2013. november 7., csütörtök

Nyugodj békében Dönisz!

Szeged – Barátai szerint a szegedi férfi nem tudta elviselni azt a szégyent, hogy 59 évesen utcára kerül: gyógyszerekkel végzett magával. Holttestére a kilakoltatók találtak rá. Az IKV ebben az évben 43 lakás kiürítésére adott be keresetet. Egy héttel ezelőtt holtan találtak IKV-s otthonában egy 59 éves férfit. Barátai Döniszként ismerték, kegyeleti okokból mi sem írjuk le a valódi nevét. Élettelen testét a rendőrséggel érkező végrehajtó és az IKV képviselője fedezte fel; kilakoltatni érkeztek a Gutenberg utcai önkormányzati bérlakáshoz. Barátai lapunknak meséltek Döniszről. Arra keresik a választ, ki és hová temeti el barátjukat, és miért tehetik utcára manapság a rokkantnyugdíjasokat.
– Az egyik Kárász utcai üzletben dolgozgatott a rokkantnyugdíja mellett. Édesanyjával a Gutenberg utcában lakott, pár éve elhunyt a mama, azóta egyre nehezebben jött ki a 48 ezer forintos rokkantnyugdíjból. Hol a gázt, hol a villanyt kötötték ki nála, a végén már semmije sem volt. Itt találkoztunk vele a Propellerben, sűrűn beszélgettünk. Láttuk, hogy nehéz helyzetben van, étellel, élelmiszerrel segítettük. Ritkán beszélt az anyagi helyzetéről, mindig tiszta ruhában, rendesen felöltözve járt. Október 27-én még együtt söröztünk, pedig Dönisz már tudta: másnap rendőri segítséggel kilakoltatják. Az utolsó este sem lehetett rajta semmit észrevenni – mesélte a neve mellőzését kérő barát. A férfi elfogadja, hogy a tartozások miatt kiköltöztetik a bérlőt, mégis megdöbbentette Dönisz esete. – Novemberben kirakják az utcára? Azt a szégyent már nem akarta megvárni. Gyógyszerekkel végzett magával – folytatta. – Szeretnénk megtudni, hová temetik el.

Az 59 éves férfi nem látott más kiutat: holttestét a Gutenberg utcai bérlakásban találták meg. A szerző felvételeAz 59 éves férfi nem látott más kiutat: holttestét a Gutenberg utcai bérlakásban találták meg. Dönisz halálhíre gyorsan terjedt a törzshelyén, ismerősei elmondták, a férfinak nem volt gyereke, testvérei külföldön élnek. A Gutenberg utcai bérlakást az IKV lezárta, lakat került a kopottas ajtóra. – Agyérgörcs után lett rokkantnyugdíjas, előtte dekoratőr volt, címfestőknél dolgozott – mondta a magát Pali bácsinak nevező barát. Hozzátette, szombaton is találkoztak, és nem mondott Dönisz semmit. – Régóta készülhetett rá, annak ellenére, hogy 40 éve ismertem, egy szót sem szólt – fejezte be Pali bácsi.
A barátok kérdéseivel az IKV-hoz és az önkormányzathoz fordultunk. A Városüzemeltetési Irodától megtudtuk, létezik nyugdíjasgarzon a kisnyugdíjasoknak, de 843 ezer forintot kell fizetniük az elhelyezésért. –Ráadásul csak üresedés esetén lehet a nyugdíjasgarzonba bekerülni, rengeteg az érdeklődő. Nemcsak bér-, hanem magántulajdonú lakásban élők is szeretnének ide költözni – tudtuk meg. Az iroda munkatársa hozzátette, akit kilakoltatnak, az még 5 évig szociális bérlakásra sem tud pályázni. Az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodájánál Novkov Veszelinka elmondta, ha nincs hozzátartozó, akkor az önkormányzat temetteti el az elhunytat. – Szegeden évente 80-90 esetben fordul ez elő. A Belvárosi temető egyik urnafalában bérlünk helyeket, oda helyezzük el a hamvakat. Arra is van lehetőség, hogy a barátokkal közösen temessük el az elhunytat, ebben az esetben is az irodánkhoz kell fordulni – közölte az iroda vezetője.
– A lakásbérlők háromhavi hátralék felhalmozását követően kapnak fizetési felszólítást társaságunktól – mondta Nagy Ferenc. Az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette, ha az ügyfél nem lép a megkeresésre, ügyvédhez továbbítják a tartozást. – 200 ezer forintos adósságnál a jogszabályoknak megfelelően felmondjuk a bérleti szerződést. De még ekkor is van lehetőség a tartozás rendezésére – folytatta. – 2013-ban 43 lakás kiürítésére nyújtottunk be eddig bírósági keresetet, egy részét lejárt szerződések, más részét pedig a tartozások miatt – közölte Nagy Ferenc.
(delmagyar )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése