2013. augusztus 16., péntek

Orosz-ukrán kereskedelmi háború

Csaknem ezer tehervagonból álló dugó keletkezett az orosz-ukrán határon, miután az orosz vámhatóságok megszigorították az Ukrajnából érkező áruk ellenőrzését. Az ukrán ellenzék szerint Moszkva ezzel akarja bekényszeríteni Kijevet a volt szovjet tagállamok vámuniójába.

Viktor Janukovics ukrán elnök az utóbbi években sikerrel folytatta azt a hintapolitikát, amelynek keretében nem volt hajlandó dönteni arról: az uniós vagy a volt szovjet államközösséghez csatlakozik-e. Viszont igyekezett mindkét féltől a lehető legjobb ajánlatot kiharcolni, s a lehető legnagyobb kedvezményeket elérni. A jelek szerint azonban Brüsszelben és Moszkvában is megelégelték az ukrán kormány időhúzó taktikáját. Brüsszel novemberig adott haladékot, ha addig nem írják alá a megállapodást, akkor az egész egyezség újratárgyalását helyezte kilátásba, ami évekig eltarthat. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a múlt hónapban Kijevben tett látogatása során világosan kifejtette ukrán kollégájának: gazdasági kedvezményekre, beleértve a gázárengedményeket is, Oroszországtól csak akkor számíthat, ha belép az orosz-fehérorosz- kazah vámunióba. A Szovjetunió szétesését a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának tartó Putyin ugyanis a szovjet gazdasági tér helyreállítását tartja az orosz befolyás egyik legfontosabb garanciájának a térségben. Ebben viszont kulcsszerepet játszik Ukrajna, amely már a szovjet időkben is a második legnagyobb gazdasági erővel rendelkező tagköztársaság volt. Putyinnak legutóbbi látogatása során azonban nem sikerült lebeszélnie Janukovicsot arról, hogy forduljon el Európától. Az orosz kormány ezt követően először betiltotta az ukrán csokiimportot, e hét közepétől pedig az orosz vámosok megszigorították minden ukrán áru ellenőrzését, legyen az kohászati termék, nehézgép, vagy vegyianyag. Arszenyij Jatszenjuk az ukrán ellenzéki Batkivsina párt vezére szerint azért, hogy ezzel is rászorítsák Ukrajnát a belépésre a vámunióba. Az orosz korlátozások az ukrán gyáriparos szövetség becslései szerint több mint 2 milliárd dolláros kárt okozhatnak Kijevnek.
http://magyarhirl...lmi-haboru




Kijev megtiltotta a gabona behozatalát több orosz területről

Kijev megtiltotta a gabona és a takarmánynövények Ukrajnába történő behozatalát több orosz területről - hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán infrastrukturális minisztérium.

A tárca az állami állategészségügyi felügyelet helyettes vezetőjére hivatkozva közölte, hogy "a szibériai, az észak-kaukázusi és a dél-oroszországi területeken tenyésztett állatok száj- és körömfájásos megbetegedésének terjedése" miatt vezették be a behozatali tilalmat.

A héten Ukrajnában a kormány és az ellenzék részéről egyaránt felháborodást váltott ki, hogy Oroszország "kockázatosnak" minősítette kivétel nélkül valamennyi ukrán beszállítót, amivel gyakorlatilag megakadályozza az ukrán termékek orosz piacra jutását.

Kijev szerint Moszkva ezzel az eszközzel próbálja akadályozni Ukrajna európai integrációját, főként a szabad kereskedelmet is tartalmazó társulási megállapodás aláírását az Európai Unióval, és ily módon igyekszik Kijevet rákényszeríteni az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz való csatlakozásra.
http://hetivalasz...tak-67296/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése