2013. október 14., hétfő

Szabad Nemzet Egyesület: Döbbenet, értetlenség és szolidaritás

A Szabad Nemzet Egyesület nem szokott bírósági ítéletek kapcsán állást foglalni, ezt a jövőben sem tervezzük, de általános nézeteink azért vannak a magyar igazságszolgáltatásról. Az elmúlt héten testvérszervezetünk, az EszterGOHM elnöke, Kovács Géza állt a fővárosi bíróság elé, hogy egy hosszan elhúzódó eljárást, egy meglátásunk szerint aránytalanul súlyos ítélet – felfüggesztett börtönbüntetés – zárjon. Kovács természetesen fellebbezett a határozat ellen.
Kovács egy neki tulajdonított, kizárólag az interneten megjelent 2008-as írás tartalma miatt került az ítélőszék elé. A cikk egyébként egy provokatív és politikailag kompromittálódott rendezvény, a Budapest Pride ellen hívott erőteljes hangvételű tiltakozásra. Az írás hangulata ugyan tagadhatatlanul indulatos, de nem jobban, mint azok a megnyilvánulások, amelyeket némely önmagukat demokratikusnak beállító politikai mozgalmak részéről könyvelhetünk el, nap, mint nap.
Mindezen észrevételeket teljesen figyelmen kívül hagyva, függetlenül attól, hogy a cikk tartalmával egyetértünk vagy sem, nonszensznek tartjuk, hogy valaki vélt vagy valós véleménye következtében olyan büntetésben részesüljön, mint azok a köztörvényes bűnözők, akik mondjuk súlyos testi sértés miatt kerülnek a törvényszék elé. Felháborítónak, az össztársadalmi érdekkel ellentétesnek tartjuk, hogy miközben gyilkosok elhúzódó eljárások miatt kerülnek házi őrizetbe, majd szökés által önhatalmúlag szabadlábra, a bíróság erőforrásait, törpeminoritások, áljogvédő szervezetek terhelik, jelentéktelen, mondvacsinált ügyekkel.
Érdekességképen meg kell, hogy jegyezzük azt az el nem hanyagolható mozzanatot, hogy Kovács Géza hosszú évek óta megalkuvásmentes harcot folytat azért, hogy az esztergomi politikai viszonyok romlásáért jelentős mértékben felelőssé tehető Meggyes Tamás távozzon a helyi közéletből. Egy ilyen súlyú ítélet nem csak politikailag, de a civil szakmájában is egzisztenciálisan lehetetlenítheti el Kovácsot.
Kovács ellenfele, Meggyes az Országgyűlésben, a Nemzetbiztonsági bizottságban tag. Meglátásunk szerint az ehhez hasonlatos szituációkban megjelenő feltételezések elkerülése végett is, szerencsésebb az országos és a helyi politika különválasztása, amely társadalmi szervezetünk kiemelt törekvése.
Szabad Nemzet Egyesület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése