2013. november 7., csütörtök

A CIA telefontársaságoktól veszi a titkos adatokat

A New York Times tényfeltáró cikke új dimenziót nyitott az adatgyűjtési botránnyal kapcsolatban.
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) évente több mint 10 millió dollárt fizet az Egyesült Államok legnagyobb vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatójának, az AT&T-nek azért, hogy a külföldi terrorelhárító tevékenységének részeként hozzáférhessen a cég adatbázisához – közölte csütörtökön névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a The New York Times.
A CIA és az AT&T valamikor 2010 előtt kezdődött együttműködése a lap szerint önkéntesen megkötött megállapodáson alapul, arra a telefontársaságot nem idézések vagy bírósági végzések kényszerítették rá. Az AT&T a kémszervezet felkérésére kutat az adattárában a külföldi terroristagyanús személyek telefonhívásainak adatai után, segítséget nyújtva külföldi cinkosaik leleplezéséhez.

Betörnének az európai piacra

Az AT&T nemcsak a saját előfizetőinek adatait tárolja, hanem azon telefonálókét is, akiknek a hívása átfut a hálózatán. Noha a CIA felhatalmazása a külföldi hírszerzésre vonatkozik, a cég által birtokolt információk magukban foglalják amerikai állampolgárok nemzetközi telefonhívásait is.
A New York-i liberális lap közlése új dimenzióval gazdagította az amerikai biztonsági szervek titkos adatgyűjtésére vonatkozó, eddig nyilvánosságra került értesüléseket, amelyek eddig alapvetően – a Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden kiszivárogtatásai nyomán – a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenységére összpontosítottak. A cikk rávilágított, hogy az NSA-n kívül más amerikai hírszerző szervezetek is felhasználják a telekommunikációs metaadatokat, valamint arra is, hogy milyen együttműködés alakult ki az amerikai titkosszolgálatok és a telekommunikációs szolgáltatók között.
Az AT&T azt fontolgatja, hogy felvásárolja a legnagyobb európai szolgáltatót, a Vodafone-t. (komment csak személyesen!!!)

MTI-Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése