2013. szeptember 26., csütörtök

Mi lesz veled Ukrajna?

Ukrajna uniós társult tagságával megszűnik Moszkva és Kijev különleges partneri kapcsolata - jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev kormányfő az orosz parlament felsőházának vezető testülete előtt. Az orosz kormányfő szerint az Európai Unióhoz csatlakozást követően semmi esély sem marad arra, hogy a szomszédos Ukrajna belépjen az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, amelyet Moszkva szorgalmaz. A politikus ennél is továbbment és kijelentette, hogy Ukrajna Görögország és Ciprus sorsára juthat.
Az orosz miniszterelnök bírálta az ukrán vezetést, amely szerinte nem őszinte a lakossághoz. Úgy vélte, azt kellene mondaniuk: "tudják, úgy gondoljuk, hogy országunk számára sokkal hasznosabb ilyen szövetséget létrehozni az Európai Unióval. Utána minden jól fog alakulni, úgy fogunk fejlődni, mint a többi európai ország, például mint Görögország, vagy Ciprus" - fogalmazott gunyorosan Medvegyev. Hozzátette, hogy Ukrajnának nem sikerülhet "egyszerre két kisszéken ülni". "Ez nem sikerül, nem kell becsapni az embereket" - fogalmazott Dmitrij Medvegyev. Moszkva ragaszkodik Ukrajna teljes értékű vámuniós tagságához. A Kreml szigorú kereskedelmi korlátozások bevezetését helyezte kilátásba arra az esetre, ha Kijev megköti a társulási megállapodást az EU-val.
Mikola Azarov ukrán miniszterelnök helytelenítette, hogy Ukrajnát választás elé állítsák: vagy az Európai Unió, vagy az orosz-fehérorosz-kazah vámunió mellett kötelezze el magát. Hiába az ukrán elnök tiltakozása, országát nem a lejtmenetben lévő Uniós gazdaság fogja felvirágoztatni. Esélye sincs rá!
Gazdaságuk szabadesésben zuhan. Az ukrán Állami Statisztikai Hivatal közlése szerint 2013 második negyedévében 13 százalékkal zuhant az ukrán gazdaság, miközben ugyanebben az időszakban a FÁK-országokban 1,8 százalékos bővülés volt kimutatható a 2012-es év hasonló időszakához képest.
2013 első felében Közép-Ázsia gazdaságai fejlődtek a leggyorsabban: Türkmenisztán 9,7, Üzbegisztán 8, Kirgizisztán 7,8, Tádzsikisztán 7,5, Kazahsztán 5,1 százalékkal. Utánuk következik Azerbajdzsán 5, Örményország 3,5, Moldova 3,5 százalékkal.
Van egy olyan érzésem, hogy Dmitrij Medvegyev szavait nem viccnek szánta és Ukrajna hamarosan valóban Görögország és Ciprus sorsára juthat. Mindenki a maga útját járja!

Szekeres Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése