2013. október 14., hétfő

Orbán: Megvédjük a MOL-t, ha kell

Magyarország újraiparosodásáról, erős nemzeti ipar létrehozásáról és a Mol jelentőségéről beszélt egyebek között Orbán Viktor Tiszaújvárosban, ahol kedden jelképesen elhelyezték a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. 35 milliárd forintból felépülő butadiénüzemének alapkövét.
A miniszterelnök úgy fogalmazott: a Mol az erős nemzeti ipar zászlóshajója, „büszkék vagyunk rá, megbecsüljük, és ha kell, meg is védjük”. Emlékeztetett arra, hogy a Mol legnagyobb részvényese a magyar állam, a cég jó kezekben van.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogy ennek a beruházásnak egyszerre van nemzetgazdasági jelentősége, és kulcsszerepet játszik a Mol-csoport versenyképességének megőrzésében. A butadiént kinyerő üzem a műgumi alapanyagát állítja elő, a terméket főleg az autóabroncsokat gyártók használják fel.
Mandiner


Orbán: atomenergia; Fico: racionalitás; Tusk: szolidaritás; Rusnok: szuverenitás


Fotó: MTI
Minden országnak joga van ahhoz, hogy az energiaszükségletét a saját maga által összeállított forrásokból nyerhesse - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezért azt várják az Európai Uniótól: ne gátolja, hanem segítse a közép-európai nukleárisenergia-kapacitás növelését. Beszámolt egyúttal a V4-ek gázpiaci fórumának létrehozásáról is a regionális gázpiac kialakításáért.
Lépéseket tettek emellett - folytatta - a visegrádi országok közös külföldi képviseletének létrehozása érdekében is, ezért a vietnami Ho Si Minh-városban kialakítanak egy közös képviseletet Visegrádi Ház néven.
A miniszterelnökök megállapodtak abban is, hogy a négy ország közös védelmi együttműködési stratégiát dolgoz ki, évente közös hadgyakorlatot tart, és 2016 első félévben készültségbe állítja az első V4-EU-harccsoportot. Közös nyilatkozatban vállalták továbbá, hogy 2014-től nyolcmillió euróra emelik a nemzetközi visegrádi alap éves költségvetését, ami hozzájárul a regionális együttműködés megerősítéséhez.
Egyre pragmatikusabbá, racionálisabbá válik a V4-es együttműködés, az országok mérvadó és fontos döntéseket hoznak - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn, Budapesten.
A szlovák kormányfő kiemelte: a térség energiabiztonságához hozzájárul, hogy 2015 januárjától összekapcsolják a magyar és szlovák gázvezetékeket, ami ötmilliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé.
A szolidaritás fontos tényezője a V4-es együttműködésnek, ez az Európai Unió döntéshozatalában is jól látszik - mondta Donald Tusk lengyel kormányfő.
A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: megegyeztek abban, hogy a visegrádi országok közötti szolidaritás a továbbiakban is meghatározó lesz az energiabiztonság megteremtésében és az uniós kérdésekben. Ezért a négy ország közösen lép fel az atomenergiai érdekek védelmében az unióban, és támogatják a palagáz kitermelését is, hiszen rendkívül fontos az energiaforrások diverzifikálása - mutatott rá.
Jiri Rusnok cseh miniszterelnök szerint támogatni kell az országok szuverenitását abban a kérdésben, hogy használnak-e atomenergiát, az országok szabadon dönthetik el, milyen energiaforrásokat használnak és milyen arányban.
A visegrádi országok (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek hétfői, budapesti találkozója után a cseh kormányfő elmondta: Csehország támogatja a magyar V4-elnökség javaslatait az együttműködés elmélyítésére.

http://www.ma.hu/belfold/189114/Orban_atomenergia_Fico_racionalitas_Tusk_szolidaritas_Rusnok_szuverenitas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése