2013. szeptember 26., csütörtök

A francia belügyminiszter szerint az összes romát ki kell utasítani az országból

Manuel Valls francia belügyminiszter Fotó EPA
Manuel Valls francia belügyminiszter szerint ki kell utasítani az összes cigányt, ugyanis életmódjuk erősen eltér a franciákétól.
Az integráció szerinte nem segít, miután a romák nem dolgoztak, és főleg nem fognak dolgozni idegen országban.
A politikus álláspontját nem támogatták az Európai Unióban. Viviane Reding igazságügyi biztos meg van győződve, hogy mindennek az oka a közelgő választások. A politikusok egy része ahelyett, hogy a költségvetés „foltozásával” foglalkoznak, és beismerné a polgárok előtt a kudarcaikat, ilyen populista módszereket vet be.
A francia belügyminiszter Manuel Valls szerint ki kell utasítani az összes cigányt Franciaországból. Meglátása szerint "nincs más megoldás". Manuel Valls kifejtette, hogy a cigányok nem tudnak integrálódni a francia társadalomba, ezért nem lát más megoldást, mint kitoloncolni őket.
A miniszter szerint a cigányok életmódja erősen eltér a franciákétól. Az integráció szerinte nem segít, mivel a cigányok nem dolgoztak eredeti hazájukban sem, és főleg nem fognak dolgozni idegen országban. A romákkal szembe széleskörű a diszkrimináció Európában. Vissza kell őket szállítani oda, ahonnan jöttek. Nem azért vagyunk, hogy szeressük ezeket az embereket. Mr Valls arra ösztönözte a helyi önkormányzatokat, hogy szisztematikusan számolják fel az illegális cigánytelepeket és felajánlotta, hogy a kiutasított cigányokat ingyen visszaszállítják a származási országukba.
"Engedjék meg, hogy emlékeztessem önöket egy korábbi szocialista miniszterelnök, Michel Rocard nyilatkozatára: "Nem Franciaország feladata felszámolni a nyomort az egész világon." - Érvelt Mr Valls.
Kijelentését bírálták az úgynevezett emberi jogi aktivisták, de az Európai Unió politikusai sem támogatták álláspontját. Bírálatot kapott az ENSZ emberi jogi testületétől és az Európai Bizottságtól is. Roma szervezetek ígéretet tettek, hogy Mr Vallst feljelentik a bíróságon fajgyűlölet miatt.
Az Amnesty International arra szólította fel a francia kormányt, hogy haladéktalanul tiltsák be a romák erőszakos kilakoltatását Franciaországban. Állításuk szerint 10.000 cigányt lakoltattak ki ideiglenes táborokba az elmúlt fél évben. Az Amnesty International szerint Mr. Valls megjegyzései állandósítják a sztereotípiákat a francia társadalomban és ösztönözi az ellenségeskedést.
Elsősorban a Romániából, Bulgáriából és a volt Jugoszlávia területéről érkezve, mintegy 20.000 cigány telepedett le Franciaországban az elmúlt években.
Három évvel ezelőtt Nicolas Sarkozy francia elnök már bekeményített egyszer és hadat üzent a romáknak Franciaországban. Számos illegális cigánytelepet számoltak fel és a rendbontókkal szemben még a hadsereget is kivezényelték. Akkor Brüsszel szabad kezet adott a franciáknak, most nagyon úgy tűnik, hogy ezt a szabadságot ezúttal nem kapják meg.
A cigánykérdés kezelése politikailag érzékeny téma nem csak Franciaországban, hanem az egész világ számára. Mi Hungaristák a cigánykérdés megoldását, annak végleges rendezését, csak a születésszabályozásban, illetve - zéró tolerancia mellett - a halálbüntetés vizaállításában látjuk.

Tatár Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése