2013. október 13., vasárnap

Egymillió rabszolga él Európában

Az Európai Unióban csaknem egymillióan élnek rabszolgasorban az Európai Parlament (EP) szervezett bűnözéssel, pénzmosással és korrupcióval foglalkozókülönbizottságának (CRIM) jelentése szerint, amelyről a Der Spiegel című német hírmagazin írt.

270 ezer szexrabszolga

A CRIM jelentése szerint az EU 28 tagállamát együttvéve összesen 880 ezren élnek és dolgoznak rabszolgaként, közülük 270 ezren szexuális kizsákmányolás áldozatai. Az unió területén 3600 szervezett bűnözői csoport működik és évente százmilliárd euró nagyságrendű kárt okoz a közösségének.
Az emberkereskedelemből például évente 25 milliárd euró (7500 milliárd forint) nyeresége származik a bűnöző csoportoknak, a szervkereskedelemmel és a védett vadállatokkal folytatott kereskedelemmel pedig 18 és 26 milliárd euró közötti profitot termelnek minden évben.

Tombol a fehérgalléros bűnözés

Az uniós országokat a korrupció is súlyosan fenyegeti. A tagállamokat együttvéve csak a közszférában eddig mintegy 20 millió korrupciós ügyet regisztráltak az európai parlamenti bizottság jelentése szerint, amelynek alapján a korrupció évente 120 milliárd euró kárt okoz.
A CRIM szerint a szervezett bűnözés, a pénzmosás és a korrupció elleni hatékonyabb küzdelem céljából fel kell számolni az európai adóparadicsomokat, valamennyi tagországban bűncselekménnyé kell nyilvánítani a szavazatvásárlást, és ugyancsak egységesen legkevesebb öt évre ki kell zárni a közbeszerzésekből és a közpénzből finanszírozott fejlesztésekre vonatkozó minden egyéb pályázatból azokat, akiket jogerősen elítéltek pénzmosásért vagy korrupcióért.

Védeni kell a kiszivárogtatókat

A bizottság azt is javasolja, hogy az összes tagállamban gondoskodjanak a jogsértéseket leleplező kiszivárogtatók törvényi védelméről. A testület szerint azt az elvet kell érvényesíteni, hogy a közszférában vagy a vállalati szférában történt jogsértést feltáró személyt tilos eljárás alá vonni a törvénysértésre utaló adatok nyilvánosságra hozatala miatt. A bizottság ellenszavazat nélkül fogadta el a dokumentumot. Az EP plénuma október 23-án szavaz a jelentésről.

MTI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése