2013. augusztus 16., péntek

Interjú a Magyar Remény Közösség szervezőjével


- Meglehetősen viharos körülmények között alakult meg a Magyar Remény Közösség.
- Igen, ráadásul a vihar hirtelen jött, és nem várt irányból. A derült égből hirtelen kezdtek gyülekezni a fekete fellegek, és villámok kezdtek cikázni a Magyar Remény körül. Ez persze valahol várható volt, túl szépen alakultak a dolgok, mondhatni, vihar előtti csendben. Csak a támadás iránya volt váratlan.
- Mekkora károkat okozott ez?
- Az eredeti elképzelésekhez képest nagyokat. Az új szerveződés ennek ellenére megalakult, ám korántsem az előzetesen fenálló optimális körülmények között, nem beszélve a bemutatkozásról, és nyilvánosság elé lépésről, melynek aztán a helyzet tisztulásával még egyszer neki kellett futnunk. A "viharkárok" azonban tagadhatatlanok. Így kézenfekvő megoldás helyett a Magyar Remény lehetőségként jelent meg. Az optimális helyzet, mely abból adódott, hogy egy erős mozgalom által kezdeményezett, sokak által várt, új politikai erő lép elő egy várakozásteli hangulatban, szertefoszlott. Így legalább egy évet vesztettünk, köszönhetően néhány önközpontú, cselekvésképtelen politikai kalandor - ne szépísük - nemzetárulásának! Mert nemcsak bennünket szúrtak hátba, hanem mind a várakozó csapatokat.
- Mi lett a kezdeményezésből - és mi nem?
- Magyar Remény (bár az ajtót terveztük beverni) bekopogott, és pontosan annyit adott, amit a neve takar: reményt. A várakozók észlelhették, hogy valami megcsillant, az ellenség pedig (nyilatkozataik szerint 1. , 2.) szintén veszélyt realizált. Ez a szerep ki nem teljesedett, de jelen maradt. A gyakorlatban az MRK elérte, hogy közösséget képezett a nemzeti gondolat megvalósítását különböző megközelítésből elképzelő erők között, egy csapatba rendezte a demokratikus úton tapasztalatot szerzett, abból kiábrándult hajdani jobbikosokat, és a militáns, hungarista szélsőjobboldalt, és közöttük elhelyezkedő más közösségeket. Ez jelzésértékű az egész jobbszél számára, ezért jelenthet reményt, a másik oldalon pedig veszélyt.
- Milyen sajátosságok teszik reménytelivé, illetve „veszélyessé” a Magyar Reményt?
- A Magyar Remény alapjaiban borítja fel a megszokott politikai kereteket. Vállaltan elutasítja pártrendszert és a demokráciát, aszemita – meghatározó szervezőitől elvárja származásuk igazolását, és a közösségalkotás és önfenntartás mellett a jogos önvédelemre szerveződik.
- Hol tart most a Magyar Remény Közösség?
- A meglévő fix, leginkább militáns csapatok mellé alakult, vagy inkább csatlakozott több helyi, elsősorban a Jobbikból kiábrándult csoport. Jelen vagyunk helyi, megyei önkormányzatokban.
- Mik a hiányosságok, nehézségek?
- Az indulás viharainak kiheverése, és az optimális helyzet felülíródása mellett, leginkább lehetőségeink (elsősorban az anyagiakra vonatkozó) korlátozott volta jelent akadályt. E nélkül az az előrehaladás, amit önmagunktól elvárnánk, nehézkes. Így elsősorban a helyi közösségek tevékenységére, önfenntartására kell építenünk. Így nekik nagyrészt önállóan kell dolgozniuk. Mondhatni, várakozás van, miközben keressük a továbblépés lehetőségeit.
- Mi az, ami lehetőséget, reményt ad a Magyar Reménynek is?
- A térfelünkön a politikai vákuum még mindig betöltetlen, és még mindig erős várakozás van. Nem feltétlen irányunkban (bár ezt is tapasztaljuk), hanem, hogy valaminek jönnie kell! Ami pedig számunkra feltétlen bíztató, hogy bárhogy is vizsgáljuk, a legnagyobb lehetőség és potenciál még a legrosszabb helyzetünkben is bennünk van! Gyakorlatilag senki nincs rajtunk kívül még a láthatáron sem, aki eredményesen betölthetné az űrt.
- Melyek azok a tényezők, amelyek ezt a helyzetet biztosítják az MRK-t illetően?
- Először is, van egy bizalmi tőkénk. A kezdeményező szervezet az őt legerősebben sújtó vihart nemcsak túlélte, de példanélküli határozottsággal kezelte, és a teljes rendeződés után egy megújult és megerősödött szervezet léphet elő, mely sokak számára jelenthet vonzerőt és garanciát a legszélsőbb jobboldalon. Más szervezőink szintén bizalmat élveznek az általuk elérhető körökben. Az MRK által összegyűjtött csapat összességében meglehetősen széles területet fed le, a nemzeti radikális tábortól, jelenlegi és volt jobbikosoktól, különböző gárdáktól a Magyarok Szövetsége volt és aktív közösségein át az NS csoportokig, sőt az ultrajobboldalig érő kapcsolatokig. Nem beszélve a különböző szakterületek, szakszervezetek, önkormányzatok vagy a külhoni magyarság felé nyúló szálakról.
- Elképzelhető, hogy akár pártként jelentkezik a Magyar Remény?
- A legtöbben viszolygunk a pártoskodástól, de stratégiai szempontokat tekintve persze nem kizárható. Rögtön hozzátéve, hogy számunkra a párt (melynek létszámát épp ezért a törvényben előírt minimális tíz főben maximalizálnánk) csak eszköz lehet, a köré épülő mozgalom - és ezen keresztül a nemzeti érdek - képviseletére, és a mindennapi életben jelen lévő mozgalom támogatására. Ennek a lehetőségnek azonban olyan feltételei vannak, melyek teljesülése elengedhetetlen ahhoz, hogy realitásként beszéljünk egy esetleges pártalapításról. Bár hasonló kezdeményezések vannak, a szükséges feltételek nem adottak. Így ez későbbi esetlegesség marad – vagy más utakat kell keresni.
- Addig pedig?
- Addig pedig őrizzük a reményt! Odaát pedig marad a rettegés.
Jövőnk.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése