2013. november 10., vasárnap

Szélturbina – Kész ráfizetés


Szélturbina Kész ráfizetés Fotó Gero Breoler AP

…”Ha ebben az ütemben termeli az áramot: 453 évig kellene működnie egyfolytában, – hogy nyereséges legyen…”

48.000 Fontot, (£) fektetett be a kormány a “Szélturbina programba” Walesben, – melyek darabonként mindössze csak 5 fontnyi energiát termelnek havonta. Több száz évig kellene működniük ahhoz, hogy költséghatékonyak legyenek.
A walesi kormány (Egyesült Királyság) aberystwyth-i irodájától beszerzett információk alapján elmondható, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az a hatalmas szélturbina park, – melyet Aberystwyth városától 2 mérföldnyire telepítettek a szárazföldön.
A kormány reményei szerint ez a kifejezetten nagy költségekkel épült “Szélturbina project” lett volna hivatott ellátni energiával Aberystwyth város egy részét. – Az építési költségek 48.000 Fontra rúgtak, – ám a turbinák egyenként, mindössze csak 5 Fontnak megfelelő mennyiségű energiát termelnek a szélből, – havonta.
Annak ellenére, hogy egy turbina maximálisan 585 kilowattóra energiát lenne képes termelni, – az elmúlt nyáron, mindössze; 33 kilowattóra volt az átlag egy hónapban, – melynek piaci értéke mindössze 5,28 Font. (£)
A turbinák energia termelése a szakemberek elmondása szerint azért ilyen alacsony, – mert a több száz propellerből álló szélerőműparkot, – egyszerűen rossz helyre építették. Vagyis nem kapnak elég szelet.
A walesi Aberystwyth város tengerpartja_ melyet az innen 2 mérföldre működö turbináknak el kellene látnia árammal
Erre már a város képviselő testületének tagjai régebben, még az építkezés megkezdése előtt is figyelmeztették a döntéshozókat, – hiszen jól ismerik a helyi viszonyokat. – Ám süket fülekre találtak. A szélerőműparkot építő cég – a Paul Burrell a Anemos, – képviselői sem hallgatták meg őket.
Ha kifejezetten nagy a szél, akkor annak már örülnek, ha felmegy az energia termelés turbinánként 8,84 Fontra (£) egy hónap alatt, – de ezzel a teljesítménnyel is 453 évig kéne forognia egyfolytában, hogy végre nyereséges legyen.
Mindez annak köszönhető, hogy a turbinákat kifejezetten előnytelen és rossz helyre építették, – ahol nincsen megfelelő széljárás. – Aberystwyth városától 2 mélfödnyire befelé a szárazföldön, – egy völgyben!
A hely egyáltalán nem felel meg a szélenergia termelés alapkövetelményeinek, vagyis annak, – hogy a propellereket a négy égtáj bármelyik irányából érhesse, a megfelelően szabadon száguldó, és megfelelő erősségű szél.
Ám ebben a völgyben, még a turbinák tornya sem elég magas, – a földközelben pedig köztudott, – nem olyan erős a széljárás, mint a magassabb rétegekben.
A szélturbina elméletileg egy jó gazdasági befektetés kellene, hogy legyen, ha a megfelelő helyre épül. A megtérülési idő négy és hét év.
Ám nem mindenki a barátja ennek az energia termelési módszernek, – többek között mi sem. – Nem egyszerűen azért, mert ahogy fentebb is láthattuk, hogy a termelése rendkívül bizonytalan, – de kifejezetten káros is a sebesen forgó hatalmas propeller az élővilágra, főleg a madarakra. Akik szegények sok esetben nem tudják felmérni a propellerek pozícióját és helyzetét, sem a forgási sebességét. -És sokszor tömegesen ott lelik halálukat, – főképpen az őszi és tavaszi madárvonulások idején.
Szétesik a szélerőműMindemellett azonban, a hatalmas és védtelen forgóalkatrésze miatt, rendkívül sebezhető a szélturbina, – elég akár egy apróbb ütközés és szinte felrobban az egész, – sebesen pörgő-forgó fémalkatrészeket röpítve szét minden irányban.
Reméljük minél kevesebb lesz belőlük lakott területen és a madarak vonulási útjában.
Yahoo Financae nyomán
Cathair Donegal – Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése