2013. szeptember 26., csütörtök

Devízahitelek: Szándékos időhúzás – Miközben a kilakoltatások folytatódnak

SzRTI: “Akárhogy csűrik és csavarják, ezek között a törvényi, gazdasági és társadalmi keretek között, – soha nem jutnak el a végleges megoldásig. – Rendszerváltás kell!… Csakis az új, a magyar állami tulajdonban lévő bankrendszerrel kezdhetünk neki újra felépíteni, – az idegen pénzügyi burzsoázia által szétrombolt országot.”
- Hír és vélemény -

Hír: Portfolio.hu – “Devizahitelek: Az egyszeri forintosítás megbukott, mást javasol a kormány

Kizárta Orbán Gábor annak lehetőségét, hogy egyszerre váltsák át a devizahiteleket forinthitelekre. A hiánycélt és a jegybanki devizatartalékot nem veszélyeztetheti a devizahiteles csomag, a bankok viszont számíthatnak veszteségekre – írja az államtitkár szavai alapján a Reuters. Orbán Gábor szerint zéró a valószínűsége annak, hogy a devizahiteles csomag hatására akár csak egy külföldi bank is rendezetlenül elhagyja az országot.
A hírügynökség beszámolója szerint Orbán Gábor a Reuters Investment Summit című rendezvényen úgy fogalmazott, teljes mértékig tudatában van a kormány a devizahiteles csomaggal kapcsolatos korlátoknak. Ilyennek nevezte a jegybank devizatartalékát és a piac devizakereslet-felszívó képességét.
Kizárta, hogy a teljes deviza jelzáloghitel portfóliót egy lépésben forintosítsák, ez ugyanis fenyegetést jelentene a forintpiacra és a bankrendszerre is. Egyúttal kizárta egy olyan devizahiteles csomag lehetőségét is, amelynek kedvezőtlen hatásai lennének a jegybank devizatartalékaira “abban az értelemben, hogy azokat túl alacsony szintre csökkentenék”. Nem tekintem megoldásnak azt, amelyik hátrányos a jegybank tartalékpolitikájára nézve – fogalmazott.
Korábban Patai Mihály, a bankszövetség elnöke is figyelmeztetett arra, hogy 10 milliárd franknyi devizahitel konverziója alááshatná a forint árfolyamát, amennyiben azt az azonnal devizapiac igénybevételével hajtanák végre. Matolcsy György jegybankelnök szintén jelezte ellenkezését az egyszeri konverzióval szemben. Hozzátette azonban, hogy ha szükség lesz rá, a jegybank kész a devizatartalék révén is rendelkezésre állni.
Orbán Gábor szerint a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó fokozatos átváltása viszont egy lehetséges megoldás a problémára. A hitelek hátralévő mintegy 15 éves futamidejét szerinte rövidíteni lehetne. Orbán szerint a kormány novemberben tekintheti át a lehetőségeket, köztük a bankszövetség által javasoltakat is. Ezután azt a megoldást választhatják ki, amelyik a legkisebb kockázattal jár a gazdaságra nézve, és hozzájárul a devizahitelek kivezetéséhez.
A bankok eddigi javaslatai túl nagy hozzájárulást követeltek volna meg a kormánytól, amit a kabinet nem kíván vállalni. A bankoknak elsősorban a saját ügyfeleikkel kell megoldást találniuk – mondta Orbán. A megoldás nem veszélyeztetheti a hiánycélokat – hangsúlyozta. Bármilyen megoldás is születik, szerinte “zéró esélye” van annak, hogy egy bank ennek eredményeként rendezetlenül kivonul a magyar piacról.”
A Szabad Riport véleménye:
Akárhogy csűrik és csavarják, ezek között a törvényi, gazdasági és társadalmi keretek között, – soha nem jutnak el a végleges megoldásig. – Rendszerváltás kell!
Szocilalista rendszerváltás, – mely a társadalmi igazságosság helyreállítása mellett, megvalósítja az elszámoltatást is. – A külföldi tulajdonba került magyar otthonokat, (vagyis az elárverezett lakásokat), – vissza kell juttatni azoknak, akiktől elvették.
Magánbankokra a magyar népnek nincsen szüksége, - főleg külföldi tulajdonúakra nem. Ezek már bebizonyították, hogy csak nyomort és pusztulást hoznak az országra.
Magánbankokra a magyar népnek nincsen szüksége, – főleg külföldi tulajdonúakra nem. Ezek már bebizonyították, hogy csak nyomort és pusztulást hoznak az országra.
Csakis az új, a magyar állami tulajdonban lévő bankrendszerrel kezdhetünk neki újra felépíteni, – az idegen pénzügyi burzsoázia által szétrombolt országot.
SzRTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése