2013. november 7., csütörtök

Itt a devizahitelesmentő-csomag, amely nem ment devizahitelest

Végre kiderült, milyen csomaggal is áll elő a kormány a bajba jutott devizaalapú hitelesek megsegítéséért, és talán még mi is meglepődtünk azon, hogy korábbi fenyegetésekkel ellentétben ez nem tartalmaz semmilyen, a bankokat igazán leterhelő tételt. A bankok november 1-ig kaptak határidőt, hogy előálljanak valamilyen ötlettel, és bár több csomag is született a bankok, valamint a Bankszövetség részéről, végül a Fidesz mindet lesöpörte az asztalról. Véleményünk szerint ennek a hozzáállásnak a bankok az igazi nyertesei, hiszen a kormányzati mentőcsomag egyelőre jóval puhábbnak tekinthető, mint a bankok korábbi ötletei. Nem kizárható – ezt Varga Mihály és Rogán Antal nyilatkozatai is alátámasztják -, hogy a közeljövőben újabb csomagot jelentenek be, hiszen korábban 15-20 százalékos tehercsökkenésről, valamint a devizalapú hitelek kivezetéséről szólt a kommunikáció. Nagy valószínűséggel az egyre bátrabb tüntetők sem elégednek meg ezzel a csomaggal, így további demonstrációk várhatóak majd a devizaalapú hitelekkel kapcsolatban.
Kilakoltatási moratórium a választásokig
A legnagyobb kampányfogás egyértelműen a kilakoltatási moratórium lehet, ennek legegyértelműbb jele, hogy 2014. április 30-ig lesz érvényes. Véleményünk szerint ez egy újabb utalás a 2014-es választás időpontjára, így szinte már biztosra vehető, hogy április elején, vagy közepén döntünk arról, hogy ki kormányozza az országot 2014 és 2018 között. És bár a kilakoltatási moratórium alapvetően nem egy rossz dolog, igazi megoldást nem nyújt, csak kitolja a megoldatlan a problémákat.
Az árfolyamgát kiterjesztése
A csomag második eleme az árfolyamgát kiterjesztése:
- Az árfolyamgátban részt vehetnek azok is, akiknek 20 milliónál nagyobb a tartozásuk
- Továbbá azok a háztartások is igénybe vehetik az árfolyamgátat, ahol 90 napon túli késedelemben vannak az adósok. Állami garancia viszont csak akkor lesz, ha a tartozás egy részét elengedik a bankok. Az utóbbi elem a hétfői bejelentéshez képest újnak tekinthető, amely azzal magyarázható, hogy a Fidesz gyorsan felismerte, hogy a kormányzati mentőcsomag nagyon puhára sikerült.
Az árfolyamgát viszont új formájában sem fog igazi segítséget nyújtani, hiszen az ideiglenes kilakoltatási moratóriumhoz hasonlóan itt is csak a problémák kitolásáról van szó, abban az esetben, ha bankok az adósnak nem engednek a tartozásából. Ráadásul az árfolyamgát továbbra sem kezeli azoknak az adósoknak a problémáját, akik elsősorban azért kerültek bajba, mert a válság alatt elvesztették a munkájukat. Akinek nincs tisztességes jövedelme, az még az árfolyamgát mellett sem tudja fizetni a megnövekedett tartozását. Rajtuk csak egy jól működő eszközkezelő és az általános gazdasági helyzet javulása – és ezzel együtt jelentős, a versenyszférában bekövetkező foglalkoztatásbővülés – tudna segíteni, a foglalkoztatási adatokból viszont jól látható, hogy a versenyszférában nem történt elmozdulás a válság óta, így a Fidesz regnálása alatt sem.
Arról egyelőre nincs hír, hogy 5 év után is megmaradna a kedvezményes törlesztőrészlet, bár korábban mindenki ezzel számolt.
Kivár a Fidesz
A Fidesz már korábban úgy nyilatkozott, hogy megvárják a bírósági döntéseket, valamint a jogi ügyek rendeződését (a korábbi bírósági döntéseket között több ellentmondás is található), így nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a kormánypárt egyértelműen taktikázik, és az aktuális közhangulat tekintetében fognak majd újabb csomagot bejelenteni. Természetesen az adósságmentés során figyelembe kell venni a forintadósokat is. Mivel a 90 napon túli késedelemmel rendelkező adósok aránya hasonló a svájci frankban eladósodottak arányához, így ez túlságosan “durva” devizaadós-mentés ellenérzést váltana ki a bajba jutott forintadósoknál. Ráadásul nem csak a bajba jutottaknál, hanem minden forintadósnál, hiszen ők eleve bevállalták a magasabb törlesztőrészletet (magasabb kamatfelár miatt), szemben a devizaalapú hitellel élők, akik vállalták a kockázatot, és a kockázatokat lebecsülve pórul jártak. Mivel sokaknál ez önhibájukon kívül következett be (válság miatt elvesztették az állásukat), így nyilvánvaló, hogy kell valamiféle segítség, de ennek nem feltétlenül az elsődleges megoldása a hitelek elengedése és a problémák kitolása.
Szerintünk egy tisztességesen kidolgozott és jól működő Eszközkezelő, valamint egy jó gazdaságpolitika, és ezzel együtt a versenyszféra támogatása lenne a megoldás, hiszen a versenyszférában létrejövő munkahelyek tízezrei tudná megoldani azoknak a problémáit, akik azért nem tudják fizetni a törlesztőrészletüket, mert nincs jövedelmük.
Nem segít, de nem is veszélyeztet

Az országgyűlés által gyorsan elfogadott (hétfőn jelentették be, kedden már el is fogadták) javaslatról összefoglalva elmondhatjuk, hogy nagy segítséget nem nyújt a bajban lévő adósoknak, de legalább nem is árt a bankoknak és ezzel együttvéve a gazdaságnak. Mivel a bankok vállán már így is hatalmas teher van (bankadó, tranzakciós adó, egyszeri sarc, jövőre pedig a pénzügyi rezsicsökkentés), egy további teher csak a gazdasági növekedést és a kormány által kommunikált növekedési fordulatot veszélyeztetné, mivel a hitelezés még mindig nagyon gyenge hazánkban. Ennek természetesen keresleti, és nem csak kínálati okai vannak, kínálati oldalról viszont egyértelműen a bankokat érintő sarcokkal magyarázható a gyenge hitelezés. Újabb csomag várható
Mivel a kommunikáció korábban a devizaalapú hitelek kivezetéséről szólt, így véleményünk szerint a közeljövőben, valamikor a kampány kezdetekor, vagy felpörgésekor egy újabb devizaadósmentő-csomagot fog bejelenteni a Fidesz. Mivel egy jelentős mértékű társadalmi csoportról van szó, így biztosra vehető, hogy egy olyan csomagról lesz szó, amely szorosan kapcsolódik a korábbi kommunikációhoz, viszont a forint adósokat nem fogja érzékenyen érinteni. Hogy mi lesz ez, arról még nehéz bármit is mondani, hiszen nehéz olyan csomagot kidolgozni, ami mindenkinek jó.
(tenytar)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése