2013. augusztus 20., kedd

Idegen tollakkal…

Alföldi_István_a_-király_looleskommentek:
 Magyari Tibor
„Levente! Még szerencsére láttam az ős bemutatót, élőben a csíksomlyói előadásodat. Most ezek után ezt nézve a tükörbe tudsz e nézni? Ha igen mit látsz kedves Levente? Neked van tartásod? Szégyen ls gyalázat Levente, ennyire lealacsonyodni, egy ilyen hitvány féregre bízni a Nemzet első számú rock operájának a rendezését! Hogy nézel szembe a nagyokkal akiknek írtad? A nemzettel? Kinek is képzelted el trilógát? Ezeknek a férgeknek, vagy a nemzetnek? Levente egy életre megbélyegezted magad!!!! Egy életre!!!! Van két lehetőséged. 1. Hagyod ezt a mocskot és azzal együtt elfogadod a megalázásodat. 2. LETILTOD AZ ELŐADÁST! Lehet választani.”
József Török
Alföldi_István_a_-király_mercedes„ Alföldi egy német TV irterjuban azt válaszolta arra a riporteri kérésre “miért nem kérte azt , hogy tovább is legyen a Nemzeti szinház igazgatója , miért nem pályázott?”. – “Nem tárgyalok Nácikkal” . Ez a rendezés Alföldi részéről nem volt más mint egy bosszú, Egy bosszú a tízmillió náci országán, Magyarországon. Éppen lehet ez a véleménye, de miért asszisztált ehhez a többi színész, Miért aszisztáltak azok a számomra kedves és fontos zeneszerzők , szinészek, és a nézők. Tudom ennek a kérdésnek nem sok értelme van. Ugyanúgy semmi értelme azt kérdezni- miért voltak ebben az országban ÁVÓ- sok, Nyilasok, és más politikus gazemberek. Azért hogy legeyn élő példa az utókornak- “Fiam- ilyen soha ne legyél!”. Köszönjük Alföldinek és társainak azt hogy “lementek kutyába.” Csak a saját kisstilű pitiáner senki- mivoltukat bizonyitották be. Köszönjük. De semmit sem számít, semmit sem ér a “művük.” :-) Percemberek ezek.”
Krcsmarik Szilvia Katalin
Alföldi_István_a_-király_keresztek„Ahogy olvasom, sokan nem látták a darabot, mégis igen határozott véleménnyel rendelkeznek. Gratulálok, ezt valóban így kell. Akkor én nem ismerve Önöket, mindenkit, aki nem látta a darabot, de kritizálja, egy rosszindulatú, idióta, senkiházi, kulturálatlan, buta, orráig sem látó birkának minősítem. Szerintem nem tetszést ki lehet nyilvánítani kulturált formában, nem csoda, hogy ennyi bunkó él ebben az országban, ha ezt látják a szüleiktől, a felnőttektől, a tanároktól……Aki pedig ezt a szart írta, elnézést a stílusért, de gondolom így érthető, szintén próbálkozzon kulturáltan megfogalmazni a véleményét. Próbálkozzon, hátha sikerülni fog.”
Évi Hajzer
Alföldi_István_a_-király_Nagy_Fero„Láttam a darabot és még meg is fogom nézni. Szeretem és tisztelem Alföldi munkásságát és értem is. Akinek nem tetszik, nem kötelező megnézni. Nem mellesleg, intelligencia kérdése, hogy valakit, akit nem kedvelünk, azzal nem is foglalkozunk. Elég szégyen, hogy itt a többség ezen a szinten van, hogy igénytelen és ingerszegény életében az jelent örömet, hogy valakit köpködhet, buzizhat, stb….ennyik vagytok. Magatokról állítottátok ki a bizonyítványt, ez már régen nem Alföldi Róbertról vagy a politikáról szól, hanem rólatok, akikbe az intelligencia még hálni sem jár..”
Kovácsné Bodnár Erika
Alföldi_István_a_-király_kommandosok„El sem tudnám képzelni, hogy valaha pénzt adjak egy magyarokat kirekesztő, kicsúfoló, alföldirobert darabra.Sem úgy mint rendező, sem úgy mint szereplő nem vagyok rá kíváncsi.Ha a tv-ben meglátom, átkapcsolom egy másik csatornára.Elítélek minden magyar embert aki ezt a magyargyűlölő senkiházit gazdagítja.Megcsúfolta már a János vitézt, Az ember tragédiáját,és most ezt a kitűnő, csodás művet.Azokat akik asszisztáltak neki, és eddig tiszteltem (Szörényi, Varga stb…), mostantól törlöm a “kedvencek “listájáról.
Alföldi_István_a_-király_táncpárokNem tudom a színészlistát, de utána nézek! Azt, hogy Szegeden mutatták be, nem csodálom, de hogy a Himnusz helyett nem az Internacionálét óbégatták, azon csodálkozom.Bár a Himnuszt akarták gondolom kigúnyolni! Kedves Menyhárt doktor, nem kellett volna Önnek sem gazdagítani ezeket, remélem nem csinál belőle rendszert, inkább egyen egy finom fagyit és igyon egy jó kávét legközelebb a Tisza partján egy jó cukrászdában!”
Lajos Regi
„…hát csak annyit, hogy ennek egy valós mai üzenete van…..föleg ha sokan értették is volna :-(

*****

A fenti, stílusában, érzelmeiben igen vegyes hozzászólásokból már mindenki kitalálhatja melyik színdarab, illetve sajátos kritikája váltotta ki ezeket az indulatokat.Alföldi_István_a_-király_papok_kommandosok
Csak néhány hozzászólást emeltünk ki a sok közül, de valószínűsíthető, hogy a vélemények szélesebb körben is ennyire változatosak.
A hozzászólásokat kiváltó „Alföldi igazán aljas húzása” címmel megjelent kritika igen erősen lehúzza a Szegeden bemutatott darabot, az Alföldi Róbert rendezésében készült „István, a király” című produkcióját.
Az eredeti “István, a király” filmfelvétele: A különböző orgánumokban megjelent ismertetők és kritikák is igen vegyes képet mutatnak.
Vannak, akik így emlékeznek meg államalapításunkról. A magam részéről azt gondolom, hogy nem biztos, hogy a mai problémákra és a történelem újraértelmezésére egy színdarab ilyen-olyan célú átírása és újraértelmezése a megoldás.
Inkább azt gondolom, hogy akinek ilyen mondanivalója, no meg talentuma is van hozzá, sőt elegendő pénzt is szerzett (ez esetben 65.000.000Ft) a nyilvánosságra hozatalához, az írjon saját kútfőből, új saját darabot más szellemi alkotásának átírása, átértelmezése helyett.
A klasszikus „Az ember tragédiája” című darabnak isten tudja hány átértelmezése közül én is láttam párat, no meg az eredetit is, mit mondjak, nagy csalódás volt mindegyik változat.
Sokat javíthat a művészi élményen a szereplők alkalmassága is, vagy a zene, de még a kosztüm is, azonban ezek a „kellékek” legalább annyit ronthatnak is.
Íme a fantasztikus szereposztás:

Az persze egy másik kérdés, hogy mi a rendező célja. Lehet ez a színvonalas szórakoztatástól és a hiteles tanítástól, az elgondolkodtatáson át az elborzasztásig, megbotránkoztatásig bármi.
Hogy Alföldi nagyot alkotott-e, vagy sem, vagy, hogy ezúttal mi volt a célja, s ezt milyen sikerrel valósította meg, azt mindenki döntse el maga.
Mi mindenesetre, maradunk a régi verziónál. A sok helyütt megjelent ismertetők különböző fogadtatásban részesítették a produkciót. Azonban a látottak és hallottak alapján nem hisszük azt, hogy művészi élményben lett volna részünk, épp ellenkezőleg; a történelem efféle újraértelmezése, és főként interpretálása nem fér bele a mi világnézetünkbe épp úgy, mint a valódi művészetről alkotott értékrendünkbe sem. Arról már nem is beszélve, hogy egyéb hiteltelenségek mellett rendkívül unjuk már a nácizást a képmutató megvezetéseket is, és az undort keltő naturális ábrázolást – értsd művérben tocsogó, befüvezett, vagy épp dőzsölő öltönyösöket, amiknek semmi köze az államalapítás korához, sokkal inkább a mai világunk, cionista értéktelen művészetnek titulált kultúrszeméthez.
Tekintsék meg képgalériát a szeged.ma jóvoltából
Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése