., csütörtök

Sosem látott nagy pénzek a nagyon kicsi magyar focira!

A labdarúgás a világ első számú sportága, milliók szerelme, ám eközben idehaza a tehetségtelenség szinonimája, az ügyeskedők vadászterülete, s ma már a korrupció melegágya. Sikertelenség, bundabotrány, rekordidő alatt bekövetkezett nemzetközi kupabúcsú. S mégis, négy élvonalbeli együttes számára épül új stadion. A Debrecen és a Ferencváros mellett két újonc, a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia létesítménye újul meg, mindemellett folyamatosan szó van arról, hogy a korábbi Népstadion helyzetét is rendezi a kabinet. Stadionkörkép – 2013 Magyarország.

Puskás Ferenc Stadion.

Puskás Ferenc Stadion
Az építés fázisa: tervezés alatt
Átadás ideje: ?
A rekonstrukció költsége: 60-120 milliárd forint
Megszámlálhatatlan elképzelés látott már napvilágot az 1953-ban átadott, mára kritikus állapotba került létesítmény rendezésére vonatkozólag. Vitathatatlan, hogy a nemzeti aréna mai szemmel groteszk képet fest, egy letűnt kor mementója, de hogy mi legyen a sorsa, arról egyelőre nem született mindenkinek tetsző elképzelés. Jelen állás szerint stadion a stadionban projekt keretében újulna meg, bizonyos részei megmaradnának, de az atlétikai pálya egészen biztosan megszűnne: labdarúgó-mérkőzések rendezésére volna alkalmas. Ez azt jelenti, hogy ez esetben az atléták kiszolgálását másutt kellene megoldani, de hogy hol, arról nincsenek hírek. Szó van arról, hogy az Olimpiai Központ részeként egyúttal korszerűsítenék a Millenáris Velodrómot, a Gerevich Aladár Sportcsarnokot, valamint a Körcsarnokot is. Hogy összességében mennyibe fog mindez kerülni, azt vaskos homály fedi, annyi bizonyos, hogy az idén az előkészületekre, tervezésre egyszer 212, egyszer 586 millió forintot adott a kormány a rendkívüli intézkedésekre elkülönített tartalékból.


Puskás FC – Felcsút
Puskás Fc-Felcsút
Az építés fázisa: hamarosan elkészül
Átadás ideje: 2014, első negyedév
A rekonstrukció költsége: 12,5-120 milliárd forint
Nincs még egy olyan hely Európában, mint Felcsút, ahol a kormány első embere állami pénzen építtet magának kedvenc tervezője által megálmodott stadiont saját háza szomszédságába. A Puskás Akadémiánál azzal szokás védekezni a hogy is van ez kezdetű kérdésekre, hogy a TAO-támogatás nélkül nem mennének semmire, az önrészt pedig támogatók adják össze. Az persze igen nehezen megfogható, hogy a különös adományozási kedv milyen presszió nyomán jött létre – hazánk összes labdarúgó utánpótlás-intézménye együttesen nem részesül olyan támogatásban, mint az Orbán Viktor által gründolt Puskás. Az 1800 lélekszámú településen 3000-es aréna épül, kezdetben ifitornák megtartását tervezték benne, csakhogy időközben a Puskás SE feljutott az NB I-be.


Nagyerdei Stadion – Debrecen

Nagyerdei Stadion / Debrecen
Az építés fázisa: nagy erőkkel zajlik
Átadás ideje: 2014
A rekonstrukció költsége: 12 milliárd forint
Az Európa Ligában egyetlen párharcot megért kupagyőztes együttes még reménykedett a továbbjutásban, amikor a norvég Strömsgodset elleni visszavágó szünetében Kósa Lajos debreceni polgármestere a stadion építése kapcsán büszkén hangoztatta: nemhogy lemaradásban nincsenek, a tervezett határidőhöz viszonyítva háromhetes előnyben vannak. Egy ilyen projekt megvalósítása aligha lesz hátrány a választásokon, függetlenül attól, eladdig átadják-e? Vélhetően nem, de a következő idény rajtjára álli fog.


Albert Flórián Stadion
Ferencváros Albert Flórián Stadion
Az építés fázisa: zajlik
Átadás ideje: 2014, ősz
A rekonstrukció költsége: 14 milliárd forint
Noha akadtak olyan FTC-szimpatizánsok, akik kétkedve fogadták, hogy elkészülhet-e jövőre az új Üllői úti aréna, látva a rohamléptékben a földből kiemelkedő lelátókat, egyértelmű: a munka a tervezett határidőre befejeződik. Pedig az idei költségvetésben nem is volt elkülönítve egyetlen fillér sem a – zöld-fehér drukkerek lojalitásának megnyerésére is kiváló – stadionra. A munkára februárba 6.9 milliárd forintot különített el a kormány a rendkívüli intézkedésekre szánt tartalékából. Ekkor a nemzetgazdasági minisztert fel is szólították, hogy ügyeljen rá, a 2014-es költségvetésből igenis legyen benne a kiemelt beruházásra szánt összeg.


Mezőkövesd – Zsóry SE
Mezőkövesd-Zsóry SE
Az építés fázisa: zajlik
Átadás ideje: 2013 ősz
A rekonstrukció költsége: 600-800 millió forint
Júliusban derült ki: a kormány 400 milliót adományoz a rendkívüli intézkedésekre elkülönített tartalékából annak a klubnak, amely először szerepelhet a labdarúgó élvonalban, s amelynek elnöke a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, Tállai András. A korábban a város polgármestereként is fungáló politikus már a tavasszal tisztában volt azzal, hogy az NB I-es tagsággal együtt járó fejlesztésekre lesz pénz, s valóban, az önkormányzati segítséget és a 250 milliós TAO-támogatást a 400 milliós segítség követte. Ebből bővítik a létesítményt, új mellékhelyiségeket alakítanak ki, lesz villanyvilágítás, s lehet, hogy még a új játékosokra, netán fizetésekre is futja.
(Népszava)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése