2013. szeptember 21., szombat

Az első világháború az amerikai indiánok kiirtása volt...


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_hqdefault_2.jpgA második világháborúig az amerikai indiánok száma 60 millióról 800 ezerre csökkent. Az ezt megelőző első világháború a Hopi indiánok hite szerint nem az 1914-ben kezdődött volt, hanem az, ami akkor nyílt meg, amikor Kolombusz Kristóf a földjükre lépett.
Ezzel vette kezdetét ugyanis az agresszív európaiak térhódítása, mely térhódítást a hirtelen felemelkedő ifjú Amerika szisztematikusan folytatott. Ugyanettől az időponttól viszont más is elkezdődött, ez pedig az azóta világuralomra tört nagyhatalom összeomlása.
Legalábbis erről szól az az indián jövendölés, melyről film is készült nemrégiben. (A film itt tekinthető meg: ) Az összeomlás jelei ma már kétségtelenül tapasztalhatók az Újvilágban, melynek okai mind egy irányba mutatnak. Az amerikai ember elszakadt a természettől, azt kizsákmányolja, a hopik szerint pl. pusztítja a környezetet, leginkább a vizet és a levegőt. Ez eltart egy ideig, taglalja a film, de a földanya egyszer visszavág, megszünteti ezt az áldatlan állapotot.
Akár a fenntartható fejlődés témaköreit is elemezhetné a film, úgy beszél a képkockákon az öreg hopi indián. Az összehasonlítást azonban e helyen nem végeznénk el, helyette inkább javasoljuk a film megtekintését.
Annyit azonban hozzáfűznénk, hogy az indiánoknak talán elsőként kellett volna felállítaniuk a Bevándorlási Hivatalt, mikor a hódítók Amerika partjaira léptek. Ha ezt megtették volna, elképzelhető, hogy Kolombusz sohasem kapott volna "zöld kártyát", így a hopi világháború is másként alakult volna...
Találgatni persze még lehetne, mi történt volna, ha... Ehelyett azonban inkább két dologra érdemes koncentrálni, ha már a fenntarthatóság szóba került. Egy emberi közösségnek, ha támadás éri, - legyen az bármilyen, gazdasági, fegyveres, politikai, stb. - két dolgot kell tennie. Alkalmazkodnia szükséges, ha túl akar élni, emellett pedig ezt érvényre is kell juttatnia.
Kérdés, megy-e ez majd az elkövetkezendő évtizedekben a filmben is megjelenített egész emberiségnek, vagy maradnak az "agresszív támadók", akiket (ma még) túlságosan nem foglalkoztat sem a klímaválság, sem a felmelegedés, sem más negatív globális jelenség. Kiderül. Még ebben az évszázadban.

Út a Jövőbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése