2013. október 13., vasárnap

Devizahitelesek Szociális Kerekasztalának határozatai

A Magyar Szociális Fórum rendezésében Budapesten szombaton devizahiteles tanácskozást tartottak, hogy egységes állásponttal kényszerítsék ki a hitelesek jogának érvényre juttatását a jogsértő hitelezőkkel szemben. A Kerekasztal tanácskozáson Hitelkárosultak, a devizahitelesek érdekeit felkaroló társadalmi szervezetek és szakértők vettek részt, köztük Damm Andrea, Makkos Albert és Varga István. Róna Péter Oxfordból küldte el megoldási javaslatát.
A devizahitelesek Szociális Kerekasztala az alábbi határozatokat hozta:
-          Lévén, hogy a bankok elismerték, hogy idegen deviza forrásként nem szerepelt a kölcsönök folyósításakor, követeljük a kormánytól, hogy sürgősséggel alkosson jogszabályt idei hatályba lépéssel a 2003. január 1. és 2009. december 31. között megkötött olyan kölcsönszerződések tekintetében, amelyeket pénzügyi intézmények úgynevezett idegen devizához kötött kölcsönösszeg elszámolásával követelnek törleszteni.
-          Határozza meg jogszabály, hogy a ténylegesen folyósított Forint kölcsön összegét a szerződésben megjelölt induló kamattal az idegen devizát teljesen kizárva kötelesek a hitelezők az adósokkal szemben elszámolni. A Pénzügyi intézményeket kötelezzék arra, hogy az elszámolásokat a jogszabály hatályba lépésétől számított 120 nap alatt hajtsák végre.
-          Ez a folyamatban lévő szerződésekkel együtt a végrehajtás alatt lévő ügyekre és az engedményezett követelésekre is vonatkozik. A végrehajtásokat addig is függesszék fel.
-          Felszólítjuk a Magyar Nemzeti Bankot, hogy sürgősen szervezze meg a hatékony bankfelügyeletet és fogyasztóvédelmet a rá vonatkozó törvény alapján.
-          A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, és nem kívánnak közpénzből segítséget kérni, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek.
-          A Szociális Kerekasztal tiltakozik az ellen, hogy a bankokat közpénzből támogassák.
-          Elvárjuk, hogy a megoldás feleljen meg a nemzeti hitvallás szellemének, és az Alaptörvény betűjének.
-          A Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztala ragaszkodik hozzá, hogy a jogalkotásról szóló törvényben rögzítettek szerint részt vegyen a törvény előkészítésében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése