2013. szeptember 30., hétfő

Ismét cigányellenes zavargások törtek ki Csehországban

Több tucat embert őrizetbe a cseh rendőrség pénteken este a morva-sziléziai Ostravában, amikor nyílt utcai zavargásokba torkollott egy cigányellenes tüntetés. 
A zavargások akkor törtek ki, amikor a Társadalmi Igazságosság Munkáspártja (DSSS) által megrendezett nagygyűlés mintegy ezer résztvevője megpróbált behatolni a város többnyire cigányok által lakott részébe. A tüntetők a kormány azon döntése ellen tiltakoztak, hogy az állam kiszélesíti "a társadalomba nehezen beilleszkedő polgárok lakhatási lehetőségeit". 
Az októberi előre hozott képviselőházi választáson is induló, markánsan jobboldali párt nagygyűlése után a résztvevők többsége a döntően romák lakta városrészbe indult, amit a rendőrség megpróbált megakadályozni. Miután a tüntetők nem akarták hagyni, hogy feltartóztassák őket, a lovas rendőrök gumibotokkal és könnygázzal támadtak rájuk. 
Az összecsapásban több rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrök többtucatnyi tüntetőt őrizetbe vettek, akiket hivatalos közeg elleni támadással és a közrend megzavarásával gyanúsítanak. "A tüntetők a rendőrség felszólítására nem reagáltak, ezért volt szükség a beavatkozásra" - mondta Gabriela Holcáková rendőrségi szóvivő. 
Csehországban szinte folyamatosan torkollanak zavargásokba a cigányellenes indulatok, hol a kormánynak a lehetetlen, magyarországihoz kísértetiesen hasonló "integrációs" politikája, hol pedig a színes bőrű kisebbség tagjai által elkövetett brutális erőszakcselekmények miatt. 
(harcunk.info )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése